Skip to main content

Reisgidsen, wandelgidsen en wandelkaarten over Andalusië

Met alleen reisgidsen, wandelgidsen, wandelkaarten, romans en andere boeken over Andalusië kun je al een flinke boekenplank vullen. Precies dus wat wij thuis ooit hebben gedaan. Op een regenachtige dag hebben we die voorraad boeken, gidsen en kaarten eens bij elkaar geveegd en op categorie ingedeeld. De oogst vind je op deze pagina. Niet alle reisgidsen en wandelkaarten zijn nog verkrijgbaar in de boekwinkel, maar tweedehands is nog veel te koop. Uiteraard is de lijst oneindig veel langer. Geen zorgen, we werken eraan. Mocht je ondertussen zelf aanvullingen hebben, laat het ons vooral weten.

Bij de meeste wandelgidsen en wandelkaarten staan links naar Reisboekwinkel de Zwerver of naar Bol.com.

Reisgidsen, wandelgidsen, natuurgidsen en leesboeken

Cicerone Walking in Andalucía

Cicerone Walking in Andalucía

Guy Hunter-Watts, uitg. Cicerone, Engelstalig

Dit is een uitgebreide wandelgids over de regio Alpujarras in Andalusië. De gedetailleerde routebeschrijvingen omvatten samenvatting, wandeltijden, kaarten in kleur en GPS-waypoints. 

Walking in the Sierra Nevada

Cicerone Walking and trekking in the Sierra Nevada

Richard Hartley, uitg. Cicerone, Engelstalig.

Dit is een uitstekende wandelgids voor wandelaars in de Sierra Nevada. Goed beschreven met veel praktische informatie om de wandelroutes te kunnen lopen, inclusief redelijke kaarten.

mountains of nerja cicerone

Cicerone Mountains of Nerja (Sierras de Tejeda, Almijara y Alhama)

Jim Ryan, uitg. Cicerone.

Uitstekende wandelgids. De wandeltochten zijn met zorg beschreven en voorzien van allerhande nuttige informatie. Maar liefst 24 dagwandelingen die het gehele gebied beslaan. Veel praktische informatie.

Rother Wandelgids Andalusië

Rother Wandelgids Andalusië

(Costa del Sol – Costa de la Luz – Sierra Nevada) 50 wandelingen, Bernd Plikat, Rother Gidsen (uitg. Elmar), Nederlandstalig.

Handig formaat boekje met 50 dagwandelingen incl. beschrijving en kaartje. Wandelingen allemaal aan of net achter de kust waar het binnenland, ten onrechte, blijft liggen. Veel wandelingen komen in andere gidsen ook al uitgebreid aan bod. Slecht vertaald overigens.

Walk! the Alpujarras

Walk! The Alpujarras

Charles Davis, uitg. Discovery Walking Guides LTD, Engelstalig.

Dit is een uitgebreide wandelgids over de regio Alpujarras in Andalusië. De gedetailleerde routebeschrijvingen zijn voorzien van wandeltijd, wandelkaarten in kleur en GPS-waypoints. Het wandelgidsje is geschreven in een informatieve en inspirerende stijl.

Natuurwandelgids Midden- en Zuid-Spanje

Natuurwandelgids Midden- en Zuid-Spanje

Dick van der Veen, uitg. SNP Natuurreizen/ Van Reemst Uitgeverij, Nederlandstalig.

De wandelingen in deze gids zijn zorgvuldig gedocumenteerd. Ze worden ondersteund door heldere routebeschrijvingen en overzichtelijke kaarten zodat de beginnende én de gevorderde wandelaar zijn of haar weg zal weten te vinden. Inclusief uitgebreide informatie over flora, fauna, geologie en landschap.

Eastern Andalucía (Córdoba to Gato de Caba)

Eastern Andalucía (Córdoba to Gato de Caba)

Albert Vliegenthart, Bouke Ten Cate, Dirk Hilbers, Kees Woutersen, uitg. Crossbill Guides/ KNNV, Engelstalig.

Zeer gedegen natuurgids over Oost Andalusië. Unieke gids met streekinformatie, plekken waar je echt  moet zijn, wandelroutes en veel achtergrondinformatie over het landschap, de ecologie, ontstaansgeschiedenis en de flora en fauna.

Western Andalucía (from Huelva to Malaga)

Western Andalucía (from Huelva to Malaga)

Dirk Hilbers, John Cantelo, Luc Hoogenstein, uitg. Crossbill Guides/ KNNV, Engelstalig.

Zeer gedegen natuurgids over West-Andalusië. Unieke gids met streekinformatie, plekken waar je echt  moet zijn, wandelroutes en veel achtergrondinformatie over het landschap, de ecologie, ontstaansgeschiedenis en de flora en fauna.

Dominicus Andalusië

Dominicus Andalusië

Linda O’Bryan en Hans Zaglitsch, uitg. Dominicus, Nederlandstalig.

Fraai geillustreerde reisgids over Andalusië met nadruk op historische hoogtepunten en culturele highlights. Daarnaast nog veel aandacht voor toeristische plaatsen en plekken. Zonder meer een complete reisgids en een prettig leesboek over Andalusië voor, tijdens en achteraf de reis.

Lonely Planet Andalucía

Lonely Planet Andalucía

John Noble en Susan Forsyth, uitg. Lonely Planet. Engelstalig.

Dit is een perfecte Engelstalig reisgids voor zowel de georganiseerde als de zelfstandige reiziger. Naast een algemene inleiding van het land / streek vol met praktische informatie over hoe je er het beste kunt reizen: slapen, eten, vervoer, excursies … alles kun je er in vinden.

Footprint Handbook Andalucía

Footprint Handbook Andalucía

Rowland Mead, uitg. Footprint Handbooks, Engelstalig.

Eigenlijk een nog betere (Engelstalige) reisgids dan de bekende Lonely Planet. Vol met de praktische reisinformatie, tips voor overnachtingsplekken en goede verwijzingen naar websites. De gids biedt dezelfde soort informatie als de Lonely Planet, maar diepgaander met vooral meer tips in de minder bekende gebieden.

Marco Polo Reisgids Andalusië

Marco Polo Reisgids Andalusië

Marco Polo, uitg. 62Damrak, Nederlandstalig.
Deze Nederlandse versie van de alom bekende en gewaardeerde Marco Polo serie is een handige en overzichtelijke, kleine reisgids voor een  goede kennismaking met Andalusië. Globale uitklapkaart achterin, makkelijk binnenzakformaat. Toch best veel aandacht voor de toeristische hoogtepunten en leuke tips van en door de schrijvers die er vaker geweest zijn. 
ANWB Extra Andalusië

ANWB Extra Andalusië

Uitg. ANWB, Nederlandstalig.

De ANWB Extra reisgids Andalusië biedt naast veel praktische tips over campings, vakantiehuizen en hotels ook 15 inspirerende bezienswaardigheden die je niet mag missen. Bezoek het Moorse paleis Real Alcázar in Sevilla, proef sherry in een van de bodega’s van Jerez, of wandel door de diepe kloof die Ronda in tweeën verdeeld: de Tajo.

Capitool Sevilla & Andalusië

Capitool Sevilla & Andalusië

Uitg. Unieboek/ Het Spectrum, Nederlandstalig.
De reisgids Sevilla & Andalusië is ideaal in gebruik vóór, tijdens en na de reis in Andalusië. De reisgids onderscheidt zich door het gebruik van uitbundige driedimensionale tekeningen van bezienswaardigheden, heel veel foto’s én praktische bruikbaarheid door middel van verhelderende kaarten en compacte teksten.
Trotter Andalusië

Trotter Andalusië

Uitg. Terra – Lannoo, Nederlandstalig.

Deze reisgids geeft veel aandacht voor praktische informatie zoals hotelletjes, en restaurants en musea, maar biedt ook beperkte maar ktritische beschrijvingen van bezienswaardigheden en lokale cultuur. Erg handig zijn de vele plattegronden. De gids is over het algemeen verrassend en verfrissend geschreven. Aanbevolen om vooral ter plekke te gebruiken.

Michelin De Groene Reisgids Andalusië

Michelin De Groene Reisgids Andalusië

Michelin, uitg. Terra – Lannoo, Nederlandstalig.

De Groene Gidsen van Michelin is een beproefde en betrouwbare reisgidsenreeks. Of je nu lekker lang op vakantie gaat of er zomaar even tussenuit trekt, de Groene Gids wijst de weg naar alle bijzonderheden die de reisbestemming te bieden heeft op een boeiende, grondige en praktische manier. Een handige sterrenbeoordeling vertelt u wat de reis of een uitstap waard is.

Wat & Hoe hoogtepunten Andalusië

Wat & Hoe Hoogtepunten Andalusië

Sylvia Keppel en Anton Dijkgraaf, uitg.VBK Media, Nederlandstalig.

Dit is een ideale reisgids voor een korte vakantie. Met de uitklapkaarten, plattegronden en duidelijke wandelkaarten vind je altijd de weg. Dankzij de Top 10-selectie en de beste hotspots weet je zeker dat je niets mist. Deze eigentijdse reisgids van Wat & Hoe biedt je alle essentiële informatie die je nodig hebt voor een reis naar Andalusië.

South from Granada

South from Granada

Gerald Brenan, uitg. Penguin Books, Engelstalig.

Tussen 1920 en 1934 reist de Engelse schrijver Gerald Brenan (dan al bekend in kunstenaars- en schrijverskringen) naar het dorp Yegen, midden in de Alpujarras die dan nog volstrekt afgelegen en onbekend zijn. Klassieker die een boeiend beeld geeft van de Alpujarras aan het begin van de 20e eeuw.

Driving over Lemons

Driving over lemons

Chris Stewart, uitg. Sort of Books, Engelstalig.

Een prachtig, vermakelijk en inspirerend verhaal over een man, een oude Spaanse boerderij met verborgen haken en ogen, een droom, een impuls en vervolgens een meeslepend avontuur, maar dan wel waargebeurd. De al te grappige belevenissen van de eerste drummer van Genesis die zichzelf opnieuw uitvindt in Spanje.

Andalusisch logboek

Andalusisch logboek

Stefan Brijs, uitg. Atals Contact, Nederlandstalig.

Stefan Brijs woont sinds 2004 in een dorp in de buurt van Málaga. Brijs is een uitstekende schrijver en zet Andalusië in een aantal mooie verhalen (en maanden) breed en beeldend neer. Niet alle onderwerpen kunnen ons evenveel boeien, maar dat is persoonlijk.

Berichten uit de vallei

Berichten uit de vallei

Stefan Brijs, uitg. Atals Contact, Nederlandstalig.

‘Berichten uit de vallei’ van Stefan Brijs is een tijdloos verslag van een streek waar de natuur nog veel te bieden heeft, maar tegelijk al veel aan het verliezen is. In dit vervolg van het alom geprezen ‘Andalusisch logboek’ concentreert Brijs zich in vier seizoenen lang op de natuur in het zuiden van Spanje, waar hij sinds 2014 woont.

De hand van Fatima

De hand van Fatima

Ildefonso Falcones, uitg. Sijthoff.

Grootse en vuistdikke roman over de rebellie die in 1568 in de Alpujarras uitbreekt onder de morisken; met geweld tot het Christendom bekeerde moslims. Bijna verplichte literatuur als je naar Andalusië reist, al had het boek wel 200 pagina’s dunner gekund en is het niet altijd even sterk en onderhoudend geschreven. Vooral Córdoba speelt een prominente rol in het boek.

Kosmos Wat & Hoe Spaans

Kosmos Wat & Hoe Spaans

Uitg. Kosmos, Nederlandstalig.

De vertrouwde Wat & Hoe Spaans is in samenwerking met Van Dale Lexicografie flink verbeterd. De inhoud is ingrijpend gewijzigd en aangepast aan de moderne toerist. Je kunt nu bijvoorbeeld naar een internetcafé vragen, met iemand e-mailadressen uitwisselen of informeren waar u een prepaidkaart kunt kopen. Net als in de vorige druk is er aandacht besteed aan het reizen met kinderen.

Algemene kaarten en wandelkaarten

Michelin España Sur (Andalucía)

Michelin 578 España Sur (Andalucía)

1:400.000, uitg Michelin.

De betrouwbaarste kaart als je een compleet overzicht wilt krijgen van heel Andalusië. Onovertroffen kaartbeeld. Veel details; zelfs de GR’s vind je terug op de kaart. Onmisbaar!!

ANWB Wegenkaart Spanje/Portugal 6. Andalusië,Costa del Sol

ANWB Wegenkaart Spanje/Portugal 6. Andalusië, Costa del Sol

1:300.000, uitg. ANWB.

Goed hanteerbare kaart met wegnummers en afstanden tot plaatsen en knooppunten. Inclusief stadsplattegronden Cádiz, Córdoba, Granada, Málaga, Marbella, Ronda, Sevilla.

Editorial Penibetica Sierras Tejeda Almijara and Alhama

Sierras Tejeda Almijara and Alhama

1:40.000, uitg. Editorial Penibetica, Engelstalig.

Een uitgebreide wandelkaart, GPS compatible, van het nationale park Sierra de Tejeda en de bijbehorende sierras. Inclusief een Engelstalig gidsje met een aantal kort beschreven wandelroutes. De kaart toont hoogtelijnen, plaatselijke voorzieningen, wandelroutes en andere outdooractiviteiten.

Natural Park Sierra de Grazalema

Natural Park Sierra de Grazalema

1:40.000, uitg. Editorial Penibetica, Engelstalig.

Dit is een zeer uitgebreide wandelkaart van het nationale park Sierra de Grazalema inclusief een (Spaanstalig) gidsje met 22 beschreven wandelroutes met een lengte tussen de 800 meter en 13,6 km. De kaart toont hoogtelijnen, plaatselijke voorzieningen, wandelroutes en andere outdooractiviteiten meegenomen. Compatible met GPS.

Parque Natural Sierra de las Nieves

Parque Natural Sierra de las Nieves

1:40.000, uitg. Editorial Penibetica, Engelstalig.

Een zeer uitgebreide wandelkaart (GPS compatible) van het schitterende nationale park Sierra de las Nieves. Inclusief een Spaanstalig gidsje met daarin 23 beschreven wandelroutes. Op de kaart worden hoogtelijnen, plaatselijke voorzieningen, wandelroutes en andere outdooractiviteiten meegenomen.

Sierras de Cazorla, Segura y Las Villas

Sierras de Cazorla, Segura y Las Villas

1:65.000, uitg. Junta de Andalucia, Spaanstalig.

Gedetailleerde wandelkaart van de Sierra de Cazorla in Andalusië. De kaart toont het natuurpark en de directe omgeving. Enkele korte wandelroutes zijn op de kaart ingetekend, net als de toeristische voorzieningen.

Sierra de Cazorla

Sierra de Cazorla (Parque Natural Sierra de Cazorla, Segura y Las Villas)

1:40.000, uitg. Editorial Alpina, Engelstalig.

Uitgebreide wandelkaart van het Parque Natural Sierra de Cazorla, Segura y las Villas, geleverd met een gidsje (Spaans/Engels) met daarin een aantal wandelroutes tussen de 1 km en 15 km. De kaart toont hoogtelijnen, plaatselijke voorzieningen, wandelroutes en andere outdooractiviteiten meegenomen. GPS compatible.

Cabo de Gata/ Níjar

Cabo de Gata/ Níjar

1:50.000, uitg. Triangle Postals, Engelstalig.

Dit is een Engelstalige gedetailleerde kaart en gids over Cabo de Gata de Nijar in Andalusie. De gids bevat ook informatie over bezienswaardigheden, natuur en suggesties voor wandelen en fietsen in het natuuurgebied.

Wandelkaart Cabo de Gata - Nijar

Wandelkaart Cabo de Gata – Níjar

1 : 50.000, Editorial Alpina.
Dit is een gedetailleerde wandelkaart van het kleine maar mooie wandelgebied Cabo de Gata. Inclusief een Spaanstalig boekje met extra informatie over aanwezige voorzieningen en enkele wandelroutes. Met ingetekende wandelroutes en andere informatie. De informatie is Spaanstalig, maar het is een uitstekende kaart. Coordinaten zijn weergegeven, dus GPS compatible met UTM grid.