Skip to main content

Overnachten in Cortijo la Haza

Overnachten in Andalusië Cortijo la Haza

In de ademtocht van de ‘grote’ wandelgebieden, op de grens van de provincies Córdoba en Malaga, ligt in het gehucht El Alendantado de Cortijo la Haza van het Nederlands Belgische echtpaar Bernadette van der Heijden en Patriek Defauw.

Toegegeven. Het is een beetje zoeken naar de cortijo van Bernadette en Patriek. Waar gaan we in godsnaam heen? Houten wegwijzers onderweg bieden gelukkig soelaas; het komt allemaal goed. En dan, wat verscholen vanaf de doorgaande weg, aan het einde van een onverhard ‘pad,  tussen de olijfbomen, in een landschap van rollende heuvels en boerderijen: de cortijo la Haza. Wie even een paar dagen op adem hoopt te komen en wil genieten van lekker eten en drinken: niet twijfelen. Auto parkeren, spullen pakken en blijven. Want Patriek en Bernadette bezitten zo’n lekkere laidback plek waar ‘van alles kan maar niets hoeft’. En dat al dertien jaar lang. De cortijo telt zeven kamers waar, wanneer alles vol zit, in totaal 19 mensen kunnen slapen.

Naar het zonnige Andalusië

Bernadette studeerde Spaanse taal – en letterkunde, was een tijdje stewardess en woonde en studeerde Spaans in Alicante, Málaga en Madrid. In die laatste stad werkte ze ook in een vijfsterren hotel. Patriek zwaaide ondertussen de scepter over een familiehotel Brugge. Ze kwamen elkaar uiteindelijk tegen toen ze beiden in Londen als duty control managers werkten op de hogesnelheidstrein Eurostar tussen Londen, Parijs en Brussel.
In de Engelse hoofdstad hadden ze het na 12 jaar hard werken wel gezien. In 2007 verkochten ze hun vakantiehuisje in de Sierra Nevada en trokken met hun hele hebben en houwen naar het zonnige Andalusië met het idee daar een nieuw bestaan op te bouwen als B&B-eigenaars. Veel trek om een ruïne van de grond af aan te moeten opbouwen hadden ze echter niet, dus namen ze een bestaande casa rural over van een Engels echtpaar. In een rustig tempo bouwden ze dat verder uit tot wat het nu is: een prachtige cortijo waar je kunt eten, slapen, lezen, ontbijten, zwemmen en luieren. Hart van het ‘hotel’ is de eetkamer waar op frisse dagen het ontbijt en het diner worden geserveerd. Daar omheen liggen op verschillende niveaus de slaapkamers die allemaal een eigen douche, toilet en soms balkon/terras hebben. In de binnentuin kan ’s ochtends ontbeten worden in het zonnetje en aan de rand van de cortijo vind je een heerlijk zwembad. Zo een met een zijkant waarbij je de indruk krijgt dat het zwembad ‘overstroomt’. Uit een Hollywoodfilm met Brad Pitt, zeg maar. Luie ligstoelen erbij, parasols voor als er schaduw nodig is en een tuin met geurende bloemen; potverdorie, het leven kan goed zijn.

Wie dat wil kan ’s avonds verder aanschuiven aan een driegangend diner. Patriek is weliswaar hobbykok, maar unne goeie en dat kun je proeven. Wat wij op ons bord kregen, zag er niet alleen prachtig uit, het was ook écht erg lekker. Het ontbijt is bij de prijs inbegrepen en kun je zo uitgebreid samenstellen als je zelf wilt. Op een lijst met een schier eindeloze keuze aan lekkernijen kruis je aan waar je zin in hebt en Bernadette zorgt dat het een kwartiertje later voor je neus staat. Prijzen variëren van ongeveer 65 euro voor een eenvoudige kamer tot 140 euro voor een vierpersoons kamer (excl. 10% BTW maar inclusief ontbijt). Een diner doet verder 25 euro. Drankjes kun je de gehele dag door bestellen bij Bernadette.

Wandelmogelijkheden in de buurt

Tot slot: is de cortijo la Haza een droomplek voor hardcore wandelaars? Nee. In de buurt van de cortijo kun je weliswaar prima een wandelingetje maken tussen de olijfboomgaarden, maar een wandelgebied is het niet. Het Parque Natural de las Sierras Subbética (31.000 ha) ligt echter op minder dan een half uur rijden. Daar zijn volop mogelijkheden om je uit te leven, o.a. in de Sierra de Rute. Het bekende El Torcal de Antequera, vooral populair in de weekenden, ligt op een goed uur rijden. Wie vroeg vertrekt is weer op tijd terug voor een koele duik in het zwembad en een vorstelijke maaltijd bij d’n Patriek. Bernadette weet je verder feilloos op de goede plekken in de cultuur- en shopsteden Granada (1 uur), Sevilla (2 uur). Córdoba (1,5 uur) of Málaga (1 uur) te wijzen.

Naar de website van Cortijo la Haza.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *