Nationale- en natuurparken in Andalusië

De provincie Andalusië telt (nu nog) twee Nationaal Parken: de Sierra Nevada en Coto de Doñana. Parque Nacional Sierra Nevada is tevens het grootste nationale park van Spanje. Niet het eerste overigens; dat is het nationaal park de Picos de Europa in het noorden van Spanje (opgericht in 1918). Daarnaast kent Andalusië 24 Parque Naturales oftewel natuurparken.

Nationale Parken

Nationale Parken hebben de hoogste bescherming qua natuur; menselijke aanwezigheid in de vorm van toerisme, landbouw of bewoning is niet of nauwelijks toegestaan. De Sierra de las Nieves, nu nog een natuurpark, staat op de nominatie het derde Nationaal Park van Andalusië te worden (en het zestiende van Spanje). De planning is dat halverwege 2018 de status van Nationaal Park ook echt wordt bekrachtigd. Voor wie een beetje Spaans leest, is de nieuwe website van het Nationaal Park Sierra de las Nieves interessant. 

Qua grootte van de parken zal de onderverdeling dan als volgt zijn:
Parque Nacional Sierra Nevada (1999), 85.883 ha
Parque Nacional de Doñana (1969), 54.252 ha
Toekomstig Parque Nacional Sierra de las Nieves (medio 2018), ca. 20.000 ha

Natuurparken

Naast nationaal parken zijn er binnen de grenzen van de provincie Andalusië 24 Parque Naturales (natuurparken) die een verschillende graad van bescherming kennen die loopt van A tot F. Op sommige plekken is bijna net zo weinig toegestaan als in een nationaal park, op andere plekken leven landbouw en natuur hand in hand, maar mag er bijvoorbeeld geen landbouwgrond meer bijkomen.

Dit zijn de 24 natuurparken (Parque Naturales) in Andalusië:

De organisatie die gaat over de Nationaal Parken en Natuurparken heet Red de Parques Nacionales. Een mooi overzicht van alle Nationaal Parken in Andalusië biedt het onvolprezen Wikipedia. En door met je muis hier te tikken, kom je terecht bij een complete, Spaanstalige lijst van natuurparken.

Deel dit artikel:

Tips of vragen?

Heb je tips, suggesties, op- of aanmerkingen, goeie Spaanse grappen, wijze raad, kritiek of complimenten? Laat het weten! Neem contact met ons op, we geven antwoord.

Niks missen over wandelen in Andalusië?

Volg de wandelaars die via e-mail op de hoogte blijven over wandelen in Andalusië. Schrijf je in!

Volg ons

© www.wandeleninandalusie.nl