Skip to main content
Een auto huren in Andalusië

Een auto huren in Andalusië

Zonder een auto ben je in het uitgestrekte Andalusië behoorlijk beknot in je mogelijkheden. Dat probleem speelt wellicht niet als je alleen een stad bezoekt, maar als wandelaar kun je in Spanje bijna niet zonder auto. Op de meeste beginpunten van wandelingen (óók onze wandelingen) komt simpelweg geen of zeer beperkt openbaar vervoer. Met de inzet van een taxi zou dat eventueel nog op te lossen zijn, maar buiten budgettaire bezwaren zitten daar ook veel praktische haken en ogen aan. Kortom, wie in Andalusië gaat wandelen, ontkomt er bijna niet aan om een auto te huren. Een huurauto geeft vrijheid en is ondanks de gestegen prijzen in Andalusië nog steeds behoorlijk betaalbaar.

Sunny Cars

Wij hebben inmiddels aardig wat auto’s gehuurd de afgelopen jaren. Op verschillende plekken, in verschillende steden en in verschillende periodes. In Malaga, Sevilla, Granada, Almeria en Alicante (oké, geen Andalusië, maar soms is vliegen op Alicante handiger). In de lente, herfst en winter. Steeds komen wij weer terug bij één verhuurder, Sunny Cars.
Sunny Cars is een Nederlands bedrijf met het hoofdkantoor in Haarlem. Het is een zogenaamde broker en verhuurt zelf geen auto’s maar biedt een platform waarbij auto’s van verschillende verhuurders voor een scherpe prijs worden aangeboden. Doordat ze groot ‘inkopen’ en strak onderhandelen, kunnen ze ook een scherpe prijs en gunstige voorwaarden bedingen. Maar nog veel belangrijker dan die goede prijs, is dat je bij Sunny Cars ‘nooit’ gezeik hebt. De huurprijs die uiteindelijk in je computerscherm verschijnt is een echte all-in prijs. Dus geen verborgen kosten en ook geen eindeloos gemarchandeer en handjeklap bij de balie!
Daarnaast, mócht er op een of andere manier achteraf toch gedoe ontstaan, dan bel je gewoon met een Nederlandse mevrouw of mijnheer in Haarlem die het vervolgens oplost. Dus geen omslachtige belletjes of mailtjes met een onbekend persoon in Spanje die slecht of geen Engels spreekt, maar rechtstreeks met een Nederlandse vertegenwoordiger.

Affiliate links

Ja ja, en wat is jullie belang dan wel niet om Sunny Cars zo aan te prijzen*?  Onbeperkt autoverhuur, riante vakantiehuizen, exorbitante etentjes, weekendjes op een luxe jacht? Helaas, de werkelijkheid is minder romantisch. Het levert ons rechtstreeks niets op, maar indirect wel. En wel via een zogenaamde affiliate waarbij wij een percentage ontvangen van iedere auto die via de link vanaf ons website wordt verhuurd. We betalen niets aan Sunny Cars. Sunny Cars betaalt niets aan ons. Daardoor kunnen we volledig objectief zeggen dat Sunny Cars naar onze mening de beste partij is om zaken mee te doen als je een auto wilt huren in Andalusië.

Meer autoverhuurders…..

Voor alle duidelijkheid, er zijn meer brokers dan Sunny Cars. Kijk bijvoorbeeld eens bij Autohuren.nu, CarDelMar, Holiday Cars, Travelsupermarket (alleen voor autohuur op vliegvelden) of  EasyTerra Autohuur. Met deze verhuurders hebben wij geen enkele ervaring dus we kunnen ook niet instaan voor de kwaliteit ervan!

All-in prijs & eigen risico

Zoals gezegd: de belangrijkste reden dat wij bijna altijd via Sunny Cars huren, is de all-in prijs. Veel autoverhuurders stunten weliswaar met lage huurprijzen, maar vermelden er niet bij dat het dan om een kale ‘huurprijs’ gaat. Een aantal basiszaken is weliswaar verzekerd, maar je hebt nog wel altijd te maken met een eigen risico van (meestal ) rond de 1.000 euro. Ieder krasje of deukje aan de auto waar jij ‘schuldig’ aan bent, wordt dan doorberekend.

Uiteraard kun je het eigen risico afkopen, maar daarmee gaat je autohuur meteen met enkele honderden euro’s omhoog waardoor je uiteindelijk (bijna) net zoveel betaalt als bij Sunny Cars. Koop je het eigen risico niet af, dan betaal je inderdaad minder, maar heb je dus ook een serieus probleem als je wél schade rijdt. Wij hebben meegemaakt dat we het risico niet afkochten en twee weken door de Cabo de Gata reden met een Citroën Berlingo die ons maar € 180 kostte. Gelukkig konden we hem inleveren zonder krasjes, maar we zaten beslist niet heel lekker achter het stuur. Ook schade aan velgen en banden wordt namelijk in rekening gebracht!

Overigens…het is mogelijk dat je, ondanks je all-in verhuurcontract via Sunny Cars, tóch je eigen risico (voor o.a. diefstal, schade etc) bij de balie moet afkopen. Dat heeft te maken met de afspraken die ter plekke zijn gemaakt. In dat geval betaal je die premie voor het afkopen van het eigen risico wél aan de balie, maar kun je dit achteraf terugvragen bij Sunny Cars. Goed om te weten.

Snelle afhandeling balie

Bij Sunny Cars is dus alles gedekt. En dat betekent ook een snelle afhandeling bij de balie, geen formulier vol kruisjes op het moment dat je de auto in ontvangst neemt en geen foto’s meer omdat je het verhuurbedrijf niet helemaal vertrouwt. Wat er namelijk letterlijk gebeurt als je je eigen risico niet afdekt: met een zaklamp wordt bij aflevering je hele auto onderzocht op eventuele krasjes en deukjes. En reken maar dat je betaalt als er iets wordt gevonden dat er nog niet zat toen je de auto in ontvangst nam. Wederom uit eigen ervaring kunnen we verhalen dat een baliemedewerkster ons ooit van alles aan wilde smeren (extra verzekeringen, accessoires etc) totdat ze tot de conclusie kwamen dat we een voucher hadden van Sunny Cars. Toen werd er verder niet meer gezeurd en kregen we zonder omhaal de auto mee. Prettige reis!

Zonder creditcard

Tot slot over Sunny Cars: het is hier óók mogelijk om zonder creditcard te huren, iets wat normaal zeer lastig is. Sunny Cars neemt dan het risico over en ook ter plekke hoef je geen waarborg ‘neer te leggen’. Zeker voor jongeren is dit een ideale optie waarvoor je overigens wel iets meer betaalt.

Een auto huren in Andalusië
Zonder dollen: deze fraaie Kia huurden wij in Málaga en we reden ermee naar deze prachtige plek nabij Grazalema.

Praktische informatie over het huren van een auto

  • Maak je reservering op tijd; hoe eerder, hoe goedkoper. Vakantieperiodes (Pasen, Kerst, hoogzomer) zijn altijd duurder dan daarbuiten. Maar ook de locatie speelt een aanzienlijke rol. Een auto huren in Sevilla is bijvoorbeeld duurder dan in Malaga. Dat komt omdat er rond Malaga veel meer aanbod is dan rond Sevilla en hoe groter de vraag, hoe lager de prijzen kunnen zijn. Uiteraard hebben zaken als type auto, huurperiode en ophaallocatie óók invloed op de prijs.
  • Wat verder de prijs opdrijft: one way. Als je bijvoorbeeld in Sevilla een auto huurt en deze in Malaga weer inlevert, kost dat behoorlijk wat meer dan wanneer je de auto alleen in Malaga huurt en weer inlevert. Voor one way komt er een stevig percentage bovenop op de huurprijs.
  • Pas op met ‘aansmeren’. We hebben zelf meegemaakt dat baliemedewerkers een grotere auto probeerden te slijten dan waarvoor was betaald. Terwijl de auto uiteindelijk al enorm was voor twee personen. We zijn er ook niet op ingegaan. Hetzelfde gebeurt ook met het aansmeren van een automaat. Als je weinig rijdt, heeft een automaat helemaal geen toegevoegde waarde, maar je betaalt er wél meer voor.
  • Let er ook op dat er voldoende saldo op je creditcard staat als je aan de balie staat, anders krijg je de auto niet mee. Ook dit vertellen we uit eigen ervaring. Op zich was het probleem snel opgelost na een telefoontje met de bank, maar je moet het even weten.
  • Wat we al zeiden: het maakt echt uit of je een auto direct op het vliegveld zelf ophaalt of dat je met een pendelbusje iets verder van de luchthaven je auto in ontvangst neemt. Zo’n pendelbusje is vaak niet langer dan vijf minuten onderweg maar het kan je vele tientallen euro’s opleveren. In Spanje toch al snel een avondje ‘gratis’ eten.
  • Vergeet je telefoonhouder (en een oplaadkabel voor je telefoon) niet mee te nemen als je geen navigatie neemt bij je reservering. Is ook niet nodig, want voor een TomTom betaal je fors extra. En je telefoon met Google Maps werkt zeker zo goed, zo niet beter.
  • Let op afhaal- en inlevertijden, deze gaan meestal per 24 uur. Een uurtje ‘te lang’ huren betekent dat je een volle dag aan huur betaalt. Het kan dus interessant zijn om je auto een uur eerder in te leveren dan je oorspronkelijk van plan was. Puur om die extra dag huur uit te sparen.
  • Nog een dikke vette tip: tank je auto altijd ramvol af (en vooral: bewaar ieder tankbonnetje!) als je hem weer inlevert. En haal hem bij voorkeur even door de wasstraat. Dat laatste geldt vooral als je een auto, tegen ons advies in, toch niet bij Sunny Cars huurt en je dus met een eigen risico zit. Een vieze auto is bij voorbaat verdacht en wordt extra secuur onderzocht…..

* Oók in Andalusië gaat voor niets de zon op. En hoewel deze daar overvloedig schijnt, kan deze website helaas niet gratis draaien. Daarom bevat onze website zogenaamde affiliatelinks. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, ontvangen wij daarvoor een bescheiden vergoeding. Dit gebeurt volledig anoniem en, belangrijk, het kost jou helemaal niets extra’s!
Deze affiliatelinks, maar ook de samenwerking met partners, stellen ons in staat om deze website te onderhouden en jullie van gratis informatie te blijven voorzien. Want de website die je nu met hopelijk veel plezier bekijkt, is een uit de hand gelopen hobby; hij kost ons veel meer geld dan het ooit zal opleveren. Vinden wij totaal niet erg, maar dan durven wij je ook als ‘tegenprestatie’ te vragen of je ons wilt helpen door bijvoorbeeld de aankoop van boeken en kaarten, reizen of de autohuur via onze website te doen. Dank!