Skip to main content
Top van de Torrecilla in Andalusië.

14 mooie bergtoppen om te beklimmen in Andalusië

Wandelen in Andalusië kan op veel manieren, het is maar net wat voor type wandelaar je bent. Zo wandelen wij, de makers van deze website, het liefst in de bergen, en als het even kan pakken we een bergtop mee om te beklimmen. Verwacht je in dit artikel alle toppen die je in Andalusië kunt beklimmen? Helaas, dat is onbegonnen werk. Wij laten je zien op welke bergtoppen en -topjes we zelf hebben gestaan.

1. El Mulhacén, 3.482 m.

Gebied: Sierra Nevada

De eerste bergtop die wij beklommen, en niet de minste. De Mulhacén in N.P. Sierra Nevada is met 3.482 meter boven de zeespiegel het hoogste punt van het Iberische schiereiland. Niet van Spanje, daarvoor moet je naar El Teide (3.718 meter) het Canarische eiland Tenerife. De berg, vernoemd naar Sultan Muley Hacén, is zonder hulpmiddelen te beklimmen. Wij beklommen ‘m vanuit Rifugio Poqueira.

Lees meer over onze beklimming


2. Reloj, 1.534 m….

Gebied: Sierra de Grazalema

De Reloj (1.534 m.) is de op een na hoogste berg van de Sierra de Endrinal, wat weer een subgebergte is van de Sierra de Grazalema. De berg is als dagtocht vanuit Grazalema te beklimmen. Het is een mooie tocht door een groen gebied, de Reloj steekt daar als een kale rotspuist bovenuit. Waarom wij de op een na hoogste beklommen? Welnu…

3. … en Simancón, 1.565 m.

…de hoogste, de 31 meter hogerere Simancón (1.565 m.) ligt er vlak naast en deze twee toppen doe je doorgaans tijdens dezelfde dagtocht, een fraai rondje vanuit het fraaie stadje Grazalema. Er is in de Sierra de Grazalema nog een hogere top (El Torreon, 1.648 m.) , maar die ligt niet in de Sierra de Endrinal.

Lees meer over deze beklimming


4. Pico Torrecilla, 1.919 m.

Gebied: Sierra de las Nieves

De Pico Torrecilla is met 1.919 meter de hoogste top aan de westkant van Málaga in natuurpark Sierra de las Nieves. De top is prima wandelend te bereiken vanaf verschillende kanten, wij liepen naar de bergtop vanaf Rifugio Los Quejigales, iets ten westen ervan en via een onverharde weg bereikbaar vanaf Ronda. De route loopt door een gebied waar de zeer zeldzame Pinsapo (Spaanse Zilverspar) groeit. Vanaf de top konden we Gibraltar en Marokko goed zien liggen.

Lees meer over onze beklimming


5. Navazo Alto, 1.395 m.

Gebied: Sierra de Grazalema

De Navazo Alto is een top van 1.395 meter hoog tussen de stadjes Benaocaz en Villaluenga de Rossario in het natuurpark Sierra de Grazalema. Het is zeker niet de hoogste bergtop in dit gebied, maar een leuke verdwaalde rotsklomp in het zuiden van de Sierra de Endrinal, het berggebiedje tussen Benaocaz en Grazalema. Wij liepen er via een mooie stille wandelroute naartoe vanuit Benaocaz.

Lees meer over onze beklimming


6. El Gilillo 1.848 m.

Gebied: Sierra de Cazorla

De Gilillio is met zijn hoogte van 1.848 de hoogtste berg in de Sierra de Cazorla. Het is een bijzonder mooie overweldigende wandeling die wel wat van je vraagt: bijna 1500 meter klimmen en dalen. Maar dan heb je ook wat: de uitzichten zijn fantastisch!

Lees meer over onze beklimming


7. Pico Cielo, 1.508 m.

Gebied: Sierras de Tejeda Almijara y Alhama 

De bergtop Pico Cielo, 1.508 meter, ligt vlak bij de kustplaats Nerja in het natuurpark Sierras de Tejeda Almijara y Alhama. Voor deze eenzame wandeling moet je een flinke dag uittrekken. De start van onze wandelroute was op 200 meter hoogte, dus je moet ruim 1.300 hoogtemeters maken (en weer afdalen) voor je bij het topkruis staat. Met fantastisch uitzicht op de Middellandse Zee.

Lees meer over onze beklimming


8. Cerro de Coros, 1.376 m.

Gebied: Sierra de Grazalema

De 1.376 meter hoge Cerro de Coros, vlak in de buurt van Grazalema, is geen moeilijke top om te beklimmen want de parkeerplaats waar je begint ligt er vlak naast – bij Mirador de Las Palomas, de bergpas tussen Grazalema en Zahara de la Sierra. Het is desondanks de moeite waard voor een korte wandeling tussendoor, want het uitzicht tijdens de wandeling is magnifiek, zowel richting Zahara en zijn stuwmeer als richting Grazalema. De rondwandeling gaat eigenlijk niet over de top van de Coros, maar het is een kleine moeite om er even bovenop te gaan staan. Meestal kun je er fantastisch gieren spotten.

Lees meer over onze beklimming


9. Pico del Aljibe, 1.092 m.

Gebied: Los Alcornocales

De Pico del Aljibe, 1.092 meter hoog, is de hoogste top van natuurpark Los Alcornocales in de zuidpunt van Andalusië. Een vrij onbekend maar bijzonder gebied, en tijdens deze beklimming kom je al het bijzondere tegen: watervalletjes, kurkeiken, mossige rotspartijtjes, bloemen, vlinders en noem maar op. Je wordt getrakteerd op een verbluffend uitzicht over het natuurpark.

Lees meer over onze beklimming


10. Sierra Alta, 1.325 m.

Gebied: Las Sierras Subbéticas

Ten oosten van het stadje Rute ligt het kleine gebergte Sierra de Rute, onderdeel van het veel grotere Parque Natural de las Sierras Subbéticas. Een bosrijk gebied, maar bovenop is het kaal en rotsachtig. Wij beklommen de hoogste top , de Sierra Alta (1325 m). Een eenvoudige tocht van 7,5 km waar je een uurtje of drie mee bezig bent.

Lees meer over onze beklimming


11. El Peñón de los Enamorados, 1.780 m.

Gebied: Sierra de las Nieves

Met 1780 meter is de Peñón de los Enamorados één van de hoogste toppen van de Sierra de las Nieves. Pal naar het zuiden zie je de top van de allerhoogste, de Torrecilla (1919 m). De ‘Rots van de Geliefden’ kun je van verschillende kanten beklimmen. Wij begonnen deze stevige dagtocht vanuit Yunguera, een stadje op ongeveer een half uur rijden ten noorden van Tolox.

Lees meer over onze beklimming


12. Santa Bárbara, 2.271 m.

Gebied: Sierra de Baza

De hoogste piek van het verrassend groene Parque Natural de la Sierra de Baza is de Santa Bárbara. De beklimming van deze berg vormt een uitdagende dagtocht vanaf het bezoekerscentrum (Cortijo) Narvaéz. Het uitzicht vanaf de top is adembenemend. Bij helder weer zie je de hele kam van de Sierra Nevada liggen, inclusief de besneeuwde Mulhacén.

Lees meer over onze beklimming


13. La Maroma, 2.069 m.

Gebied: Sierra de Tejeda

De beklimming van de Maroma op de grens van de provincies Málaga en Granada is één van die heerlijke klassieke bergtochten die je in Andalusië kunt maken. De 2069 meter hoge berg is imposant, karakteristiek en de top ervan is in de winter regelmatig bedekt met sneeuw wat geweldige plaatjes oplevert vanaf de kust.

Lees meer over onze beklimming


14. La Huma, 1.187 m.

Gebied: Desfiladero de los Gaitanes (El Chorro)

Wie meer tijd in El Chorro heeft dan alleen voor de Caminito del Rey, is de beklimming van de Huma een serieuze en uitdagende dagtocht. De berg, de hele keten heet overigens Sierra de Huma, domineert het zicht vanuit El Chorro. Het is dan ook een imposante jongen met steile wanden waar veel wordt geklommen.

Lees meer over onze beklimming

Leuk om te weten:

De hoogste toppen in Andalusië per provincie: