Skip to main content

Feiten en cijfers

Nederland past ruim twee keer in Andalusië, één van de 17 autonome regio’s van Spanje. Sevilla is de warmste stad van Europa. En de Mulhacén is de hoogste berg van het Iberisch schiereiland, maar niet van héél Spanje. Lees meer feiten over de zuidelijkste regio van Spanje.

Andalusië in feiten en cijfers

Oppervlakte: 87.268 km² (twee keer Nederland en ruim één zesde van de oppervlakte van heel Spanje). Na Castilië en Léon (Castilla y León) is Andalusië de grootste autonome regio van Spanje. 
Aantal inwoners: 8,5 miljoen (afgerond). Gerekend naar inwoneraantal de grootste regio van Spanje. 
Hoofdstad: Sevilla is met 700.000 inwoners na Madrid, Barcelona en Valencia de vierde stad van Spanje.
Taal: Castiliaans (castellano, dat wij kennen als Spaans). Na Chinees de meest gesproken taal ter wereld.
Provincies in Andalusië (8): Málaga, Sevilla, Granada, Córdoba, Cádiz, Almería, Jaén en Huelva.
Belangrijkste bergketens: Sierra Morena, Sierra Nevada en de Cordilleras Béticas.
Hoogste berg: Mulhacén, 3482 meter (níet de hoogste van Spanje, zoals wel eens wordt gedacht. Dat is namelijk Le Teide op Tenerife, 3718 meter).
Belangrijkste rivieren: Río Guadalete, Río Guadania, Río Odie, Río Tinto, Río Adra, Río Almanzora, Río Almería, Río Guadalfeo, Río Guadalhorce, Río Guadiaro en de Río Gualquivir als moeder aller Andalusische rivieren. Guada betekent overigens rivier in het Moors.
Grenzen: Twee landgrenzen, namelijk Portugal in het westen en Gibraltar (jawel, een Engelse ‘kolonie’) in het uiterste zuiden. Verder ‘grenst’ Andalusië in het noorden aan de regio’s Extremadura en Castilië-La Mancha en in het oosten aan Murcia. Twee zeegrenzen ook: de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan.
Vliegvelden (6): Málaga, Sevilla, Jerez de la Frontera, Granada-Jáen, Almería en Córdoba.