Skip to main content

Wandelgebied Cabo de Gata

Wie de Cabo de Gata van de kant van Almería nadert, heeft de neiging stante pede rechtsomkeer te maken. In dit droogste deel van Andalusië ligt het grootste kassengebied van Europa. Een zee van lelijkheid. Als je éven doorbijt, kom je in een verrassend mooi en natuurgebied met een enorme diversiteit aan indrukwekkende landschappenWaar je 365 dagen per jaar kunt wandelen!

Locatie

Locator Cabo de Gata

De Cabo de Gata in de provincie Almería is absoluut verplichte kost voor iedereen die wil wandelen in Andalusië. Het gebied wordt ook wel aangeduid als ‘Poezenkaap’ hoewel de naam afkomstig is van het woord agata dat hier veel voorkomt. Agaat is edelsteen.
De Cabo de Gata heeft een welhaast maagdelijke kust waar je in de rest van Andalusië bijna tevergeefs naar zoekt. Maar het is ook de ontspannen, bijna Mexicaanse sfeer, de overweldigende woestijnlandschappen, de bergen van rond de 500 meter die bijna tot in zee komen, de spectaculaire wandelpaden langs en over de kliffen van gestolde lava, het machtige strijklicht, de vaak spiegelgladde Middellandse Zee en de prettige kustplaatsjes die de ‘Cabo’ anders maken. Meer dan dit allemaal nog is het een plek om naar te verlangen als het in Nederland weer eens eindeloos grijs is en de lente nog lichtjaren weg lijkt. 
De Cabo de Gata heeft ook wel iets weg van een eiland. Het heeft een andere sfeer dan de rest Andalusië en je kunt er ontzettend veel ondernemen in een relatief klein gebied. Wie een week of langer in ‘de Cabo’ zit, gaat zich eilander voelen. Een gemeenschapsgevoel. Het idee dat je niet zo maar weg kunt maar dat ook helemaal niet hoeft. Exact zoals op een eiland!

Drooggevallen rivierbeddingen

De Cabo de Gata heeft meerdere gezichten. Enerzijds is er dus een prachtige kustlijn met brede zandstranden, baaien en hoge rotskliffen waar je werkelijk bijna niemand tegenkomt. En anderzijds kent het een soms woestijnachtig achterland met kale, rotsachtige bergen (de Sierra del Cabo de Gata met de hoogste top de Fraile van 493 meter) en drooggevallen rivierbeddingen, de zogenaamde rambla’s, die vaak als weg worden gebruikt om verstopte dorpen en gehuchten te bereiken. Een spannende tocht langs de kustlijn over smalle paden én een verkenning van het binnenland is op één dag in één wandeling dus heel goed mogelijk. Langs de kustlijn van de Cabo de Gata liggen verder aardige ‘stadjes’ en dorpen zoals San José, Las Negras, Carboneras en Agua Amarga. In het binnenland zijn Níjar en Rodalquilar de moeite waard.

Nog een andere kant van de Cabo de Gata zijn de machtige barranco’s die op sommige plekken bijna tot in zee doorlopen. Wie vanuit San Pedro naar de rand van de prachtige vallei klimt waar het ‘hippiedorp’ in ligt, zal versteld staan van het indrukwekkende uitzicht op diezelfde vallei. Het hoogteverschil is vanaf zeeniveau slechts 250 meter, maar toch krijg je het idee in een machtig dal te staan met hoge rotswanden die bovenop uitlopen in een soort hoogvlakte.
Hetzelfde met de Barranco del Negro en de Barranco del Requena waar je in de lange wandeling van Rodalquilar naar La Isleta doorheen loopt. Weliswaar zijn deze barranco’s veel smaller dan die boven San Pedro, maar je zult versteld staan van de ruigheid en grootsheid ervan. Omdat er regelmatig regenwater door deze valleien stroomt, zijn ze ook nog eens verrassend groen, zeker in het voorjaar. Liefhebbers van planten en bloemen kunnen in de Cabo de Gata in het voorjaar enorm aan hun trekken komen!

Mediterrane sfeer

Een ander groot voordeel van de Cabo de Gata is dat het er beslist niet over-toeristisch is. Echt een gebied voor liefhebbers van rust, natuur en een warme Mediterrane sfeer. Nadeel is wel dat de zomermaanden verzengend heet zijn, heter nog dan in andere delen van Andalusië. Door de directe ligging aan zee en bescherming van de bergen is er geen enkele verkoeling in de heetste maanden en je moet wel levensmoe zijn om er in juli of augustus een wandeling te gaan maken. Is ook niet slim, want juist in het vroege voorjaar is Cabo de Gata op z’n mooist. Voorjaarsregens (februari/ maart) zorgen er dan voor dat de natuur in bloei komt, de temperaturen zijn met maximaal 20 graden geweldig en de nachten zijn fris en schoon. Nadeel is wel dat veel restaurants en cafés nog dicht zijn. Het najaar is ook een prima jaargetijde met rustig weer en aangename temperaturen. De natuur is dan natuurlijk wel minder uitbundig. 

Natuurgebied Cabo de Gata

Het is een absolute zegen dat er ooit iemand is opgestaan die vond dat het gebied rond de Caba de Gata beschermd moest worden, anders was het zonder enige twijfel tot aan het strand volgebouwd met kassen. Helaas vindt er aan de randen van het Parque Natural Cabo de Gata (totaal 29.000 ha beschermd land en 12.000 ha zee) nog steeds illegale bebouwing plaats, maar het lijkt erop dat ook de overheid steeds meer het besef krijgt dat Andalusië zonder natuur in de toekomst weinig meer te bieden heeft. Bovendien zijn er (weliswaar kleinschalig) actiegroepen die de illegale bebouwing rapporteren bij de overheid. De politie treedt steeds vaker op tegen eigenaren van illegaal gebouwde kassen en de boetes worden hoger.

Als je de Cabo de Gata met je auto doorkruist, kom je ongetwijfeld een keer terecht in dit immense kassengebied dat het grootste is van Europa. Om je een beeld te geven: er werken het hele jaar door rond de 100.000 (!) mensen. Zeker niet allemaal, zoals wel wordt beweerd, illegale bootvluchtelingen uit Afrika, hoewel deze er wel tussen zitten en helaas in erbarmelijke omstandigheden leven, maar vaak gaat het om familiebedrijfjes en dagloners die deels wit en deels zwart werken. Zo’n 70% van de inwoners van de Cabo de Gata is op een of andere manier afhankelijk van deze greenhouses

Ooit behoorde het gebied rond Almería overigens tot een van de armste delen van Spanje. Tot begin jaren ’60 een omvangrijk plan ontstond om de economie daar te stimuleren door kassenbouw toe te staan. Nu, bijna 60 jaar later, wordt er in de Cabo de Gata het meeste geld van heel Andalusië omgezet!

Overigens had de kassenbouw ook een gunstig effect op de economie in andere delen van Spanje. Arme, werkloze arbeiders uit vooral Galicië en Baskenland maar ook van de Canarische eilanden, werden naar Andalusië gehaald om daar in de kassen te gaan werken. In de Cabo de Gata tref je tot op de dag van vandaag dan ook achternamen aan die je eerder in het  noorden van Spanje en op de Canarische Eilanden zou verwachten.

Klimaat in de Cabo de Gata
De Cabo de Gata kent een microklimaat met zonder meer de meeste zonnedagen en de minste regenval van Andalusië. Toch zijn er ook in dit kleine gebied verschillen tussen de verschillende jaargetijden en zelfs maanden. Grofweg kun je zeggen dat het rond Pasen écht warm gaat worden. Voor Jan Felperlaan en Yvette de Vrij van de Casa de Lado begint dan het seizoen waarin ze gasten ontvangen en zelf het meeste genieten van Spanje en Andalusië. Die periode van veel zon en overwegend droge dagen duurt ergens tot half januari. In november komen wel eens zware onweersbuien voor met veel regen, maar langdurig zijn ze zelden. Van half januari tot eind maart spreken Jan en Yvette over de winter. Het weer in de Cabo de Gata is dan onbestendig. Het kan zelfs enkele dagen achter elkaar regenen, er is sowieso opvallend veel wind en de temperatuur is niet altijd aangenaam. Je moet daarbij een beetje geluk hebben. Wij maakten in februari mee dat het een dag miezerde en ronduit onaangenaam was, maar daarna volgden drie zonovergoten dagen met een temperatuur van rond de 22 graden. Wel stond er veel wind. In februari móet je dus zeker rekening houden met wind.

Wandelkaarten en -gidsen over Cabo de Gata

Georganiseerd naar Cabo de Gata

De volgende reisorganisaties hebben wandelreizen in hun programma naar Cabo de Gata:

Overnachten Cabo de Gata

Zoek je een andere leuke overnachtingsplek in Andalusië? Kijk dan op onze pagina ‘Overnachten in Andalusië’.

Overnachten in Cortijo El Campillo, Los Albaricoques

Deze standplaats ligt in het warme, woestijnachtige hart van de Cabo de Gata. Als je de eerste indruk van de aankomst op de Cortijo El Campillo leidend moet laten zijn, dan draai je in Los Albaricoques waarschijnlijk meteen de auto om. Het dorp ligt aan de rand van het immense kassengebied Mar de Plástico. Op de halfverharde (en later onverharde weg) tussen Albaricoques en Hotel Rural Cortijo El Campillo kom je nog een aantal van die lelijke (en deels illegale!) plastic tenten tegen, maar het gelukkig houdt het op een gegeven moment écht op en rijd je bijna letterlijk de set van een Amerikaanse western binnen met aan de horizon kale heuvels en bergen en daarvoor een uitgestrekte vlakte met agaven, prikstruiken en af en toe nog een ruïne van wat ooit een huis of dorp was. Hier (gelukkig!) geen plastic meer, maar een ongerept en kurkdroog stuk Spanje. Aan de slechte weg waarop je rijdt, vind je het Hotel Rural Cortijo El Campillo. Behoorlijk ‘middle of nowhere’, maar daardoor beslist niet standaard.

Eigenlijk is de naam hotel niet goed gekozen; hostal was beter geweest. Het wordt geleid door een echtpaar waarvan zij (Annika) Zweeds is en hij (Martin) Duits. De plek kent een redelijk hoog ‘Groene Duitse ex-hippies gehalte’, maar heeft tegelijkertijd ook enorm veel sfeer, is heerlijk laidback en je kunt er vooral heerlijk je eigen gang gaan. Hoewel de kamers geen airco hebben, zijn ze door de ligging (van de zon af), de dikke muren en de gebruikte steensoort (‘Handbaustein’; een mengeling van zand, kalk en stro) verrassend koel. Een ventilator aan het plafond doet de rest. In totaal is er in het hotel (hele jaar geopend) ruimte voor 14 gasten. Er zijn kamers met een eigen terras en badkamer en inpandige kamers in het hoofdgebouw. 

Uitgebreid ontbijtbuffet

Je kunt geen avondeten gebruiken in Hotel Rural Cortijo El Campillo, maar er is wel een mogelijkheid om er zelf te koken. In een gezamenlijke koelkast kun je je eigen spullen vers houden. ’s Ochtends is er een uitgebreid ontbijtbuffet dat verder gaat dan het gemiddelde Spaanse ontbijt. Er zijn mappen met wandelingen aanwezig, Annika en Martin kunnen je goed verder helpen. Wat ook heel goed mogelijk is: mountainbiken. Er lopen gemarkeerde routes door het gebied, maar er is ook een map met mountainbikeroutes aanwezig. Bij Hotel Rural Cortijo El Campillo kun je redelijke Trek mountainbikes huren en krijg je een GPS mee waarop de routes terug zijn te vinden.

Cava en zonnepanelen

Martin en Annika zijn in 1991 begonnen met Hotel Rural Cortijo El Campillo in een gebouw dat al 150 jaar oud is.  Eigenlijk wilden ze naar Nepal, maar daar bleek het toch lastig om het leven van de grond te krijgen dat ze voor ogen hadden. Lange tijd reden ze daarom maar op en neer tussen Andalusië en Duitsland. Met dozen cava in de kofferbak als ze terugreden van Spanje naar Duitsland en met zonnecollectoren als ze de omgekeerde rit naar Spanje maakten. Martin (een ingenieur in de machinebouw) vond uiteindelijk vast werk in Andalusië en zo begon het idee van een eigen hostal in de Cabo de Gata.

Het gebied direct rondom Hotel Rural Cortijo El Campillo is in het verleden veel gebruikt voor speelfilms, vooral westerns. Tabernas in het noorden van de Cabo de Gata heeft weliswaar de reputatie en profileert zich graag als het Hollywood van Spanje, maar ook in Los Albaricoques werden verschillende scènes gedraaid voor o.a. The Good, The Bad and the Ugly, maar ook voor de wereldberoemde speelfilm Lawrence of Arabia.

Aan de rand van Los Albaricoques (een paar huizen en een bar, meer is het niet) vind je nog een informatiebord met de verschillende films die er zijn gedraaid en waar je de diverse filmlocaties in het terrein kunt vinden. Nog steeds te zien ook is het beroemde kerkje met klokkentoren uit The Good, The Bad and the Ugly dat een kleine kilometer zuidelijk van het hotel is te vinden. Het heeft helaas ernstig te leiden gehad onder verval en vandalisme. Er staat nu een hek omheen, hopelijk wordt er ooit geld gevonden voor een restauratie. 

Meer weten over Hotel Rural Cortijo El Campillo

Annika van de Cortijo El Campillo in Cabo de Gata.

Overnachten in Casalado, El Saltador

De Casalado, op ca. 6 km van de kustplaats Carboneras, is een geweldige standplaats om de Cabo de Gata uitgebreid te ontdekken. Het ligt weliswaar noordelijk en nog net binnen de grenzen van het natuurpark Cabo de Gata, maar vanuit Casalado ben je in minder dan een uur in bijvoorbeeld San José. Bovendien is er in deze noordelijke hoek van de Cabo de Gata ook meer dan voldoende fraais te ontdekken. Casalado zelf ligt aan de rand van het dorpje El Saltador dat verder geen voorzieningen heeft. Je bereikt het via een onverharde rivierbedding, een zogenaamde rambla. Het vakantiehuisje is, zeker in het donker, best lastig te vinden, maar de eigenaren kunnen je een routebeschrijving geven en willen je het laatste stuk graag ophalen met de auto.

Dichtstbijzijnde grote plaats is Carboneras. Hier is een grote supermarkt, zijn diverse restaurants en cafés. Het stadje kent een prettige, ongedwongen sfeer. Heel toeristisch is het er niet, maar het brede strand trekt in de weekends veel Spanjaarden aan. Op donderdag is er een markt.

Onvergetelijk uitzicht

Casalado ligt dus aan een droge rivierbedding, een ‘zijweg’ van de verharde ALP-711. De droge rivierbedding moet je een paar kilometer volgen en dan vind je het vakantiehuis aan het eind van een doodlopende, klimmende weg. Het uitzicht over de vallei en de kale bergen van de Sierra Cabrera is machtig. Eigenaren van Casalado zijn Jan Felperlaan en Yvette de Vrij, tevens rondtrekkende muzikanten (en niet de minste!), avonturiers en levensgenieters. Ze wonen in een prachtig verbouwd huis pal naast het vakantiehuisje. Ze kochten Casalado, oorspronkelijk een boerenhuis, in 2008 in volledig vervallen staat. Grotendeels met hun eigen handen bouwden ze het op tot een schitterend huis met vakantiehuisje voor de verhuur. Daarbij maakten ze gebruik van materialen uit e omgeving, maar ook van tweedehands spullen. Voor de energielevering maken ze gebruik van zonnecollectoren, schoon drinkwater halen ze uit een bron uit de bergen. 

Het vakantiehuisje zelf heeft in één grote ruimte een douche, keuken, woonkamer met houtkachel en slaapkamer. Er is geen airco. Het huisje is heel smaakvol ingedeeld en aangekleed en van alle gemakken voorzien. Voor handdoeken en beddengoed wordt gezorgd.  Je kunt er zelf koken, er is een koelkast en wat mondvoorraad. Boodschappen kun je dus doen in Carboneras.

De Casalado heeft een eigen (groot!) terras met een schommelbank,  veel schaduwplekken en een onvergetelijk uitzicht. Er is tevens een overdekte plek voor de auto.

Jan en Yvette kunnen je helpen met wandelingen in de buurt van Casalado, maar ook in andere gebieden van de Cabo de Gata. Wij maakten vanaf Casalado één lange wandeling naar Cueva del Pajaro en Las Agüillas. Het is ook mogelijk door de rivierbedding naar de kust te lopen. Zorg voor een goede kaart of een GPS-track, het is best een lastig gebied om je te oriënteren. 

In het vakantiehuisje zijn kaarten en gidsen aanwezig. Jan kan op verzoek een wandeling voor je uitdraaien. Ze vinden het ook leuk met je mee te wandelen, mocht dat zo uitkomen. 

De kosten voor Casalado bedragen 55 euro per nacht (excl. verplichte schoonmaakkosten van € 50,-). Weekprijzen zijn buiten het hoogseizoen zeker gunstiger. Klik hier voor meer informatie over Casalado.

Casalado in El Saltador.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *