Skip to main content

Een camper huren bij Joep

‘Hallo, met Joep,’ klinkt een stem door mijn telefoon. ‘We zijn op Malaga airport’, zeg ik. ‘Dat is toevallig, daar ben ik ook’, grapt hij. Ik pik jullie op bij de parkeergarage, met een zwarte jeep.’ Even later schudden we elkaar de hand. ‘Welkom in Spanje, land van de zon!’

‘Eerst koffie?’ Joep brengt ons naar een Spaans barretje. ‘Nu is het rustig, maar als je iets eerder komt, zit iedereen er te ontbijten, heel gezellig. Ik eet hier ook wel eens ’s avonds met mijn vriendin. Een broodje met kip en groenten kost maar 3 euro.’ Een Rotterdams accent, Joep komt uit Vlaardingen. Maar hij spreekt goed Spaans, valt me op. Geen wonder, hij woont al sinds 2001 in Spanje.

Oud of nieuw

We kwamen Joeps Camperverhuur toevallig tegen op internet. Na het lezen van de enthousiaste reviews waren we om: dat gaan we ook doen! Joep verhuurt oude en nieuwe campers voor schappelijke prijzen, zeker in de maanden buiten het seizoen. De meest actuele prijzen vind je op zijn website.

Een maand de tijd hebben mijn vriend en ik niet, we gaan 8 dagen rondtrekken door Andalusië, in de winter. We kozen voor een oude camper. Luxe hoeft voor ons niet, als we maar vooruitkomen en ’s avonds – als het afkoelt – een kacheltje hebben.

Geen regeltjes

Joeps telefoon rinkelt. ‘Echt waar, joh? Dat is balen. Kijk maar of je een andere vlucht kunt vinden. Zo niet, dan krijg je je geld terug, daar doe ik niet moeilijk over.’ Hij stopt de telefoon in zijn zak en vertelt: ‘Deze mensen zouden met Ryanair vliegen. Maar de vlucht is gecanceld en nu staan ze met lege handen.’

Ik bedenk me dat ik bij boeking helemaal niet op de annuleringsvoorwaarden heb gelet. Nu blijkt dat Joep daar niet aan doet*). Al die regeltjes vindt hij alleen maar gedoe. ‘Mensen annuleren alleen als ze echt niet kunnen. Dan komen ze gewoon een andere keer.’

*) Het artikel is geschreven in 2018. Inmiddels doet Joep wel aan annuleringsvoorwaarden.

Ingrid

Bij hem thuis staat het vol met campers: oudjes die ronken en kraken, gloednieuwe die geruisloos over de weg glijden. Hij heeft er 16 en ze hebben allemaal meisjesnamen. Silvia, Linda en Helena zijn spiksplinternieuw. Erica en Ingrid zijn oud. Meer basic zijn de Renault Traffic en de Fort Transit; ze hebben niet eens een naam … Volgende week komt er eentje bij: Willy. Die heeft een comfortabel 2-persoonsbed waar je aan beide zijden kunt instappen. Handig voor oudere mensen.

Wij zijn met minder tevreden. Onze ‘Ingrid’ is een oude Iveco uit 1989 waar je via een laddertje je bed in moet klimmen. Joep overhandigt ons een dikke sleutelbos en legt uit hoe alles werkt. De koelkast draait op elektriciteit, het fornuis op gas. Hij laat zien hoe je water bijvult, hoe je vuilwater afvoert, hoe de wc en ja, zelfs de douche werkt. En oh ja, het kacheltje is elektrisch. Die heb je ’s winters wel nodig als het donker wordt.

Pech onderweg

Zijn vriendin Antoinette schenkt koffie in. Vanaf het terras hebben we prachtig uitzicht op de bergen rond Malaga. We worden besnuffeld door 13 honden; zwerfhondjes die liefdevol worden opgevangen door het Nederlandse stel. Want de meeste Spanjaarden verwaarlozen hun dieren.

Joep heeft het druk, zijn bedrijf loopt goed. Zelfs nu, in december, zijn veel campers verhuurd. Wie in het hoogseizoen wil boeken, moet er vroeg bij zijn!

Wordt hij vaak gebeld door mensen met pech onderweg? ‘Dat valt gelukkig mee’, antwoordt hij. Laatst stond iemand met een gebroken V-snaar in de Sierra Nevada. Die vervangt hij zelf voor een prikkie, maar als-ie daar helemaal naartoe moet rijden, kunnen ze beter naar de garage gaan. Als mensen er niets aan kunnen doen, betaalt Joep de schade. Wie een deuk rijdt in de camper, is de borg van 500 euro – of een deel ervan – kwijt.

Weer gaat de telefoon; de pechvolgels die met Ryanair zouden komen, hebben een andere vlucht geboekt en komen morgen.’ Gelukkig, anders is het toch zonde dat die camper hier staat’, aldus Joep.

‘Daar heb ik goed over nagedacht, hoor. Zo kan ik er tenminste nog wat op verdienen!’

Vreemde eend

Tijd om te vertrekken! Joep rijdt de eerste meters, want zijn oprit is smal en steil. Bovenaan nemen wij het over. ‘Eerst naar de Lidl om te tanken’, zegt hij, ‘want de brandstoftank is leeg. Je kunt daar meteen voordelig inkopen doen. En je mag ‘m ook leeg inleveren.’ Joep is een vreemde eend in de bijt, want bij alle autoverhuurders geldt de regel ‘vol vertrekken, vol inleveren’. Hij begint te lachen, ‘daar heb ik goed over nagedacht, hoor. Zo kan ik er tenminste nog wat op verdienen!’

Betrouwbaar

Acht dagen later zitten we weer bij Joep op het terras. Ingrid is ons goed bevallen. Toegegeven, ze is op leeftijd en maakt veel herrie tijdens het rijden. De kastjes sluiten niet allemaal even vlekkeloos en het kapotte zijraampje kon niet open. Wie dat niet belangrijk vindt, redt zich prima met een oude camper.

Wel ontdekten we dat een gaskacheltje handiger is als je vrij wilt kamperen. De elektrische kachel werkt alleen als je bent aangesloten op een stroompaal. We hebben prachtige plekken gezien om te overnachten. Maar: wildkamperen is officieel niet toegestaan in Spanje. In het hoogseizoen controleert de politie regelmatig (aldus Joep).

Ingrid is betrouwbaar en heeft ons geen moment in de steek gelaten. We hebben heerlijk geslapen, ook voor lange mensen is het bed groot genoeg. Het keukentje – met complete inventaris – voldeed prima en in de zithoek was het goed toeven. De douche hebben we niet gebruikt, veel te klein. Op elke camping – het hele jaar geopend – kun je douchen. En de wc? Tja, soms is het handig om die aan boord te hebben. In noodgevallen, zullen we maar zeggen.

‘Volgend jaar weer’, vraagt Joep? Wie weet, de campers van Joep smaken naar meer!

Informatie? Kijk op: joepscamperverhuur.com

Comments (2)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *