Skip to main content

Beste seizoen

Andalusië kent een mediterraan klimaat wat betekent dat de winters zacht en de zomers heet zijn. Toch zijn de regionale verschillen ook in Andalusië groot. In de winter kan het in de Sierra de Grazalema dagenlang regenen en zelfs sneeuwen, terwijl je 300 km naar het oosten in de Cabo de Gata met een glas ijskoude rosé in de zon zit. Kort door de bocht: de zomermaanden in Andalusië moet je mijden, terwijl het voor- en najaar juist uiterst geschikt zijn. Maar ook in de winter is Andalusië een fijne wandelbestemming. En in de bergen van de Sierra Nevada is het ook in de zomer best uit te houden.

Wie nog nooit tijdens het kookpunt van de Spaanse zomer door Andalusië heeft gereisd, kan zich niet voorstellen hoe ontzagwekkend heet het overdag kan worden. Iedere Spanjaard zal het je beslist afraden om in juli of augustus (half juni kàn ook al heel warm zijn) in Andalusië te gaan wandelen en zij die dat zeggen hebben absoluut gelijk. Tenzij je je wilt voorbereiden op de Marathon de Sables in de Sahara; vermijd de heetste zomermaanden! Ga in maart, april of mei als de natuur spetterend in bloei staat en de temperatuur nog goed te harden is. Of in oktober en begin november, als Andalusië zijn eigen Indian Summer beleeft en je zeker aan de kust nog volop warme wandeldagen beleeft. 

Ga je tegen beter weten in toch in juni op wandelvakantie naar Andalusië, maak dan gebruik van het krieken van de dag. Half zes uit de veren en tegen het middaguur heb je er al een werkdag opzitten. Neem altijd (!) voldoende water mee; minimaal 1,5 liter per persoon maar liefst meer. Onderweg is zeer zelden drinkbaar water te tappen, je zit niet in de Alpen waar de bergbeken ook hoogzomer nog goed gevuld zijn. Zorg altijd voor zonnebrand en een hoofddeksel. Overdrijven jullie niet een beetje jongens? Nee, we spreken uit ervaring. Ontzagwekkend heet betekent, ontzag hebben!

Herfst en winter

De eerste regen in Andalusië valt op z’n vroegst eind september en stelt nog maar weinig voor. Maar ook dan is het nog vaak (zeker in de lager gelegen gebieden) overdag veel te warm, vergelijkbaar met de maand juni. De avonden kunnen wat frisser zijn, de dagen zijn aanmerkelijk korter en het toeristenseizoen loopt ten einde. Qua natuur valt er in september ook niet zo veel meer te beleven. September, kortom, vinden wij niet de interessantste maand om in Andalusië te wandelen.

Maar dan oktober. Een supermaand om te wandelen! De dagen zijn nog betrekkelijk lang (licht tot zeven uur ‘s avonds), het regent weinig en de temperatuur is met 20 graden plus zalig. Wij liepen in oktober 2020 de hele maand door een deel van Andalusië (omgeving Malaga/ Granada/ Ronda). Onze bevindingen: begin van de maand nog best heet maar daarna iedere dag tussen de 18 en 22 graden met uitschieters naar 25, twee dagen regen (en dan écht de hele dag….), frisse tot koude nachten en af en toe een middag met opeens veel wind. Oktober is ook: tamme kastanjes rapen, madrones (de vrucht van de aardbeienboom) plukken, de oogst van olijven en druiven, vijgen, amandelen, paddenstoelen, wild…Mooi!

Vers pak sneeuw

Een ‘status aparte’ qua regen vormt de westkant van Andalusië en dan vooral de Sierra de Grazalema en Los Alcornocales. Daar zijn de wintermaanden extreem nat, veel natter nog dan we in Nederland gewend zijn. In de hoger gelegen bewoonde delen (het dorp Grazalema bijvoorbeeld) valt in sommige winters zelfs een vers pak sneeuw en bouwen de kinderen sneeuwpoppen en gooien sneeuwballen.
In de Sierra Nevada is sneeuw in de wintermaanden een zekerheidje; het enige skigebied van Andalusië, Pradalano, ligt ook niet voor niets hier. De top van de Mulhacén is ook hoogzomer nog deels met sneeuw bedekt.

Ook andere hoge bergtoppen zijn in de winter regelmatig langdurig wit. Maar niet alleen de bergtoppen. Wij reden eind februari 2018 van de warme Cabo de Gata naar de Sierra de Cazorla en vonden langs de weg flinke velden sneeuw vanaf zo’n 1200 meter hoogte. Deze sneeuw kan tot half maart blijven liggen, op de hoger gelegen passen zelfs nog langer. 
In de ochtend sneeuwballen gooien en in de middag een glas rosé drinken op een zonovergoten terras aan zee; in Andalusië kan het!
Oh ja: Nederlanders die naar Andalusië komen, vinden het vaak onbegrijpelijk dat zwembaden half oktober al dicht gaan. De zon schijnt toch iedere dag? Klopt, maar de nachten zijn een stuk kouder en het water daalt al snel onder de 20 graden, half november zelfs onder de 15 graden en in januari onder de 10…. Je kunt beter een duik in de zee nemen!

Lente

Maart, april en mei zijn de maanden dat in Andalusië de natuur vol in bloei staat. Aan de bomen loeien de sinaasappels en citroenen (maar dat is in november ook al…), in de bermen pronken talloze bloemen, kruiden en struiken als brem en oleander. Schitterend om te wandelen….maar zorg toch dat je altijd een regenjas in je bagage hebt. In heel Andalusië (óók de Cabo de Gata) kan het zomaar een dag regenen waarbij het niet warmer wordt dan een graad of 13. Geen dagen achtereen, maar een hele dag is echt geen uitzondering. Een dag regen en dan opeens weer 25 graden. Dat is het voorjaar in Andalusië.
En over een dag slecht gesproken, langer kan ook. In maart 2022 was het een kleine week schijtweer in het zuiden van Spanje. Veel wind, een warme Saharastorm gevolgd door dagen achter elkaar regen en een temperatuur van maximaal 17 graden. In 2023 vervolgens, eind maart keiheet. In Sevilla over de 30 graden! We bedoelen maar: klimaattabellen zijn ook maar tabellen en zeggen iets over de afgelopen pakweg 30 jaar en niets over hoe het werkelijk is of kan zijn. Het ene jaar is het andere niet en Sevilla is geen Granada. Hou je zelf niet dus voor de gek: neem een regenjas en een lange broek mee en accepteer een slechte dag. Met regen wandelen kan ook heel mooi zijn!

Winterbestemming Cabo de Gata

Cabo de Gata is een bestemming waar je het hele jaar door terecht kunt. In januari of februari, kan de temperatuur rond Almería al oplopen tot 18 of zelfs 20 graden. Als de zon schijnt, is het daar dan geweldig toeven; wandelend of op de mountainbike. Plekken in dit gebied die in de zomer gelijkenis vertonen met Death Valley (niet voor niets zijn in de Cabo de Gata meerdere westerns opgenomen; en niet de minste!), barsten in maart uit hun voegen van de groen, geel, paars, rood en oranje bloeiende planten en bloemen.

Toch zijn niet januari of februari de beste wandelmaanden voor de Cabo de Gata, maar eerder oktober, november en december. Het weer is dan namelijk stabieler, er is weinig wind en de kans op regen is klein. Zeker in februari kan er wel eens een mindere dag tussen zitten en kan het behoorlijk waaien. Voordeel is wél dat de dagen al een stuk langer zijn (half februari is het al tot zeven uur ‘s avonds licht). En Nederlanders snakken in februari nu eenmaal meer naar een dag met licht en zon, dan in december. 

Wederom uit eigen ervaring: wij waren van half tot eind april 2021 twee weken lang in de Cabo de Gata. De dagen waren bijna zonder uitzondering zonnig en rond de 20 graden, maar het waaide wel veel en soms zelfs hard. Eén dag was zwaar bewolkt en werd afgetopt met een stevige regenbui van een uur. In de wind was het soms zelfs fris, uit de wind en in de zon was het goed te doen. Wind is er vooral vanaf een uur of elf tot drie. Dat zijn prima uren om te wandelen overigens. Vanaf begin mei ging de wind liggen en steeg de temperatuur tot 27 graden!