Skip to main content

Handleiding permit aanvragen voor de Sierra de Grazalema

Een aantal wandelroutes in de Sierra de Grazalema zijn verboden gebied voor wandelaars zonder permit. Het gaat om de wandelingen: El Pinsapar, Garganta Verde, El Torreon en Llano de Ravel. Het online aanvragen van een permit is niet moeilijk maar je moet op tijd beginnen, even geduld hebben en je door een taai formulier van de Spaanse overheid heen bijten. Wij leggen stap voor stap uit wat je moet doen.

De permits zijn verkrijgbaar voor de maanden oktober tot en met mei. In de maanden juni tot en met september kun je de genoemde tochten alleen wandelen in groepsverband en worden er geen individuele permits uitgegeven. Dit vanwege bosbrandgevaar. Sowieso is het aan te raden om de wandelingen buiten deze periode te plannen vanwege de hitte. Maar als je toch van plan bent in de warme maanden te gaan wandelen, zul je je dus bij een groep moeten aansluiten. Dat moet je ter plekke regelen bij het bezoekerscentrum in El Bosque:

Bezoekerscentrum El Bosque
C/ Federico García Lorca, 1, El Bosque.
T: (+34) 956 709733.
Open: ma. t/m vrij. van 10 tot 14u.
In de zomer op maandag vaak gesloten.
Meer informatie op de website.

Permits kun je ook ter plekke regelen bij het bezoekerscentrum, maar dit kan een tijdrovende klus zijn dus het is handig als je dit al vooraf online hebt geregeld. Zonde van je vakantiedagen tenslotte. Het kan ook zijn dat de routes al volgeboekt zijn, er mogen een beperkt aantal mensen per dag de paden op vanwege bosbrandgevaar. En er wordt gehandhaafd, zoals je op bovenstaande foto ziet. Hoge boetes!

Stap 1: stuur een e-mail

De eerste stap is het sturen van een e-mail naar het bezoekerscentrum van P.N. Sierra de Grazalema in El Bosque. Ons is geadviseerd om dit ruim op tijd te doen, liefst een maand voordat je gaat wandelen. In deze e-mail, die je stuurt naar cvelbosque.amaya@juntadeandalucia.es, moet je het volgende vermelden:

  • Je naam.
  • Je paspoortnummer.
  • Met hoeveel mensen je gaat wandelen.
  • De datum waarop je wil wandelen.
  • Een alternatieve datum voor het geval dat de eerste keuze al volgeboekt is (beperkt aantal wandelaars toe per dag).
  • En uiteraard: de naam van de betreffende wandeling.

Wij stuurden deze e-mail waarin we een permit voor twee wandelroutes aanvroegen. In het Engels, maar Spaans zou nog beter zijn 🙂

“Hello, 
I like to walk the Sendero el Pinsapar and the Garganta Verde.
Name: <hier je naam>
Passportnumber: <hier je paspoortnummer>
Persons walking: <het aantal personen>
Sendero El Pinsapar:
Date: Saturday April 27 2019.
Alternative 1: Sunday April 28 2019.
Alternative 2: Friday April 26 2019.
Garganta Verde:
Date: Thursday April 25 2019
Alternative 1: Sunday April 28 2019.
Alternative 2: Friday April 26 2019.
(But not both walks on the same day please.)
Thanks, kind regards…”

Stap 2: je krijgt een e-mail terug

Wij hebben wandelaars gesproken die vervolgens nooit meer iets hebben gehoord vanuit El Bosque. Spijtig. Advies is om het nog een keer te proberen, wellicht met een andere e-mail indien mogelijk. Het lijkt erop dat er regelmatig e-mails in de spam-box van het bezoekerscentrum terecht komen.

In ons geval kwam er dezelfde dag (zondag!) meteen een e-mail terug. Met daarin een bevestiging van onze data en een Spaans formulier (PDF) om ingevuld retour te sturen samen met een kopie (scan) van het paspoort van de aanvrager. El Bosque meldt het volgende in het Engels (!):

“Good Morning,
It can be Pinsapar on Saturday April 27 and Garganta Verde on Thursday, April 25.
Attached request that must be completed, (inserting text), and return to this same email to obtain permission with the data of a responsible person and a copy of your ID, do not forget to Save the application before opening it, if you have any problem for open it, communicate it.
a greeting
CV El Bosque.”

Stap 3: vul het formulier in

Wij zijn het formulier in gaan vullen. Dat is wel even een dingetje omdat het in het Spaans is en niet geheel duidelijk wat je waar moet invullen. We laten hier zien hoe wij het hebben ingevuld, dat bleek voldoende te zijn.

Het eenvoudigste is om het formulier op te slaan op je eigen computer, het dan in te vullen, weer op te slaan en retour te sturen. Uiteraard kun je het ook printen, handmatig invullen, ondertekenen, scannen en die scan retour sturen. Maar dat leek ons meer werk.

Onderdeel 1:
In het eerste deel van het formulier vullen we onze naam in, ons paspoortnummer, onze woonplaats (we hebben daar ‘NL’ en de postcode bij gezet omdat de postcode niet in ‘COD POSTAL’ past), de provincie, het telefoonnummer (er passen maar 9 getallen in, dus hebben we onder ‘FAX’ maar even de landcode geplaatst) en verder het e-mailadres. De vakken eronder zijn waarschijnlijk bedoeld voor gevallen waarbij de wandelaar iemand anders is dan de aanvrager.

Onderdeel 2:
Dit deel bevat een lange lijst met activiteiten en sporten. Het aanvinken van ‘Senderismo’ (Wandelen) volstaat voor ons. Fotograferen, filmen, flora en fauna bekijken: dat hebben we maar even gelaten voor wat het is. De punten 2.2 tot en met 2.7 hebben we zo zorgvuldig als mogelijk ingevuld. 2.4 is leeg gelaten omdat we behalve wandelschoenen geen bijzondere apparatuur nodig denken te hebben. 🙂

Onderdeel 3:
Het is de bedoeling om een kopie van je paspoort mee te sturen. Je vinkt ‘DNI/NIF/NIE’ aan om aan te geven dat je dat doet.

Onderdeel 4:
Je geeft hier akkoord dat men je middels je paspoortnummer kan gaan checken. Waarschijnlijk wil men geen boeven op de paden.

Onderdeel 5:
Niet geheel duidelijk, misschien dat ze je nu berichten mogen sturen via e-mail. Wij hebben er in ieder geval een kruisje voor geplaatst.

Onderdeel 6:
Even netjes ondertekenen met de stad/het dorp waar je het formulier invult plus de datum van invullen. Handtekening plaatsen gaat niet als je het formulier via de computer invult.

Je slaat het formulier op en stuurt het ingevuld retour naar het e-mailadres waarvan je antwoord hebt gekregen. Vergeet niet je paspoort-kopie (gescand) mee te sturen! Begeleidende tekst deden wij in het Engels.

Stap 4: je krijgt antwoord via e-mail…

Wij kregen vrij snel, dezelfde dag nog, antwoord. In het Spaans:

“Buenos días.
Le informamos que la reserva SE HA REALIZADO CORRECTAMENTE, no obstante es importante que sepa que, por motivos de organización la autorización le será enviada CON UNA SEMANA DE ANTELACIÓN a la fecha de la actividad solicitada.
Un saludo”

Hier staat feitelijk dat we het formulier toereikend hebben ingevuld, maar dat we de permits pas en week voordat de tochten gepland zijn gaan krijgen. Afwachten dus…

Stap 5: je krijgt de permits

En inderdaad: een week voor vertrek kregen wij de permits per e-mail binnen. Met de vraag of we de tocht in geval van annulering dat meteen zouden willen doorgeven:

Buenos días
Adjunto remito Autorización solicitada.
Por favor, en caso de anulación le rogamos nos lo comuniquen con la mayor brevedad posible, indicando claramente la fecha y el sendero que desea anular.
Un cordial saludo.

Een fragment van de felbegeerde permit.

Comments (8)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *