Top van de Torrecilla in Andalusië.

10 mooie bergtoppen om te beklimmen in Andalusië

Wandelen in Andalusië kan op veel manieren, het is maar net wat voor type wandelaar je bent. Zo wandelen wij, de makers van deze website, het liefst in de bergen, en als het even kan pakken we een bergtop mee om te beklimmen. Verwacht je in dit artikel alle toppen die je in Andalusië kunt beklimmen? Helaas, dat is onbegonnen werk. Wij laten je zien op welke bergtoppen en -topjes we zelf hebben gestaan.

1. El Mulhacén, 3.482 m.

Sierra Nevada

De eerste bergtop die wij beklommen, en niet de minste. De Mulhacen in N.P. Sierra Nevada is met 3.482 meter boven de zeespiegel het hoogste punt van het Iberische schiereiland. Niet van Spanje, daarvoor moet je naar El Teide (3.718 meter) het Canarische eiland Tenerife. De berg, vernoemd naar Sultan Muley Hacén, is zonder hulpmiddelen te beklimmen. Wij beklommen ‘m vanuit Rifugio Poqueira.

De Mulhacén (rechts) in de Sierra Nevada.
De Mulhacén (rechts) in de Sierra Nevada.

2. Reloj, 1.534 m….

Sierra de Grazalema

De Reloj (1.534 m.) is de op een na hoogste berg van de Sierra de Endrinal, wat weer een subgebergte is van de Sierra de Grazalema. De berg is als dagtocht vanuit Grazalema te beklimmen. Het is een mooie tocht door een groen gebied, de Reloj steekt daar als een kale rotspuist bovenuit. Waarom wij de op een na hoogste beklommen? Welnu…

3. … en Simancón, 1.565 m.

…de hoogste, de 31 meter hogerere Simancón (1.565 m.) ligt er vlak naast en deze twee toppen doe je doorgaans tijdens dezelfde dagtocht, een fraai rondje vanuit het fraaie stadje Grazalema. Er is in de Sierra de Grazalema nog een hogere top (El Torreon, 1.648 m.) , maar die ligt niet in de Sierra de Endrinal.

Op de top van de Simancón
Goede vrienden gemaakt op de top van de Simancón.

4. Pico Torrecilla, 1.919 m.

Sierra de las Nieves

De Pico Torrecilla is met 1.919 meter de hoogste top aan de westkant van Málaga in natuurpark Sierra de las Nieves. De top is prima wandelend te bereiken vanaf verschillende kanten, wij liepen naar de bergtop vanaf Rifugio Los Quejigales, iets ten westen ervan en via een onverharde weg bereikbaar vanaf Ronda. De route loopt door een gebied waar de zeer zeldzame Pinsapo (Spaanse Zilverspar) groeit. Vanaf de top konden we Gibraltar en Marokko goed zien liggen.

Op de top van Pico Torrecilla, 1.919 m.
Geen twijfel, we stonden op de Pico Torrecilla, 1.919 m.

5. Navazo Alto, 1.395 m.

Sierra de Grazalema

De Navazo Alto is een top van 1.395 meter hoog tussen de stadjes Benaocaz en Villaluenga de Rossario in het natuurpark Sierra de Grazalema. Het is zeker niet de hoogste bergtop in dit gebied, maar een leuke verdwaalde rotsklomp in het zuiden van de Sierra de Endrinal, het berggebiedje tussen Benaocaz en Grazalema. Wij liepen er via een mooie stille wandelroute naartoe vanuit Benaocaz.

Het paaltje op de top van de Navazo Alto Sierra de Grazalema.
Het paaltje op de top van de Navazo Alto was geschilderd in de kleuren van de republikeinse vlag, de officiële vlag van 1932 tot 1939.

6. El Gilillo 1.848 m.

Sierra de Cazorla

De Gilillio is met zijn hoogte van 1.848 de hoogtste berg in de Sierra de Cazorla. Het is een bijzonder mooie overweldigende wandeling die wel wat van je vraagt: bijna 1500 meter klimmen en dalen. Maar dan heb je ook wat: de uitzichten zijn fantastisch!

El Gilillio Sierra de Cazorla
Het uitzicht bovenop El Gilillio.

7. Pico Cielo, 1.508 m.

Sierras de Tejeda Almijara y Alhama 

De bergtop Pico Cielo, 1.508 meter, ligt vlak bij de kustplaats Nerja in het natuurpark Sierras de Tejeda Almijara y Alhama. Voor deze eenzame wandeling moet je een flinke dag uittrekken. De start van onze wandelroute was op 200 meter hoogte, dus je moet ruim 1.300 hoogtemeters maken (en weer afdalen) voor je bij het topkruis staat. Met fantastisch uitzicht op de Middellandse Zee.

Pico Cielo Nerja
Het Pico Cielo topkruis met uitzicht over de Middellandse zee.

8. Cerro de Coros, 1.376 m.

Sierra de Grazalema

De 1.376 meter hoge Cerro de Coros, vlak in de buurt van Grazalema, is geen moeilijke top om te beklimmen want de parkeerplaats waar je begint ligt er vlak naast – bij Mirador de Las Palomas, de bergpas tussen Grazalema en Zahara de la Sierra. Het is desondanks de moeite waard voor een korte wandeling tussendoor, want het uitzicht tijdens de wandeling is magnifiek, zowel richting Zahara en zijn stuwmeer als richting Grazalema. De rondwandeling gaat eigenlijk niet over de top van de Coros, maar het is een kleine moeite om er even bovenop te gaan staan. Meestal kun je er fantastisch gieren spotten.

Cerro de Coros
Op weg naar de Cerro de Coros.

9. Pico del Aljibe, 1.092 m.

Los Alcornocales

De Pico del Aljibe, 1.092 meter hoog, is de hoogste top van natuurpark Los Alcornocales in de zuidpunt van Andalusië. Een vrij onbekend maar bijzonder gebied, en tijdens deze beklimming kom je al het bijzondere tegen: watervalletjes, kurkeiken, mossige rotspartijtjes, bloemen, vlinders en noem maar op. Je wordt getrakteerd op een verbluffend uitzicht over het natuurpark.

Pico del Aljibe
Deze kant moet je op.

10. Sierra Alta, 1325 m.

Las Sierras Subbéticas

Ten oosten van het stadje Rute ligt het kleine gebergte Sierra de Rute, onderdeel van het veel grotere Parque Natural de las Sierras Subbéticas. Een bosrijk gebied, maar bovenop is het kaal en rotsachtig. Wij beklommen de hoogste top , de Sierra Alta (1325 m). Een eenvoudige tocht van 7,5 km waar je een uurtje of drie mee bezig bent.

De top van de Sierra Alta in de buurt van Rute.

Tips of vragen?

Heb je tips, suggesties, opmerkingen, goeie Spaanse grappen, kritiek of complimenten? Laat het weten! Neem contact met ons op, we geven antwoord.

Niks missen over wandelen in Andalusië?

Volg de wandelaars die via e-mail op de hoogte blijven over wandelen in Andalusië. Schrijf je in!

Volg ons

© www.wandeleninandalusie.nl 

Logo Wandelen in Andalusië