Skip to main content

Overnachten in Canillas de Aceituno: Olive & Ivy Guesthouse

Guesthouse Canillas Aceiluno Olive Ivy

Een beklimming van La Maroma wordt nog veel completer met een overnachting in guesthouse Olive & Ivy van het Engels/ Zuid-Afrikaanse stel Graham en Rosa. Het totaal gerenoveerde hotelletje in Canillas de Aceituno telt vijf kamers. Olivy & Ivy ligt pal aan het begin van de beklimming van de Maroma. Wij sliepen er twee nachten.

Graham en Rosa kochten begin 2019 een compleet vervallen pand vlakbij het centrale plein van Canillas de Aceituno en knapten dat in krap twee jaar tijd op tot een prachtig ‘designhotel’.

Graham: “Na de verkoop van ons eerste guesthouse (Almijara Residence in Competa) lieten we verschillende makelaars weten dat we op zoek waren naar een groot oud huis in ‘een bergdorp’ in Andalusië. Binnen enkele weken belde een zeer opgewonden makelaar op. Hij had hét perfecte huis voor ons gevonden, in een dorp met de naam Canillas de Aceituno waar we nog nooit van hadden gehoord. De gemeente, zo vertelde hij, was bezig met de bouw van een hangbrug boven het dorp. Die nieuwe route, Sendero El Saltillo, zou wel duizend toeristen per dag trekken. Uiteraard dachten we dat het een typisch makelaarsverkooppraatje was. Uit nieuwsgierigheid googelden we toch maar eens om te kijken welke pensions al in het dorp waren gevestigd. Tot onze verbazing niet één! Dezelfde dag nog zijn we in de auto gestapt en naar Canillas gereden.”

Rosa: “Het huis lag op de perfecte locatie naast het stadhuis, vlakbij het centrale plein en aan een doorgaande route door het dorp. We wisten meteen dat we goud in handen hadden. Het huis was weliswaar in twintig jaar ernstig verwaarloosd, maar het dorp had alles wat je je maar kon wensen: drie geweldige restaurants, talloze tapasbars, een minisupermarkt, vriendelijke locals én…. geen concurrentie!”

Graham: “Uiteindelijk heeft het hele project door covid 12 maanden langer geduurd dan was gedacht, maar het eindresultaat is geweldig. Ongeveer tegelijkertijd met de opening van ons guesthouse, eind 2020, ging de nieuwe route open en de toeristen stroomden inderdaad letterlijk het dorp binnen, met wel 1000 per dag. We hebben een geweldig eerste jaar gedraaid en de reacties zijn allemaal positief. Dat maakt alle vroege ochtenden opstaan en dagen hard werken zó de moeite waard!”

Olive & Ivy telt nu vier hotelkamers (twee standaard en twee Deluxe ) en één suite met eigen keuken en geweldig terras. De twee ‘basiskamers’ zijn niet heel groot, maar erg sfeervol en licht en voorzien van heerlijke bedden en uitzicht naar de voorkant. Veel oog voor details zoals een flesje wijn en een bakje walnoten op de kamer.
Graham en Rosa hebben gevoel voor inrichting en sfeer en zijn met hun hartelijkheid geboren voor het horecavak. Ze zijn aanwezig zonder zich op te dringen en serveren in de ochtend een luxe, smaakvol en prachtig opgemaakt ontbijt dat in alles afwijkt van de standaardontbijtjes die je meestal in Spanje krijgt. Daarnaast wordt er onovertroffen lekkere koffie geschonken en maakt Graham met plezier een lekkere gin-tonic voor je. Of schenkt een biertje uit. ‘Alles kan, niets moet’ lijkt een beetje hun credo. En dat vinden niet alleen wij, de recensies over dit guesthouse zijn ook zonder uitzondering zeer positief. En terecht.

Let op dat parkeren voor de deur van het hotel niet mogelijk is. Wat je het beste kunt doen, is de auto aan het begin van het dorp neerzetten en een stukje te lopen met je bagage. Er is geen lift in het hotel en de trappen binnen zijn best steil. Voor het hotel is een klein terras waar je ook een drankje kunt drinken. Water tap je gewoon uit de bron naast de ingang.

De prijzen voor guesthouse Olive & Ivy variëren van zo’n € 70,- tot € 95,- per nacht inclusief ontbijt. Afhankelijk ook van het aanbod en het seizoen. Kijk op de website van Olive & Ivy Guesthouse

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *