Skip to main content

Vervoer

Wie beschikt over veel tijd is heerlijk vrij om helemaal met de auto naar Andalusië te rijden. De meeste reizigers nemen echter het vliegtuig. Maar vanaf welke luchthaven? Waar vlieg je naartoe? En hoe regel je het vervoer ter plekke?

Reizen naar Andalusië

Wie de luxe heeft over veel tijd (en geld) te beschikken, kan uiteraard de auto nemen en het hele ***eind van Nederland naar Andalusië rijden. Om je een idee te geven: tussen Utrecht en Málaga ligt ruim 2200 km asfalt. Volgens de routeplanner van Google Maps zou je dat in 22 uur moeten kunnen redden, maar drie dagen stevig doorrijden en de nachten in een hotel doorbrengen lijkt een reëlere inschatting.
Wie in de winter door Andalusië reist, komt verrassend veel (oudere) Nederlanders tegen die vanuit Nederland met hun eigen auto zijn gekomen. Vaak doen ze de route in vier of vijf dagen, huren voor 600 euro in de maand een mooi appartement aan de kust of net in het achterland en keren pas terug als de Nederlandse winter op zijn einde loopt. Lucky bastards!

Voor hen die niet de luxe van een gepensioneerd leven (of van veel geld en tijd)  hebben, is vliegen een aantrekkelijk en goedkoop alternatief. Vanuit Nederland of België vlieg je het hele jaar door met verschillende low-budget maatschappijen eenvoudig naar Málaga, Sevilla of Granada. Welke luchthaven je kiest, is een beetje afhankelijk van wat je plannen zijn. Wij vlogen tot nu toe een paar keer op Malaga en dat is ons prima bevallen. Vanuit Malaga kun je eigenlijk alle kanten op. Bovendien vind je voor vluchten op de Aeropuerto de Málaga-Costa del Sol meestal de goedkoopste tickets. O.a. met Transavia en dan niet alleen van Amsterdam, maar ook vanaf Eindhoven en Rotterdam. Op tijd boeken, want dat kan enorm veel geld schelen. Er zijn zelfs sites waarop je verschillende aanbieders van parkeerplekken bij diverse luchthavens in en in de buurt van Nederland kunt bereiken.

De vliegvelden van Córdoba (o.a. Sierra de Cazorla en Sierra de Aracena) en Almería (Cabo de Gata) zijn andere opties in Andalusië, maar in de winterperiode wordt er door low-budget maatschappijen vanuit Nederland niet op deze bestemmingen gevlogen. Wél door Iberia, maar deze tickets zijn duur en kennen altijd een onhandige overstap.

Vervoer ter plekke

Eenmaal aangekomen in Andalusië kun je eigenlijk niet zonder auto. Natuurlijk is liften of gebruik maken van het openbaar vervoer op papier een spannend alternatief, maar in de praktijk kom je als wandelaar vrijwel helemaal nergens. Spanje is beslist geen Nederland, qua openbaar vervoer (en qua een hoop andere dingen ook niet, maar dat terzijde). Tussen de grote steden bestaan overigens wel goede en comfortabele treinverbindingen. Córdoba en Sevilla en Córdoba en Málaga zijn met elkaar verbonden middels de AVE (Alta Velocidad Española): de Spaanse hogesnelheidstrein. Er zijn vergevorderde plannen om ook Granada en later Almería aan te sluiten op de hogesnelheidslijn. O.a. Ronda, Granada en Gibraltar zijn bereikbaar met (spotgoedkope) regionale treinen. Meer weten over de treinen in Andalusië, kijk op de site van de RENFE.
Zijn de steden goed tot redelijk goed met elkaar verbonden, op het platteland is schraalhans keukenmeester. In de berggebieden rijden er wel bussen, maar vaak alleen op werkdagen en dan vooral in de vroege ochtend en avond. In de zomervakantieperiode in Spanje (die wel drie maanden kan duren, ouders worden er knettergek van!), rijden er soms helemaal geen bussen. Een systeem zoals in Frankrijk, waarbij ‘achtergebleven’ berggebieden worden aangesloten op goedkoop openbaar vervoer om leegloop te voorkomen, kent Spanje helaas niet. Op de website van Alsa kun je zien welke bussen wanneer rijden.

Auto huren

Een auto huren doe je eenvoudig op het vliegveld. Verhuurders zijn er in overvloed. Wij hebben zelf uitstekende ervaringen met Sunny Cars; betaalbaar en betrouwbaar. Nog nooit gezeur mee gehad! Sunny Cars verhuurt overigens zelf geen auto’s, maar sluit goede contracten af met een groot aantal verhuurders. In Malaga krijg je op die manier vaak te maken met CarGuest, waar het prima huren is (afspraak = afspraak). Huur altijd een auto met airco en, als je grote afstanden gaat afleggen, met cruisecontrol. 

Spanjaarden rijden overigens keurig en houden zich over het algemeen goed aan de snelheid (op de snelwegen 120). Op de binnenwegen moet je serieus rekening houden met fietsers. Spanje kent een verkeersregel waarbij je fietsers met minimaal 1,5 meter afstand moet passeren. Automobilisten houden zich daar netjes aan, wat betekent dat je soms minutenlang voor een auto rijdt omdat deze een fietser niet durft te passeren. 

Lees meer over een auto huren in Andalusië

Camper huren

Zelf hebben wij geen ervaring met het huren van een camper, maar een fijne tip kregen we van Sietske de Vet die net als wij ook als een blok is gevallen voor Andalusië. Zij huurde eind 2017 een campertje via Joeps Camperverhuur in Malaga. Joep (een olijke Nederlander, type ‘duimpje omhoog’) verhuurt campers in verschillende maten voor zeer redelijke prijzen. En niet onbelangrijk: Joep is betrouwbaar!
In Andalusië zie je, zeker in de wintermaanden, veel campers, ook met Nederlandse nummerborden. Aan de randen van dorpen en langs de zee kunnen campers prima een plek vinden. Steeds vaker worden speciale camperplekken ingericht waar je voor een paar euro ook nog eens elektriciteit en drinkwater kunt afnemen. 
Meer informatie over camperplekken in Andalusië (in heel Spanje overigens) vind je op Campercontact

Reistijd

Als je in Andalusië meerdere wandelgebieden wil bezoeken, houd dan terdege rekening met je reistijd. De snelwegen zijn over het algemeen prima berijdbaar en daar schiet je lekker op, maar niet alle wandelgebieden liggen aan of vlakbij een snelweg. Vooral op de kleinere wegen (geel op de kaart van Michelin) in berggebieden rijd je vaak niet harder dan 50-70 km/pu gemiddeld. Je krijgt te maken met haarspeldbochten, overstekende schaapskuddes, rochelende en reeds lang overleden Seat Ibiza’s, alcoholcontroles van de politie (echt!), dorpen met gezellige terrassen (zonde om door te rijden!), rotsblokken op de weg en soms ook gewoon slecht onderhouden wegen. Reis je in het hete seizoen: vertrek dan bij het ochtendgloren. Dat zijn de fijnste en rustigste uren om in korte tijd veel kilometers af te leggen.
Een weg die we tot nu toe twee keer hebben gereden en onbeschrijfelijk mooi is, is de A-317 tussen Vélez Rubio en de Sierra de Cazorla. Vooral het stuk tussen La Canada de Canepla en Puebla de Don Fadrique (koffie en taart bij Restaurante Puertas de Andalucia!) is van een verbluffende en eenzame schoonheid: of je potverdomme door het hart van Amerika rijdt. 

Tip voor Malaga: Botanische tuin!

Wie in de middag of avond vanuit Malaga naar Nederland terugvliegt, maar geen tijd (of zin) heeft om de stad nog in te gaan, móet de botanische tuin van de stad bezoeken. Zo’n bezoek heeft meerdere voordelen. Je hoeft geen uren lamlendig op het vliegveld rond te brengen; vanaf de botanische tuin ben je in iets meer dan een kwartier op het vliegveld. Het 30.000 m2 grote Jardín Botánico Histórico La Concepción is een heerlijk schaduwrijk park met o.a. palmen, sinaasappel- en citroenbomen, amandel- en olijfbomen en wijnplantages, lommerrijke waterpartijen, wandelpaden, picknickplekken, uitzichten op Malaga én (last, but certainly not least) een buitengewoon fijn koffietentje waar ze niet alleen goede koffie en thee hebben, maar ook appeltaart met ijs en frisse witte wijn en meer zaken die het leven zo aangenaam maken. Ontbijten kan er ook!
De botanische tuin werd al in 1855 aangelegd en was lange tijd in privébezit. Pas in 1990 kwam de tuin in handen van de stad Malaga. Onlangs werd de tuin naar het noorden uitgebreid met een langer wandelpad, uitzichtpunten en een observatiehut om vogels te spotten. In het park vind  je zo’n 3.000 planten en bomen van over de hele wereld; 200 daarvan komen alleen in Spanje voor. Het is bovenal een heerlijk kalme, groene en rustgevende plek (saillant detail: de snelweg scheert pal langs het park…). 
Toegang slechts € 5,20 (2018). Adres: Camino del Jardiín Botánico 3, Malaga. Op maandag gesloten. Meer weten: Jardín Botánico Histórico La Concepción. De auto kun je (gratis) in de buurt van de ingang van het park parkeren. Vanuit de stad (Alameda Principal) gaat er ook bus 2 naar de botanische tuin, uitstappen halte 251/ San José (maar check dit even bij de EMT, de vervoersmaatschappij in Malaga) . Je moet vanaf de halte nog wel een stukje lopen naar de botanische tuin. En verder komt de bekende rode toeristenbus er langs. Een enkeltje met een taxi kost je vanuit de stad ongeveer € 8,-. Fietsen is ook mogelijk!