Skip to main content

Wandelgebied Axarquía: Sierras de Tejeda, Almijara y Alhama

Competa in de Sierra de Tejeda

Wie vanaf Malaga naar het oosten rijdt, krijgt al snel te maken met een aantal hoge jongens die vanaf de kust behoorlijk dramatisch de hemel in schieten. Op weg naar de Sierra de Nevada of Cabo de Gata laat je dit berggebied, de Sierra de Tejeda, makkelijk liggen, maar dat is nergens voor nodig. Je kunt er goed wandelen! Dat deden wij dan ook. Met het toeristische Nerja als standplaats maakten we er twee dagtochten.

De Sierra de Tejeda-Almijara y Alhama of Axarquía

De Sierra de Tejeda-Almijara y Alhama maakt deel uit van een streek die bekend staat als Axarquía (Moors voor ‘Land in het oosten’). Het ligt ingeklemd tussen Malaga en de Sierra Nevada en rijst spectaculair op achter de drukke (vaak lelijke) en smalle kuststrook van de Costa Tropical.

Hoewel het oostelijk deel van de Axarquía, waar het natuurpark ligt, de meeste natuur biedt, is het hele gebied interessant om te ontdekken.Het Parque Natural Sierras de Tejeda, Almijara y Alhama (40.600 ha) is een natuurpark sinds 1999. Het westelijk deel ligt in de provincie Malaga. Hier vind je ook de hoogste berg, La Maroma (2.080 m). Andere hoge jongens zijn Navachica (1.832 m) en de Lucero (1.776 m). Het oostelijk deel ligt in de provincie Granada; de parkgrens loopt precies middendoor.

Het park maakt in zijn geheel weer deel uit van een gebied dat bekend staat als de Sierra de Tejeda-Almijara y Alhama. Steile rotshellingen bedekt met dennen, spitse bergkammen, diepe ravijnen en woeste bergbeken, olijfgaarden en ‘Pueblos Blancos‘; dat is heel kort door de bocht wat je in Sierra de Tejeda-Almijara y Alhama allemaal kunt verwachten. De dorpjes in dit gebied waren vroeger een toevluchtsoord voor struikrovers, bandoleros én later tijdens de Spaanse Burgeroorlog voor anti-Franco rebellen. De dorpen hebben hun Moorse karakter bewaard en zijn zeker de moeite waard om te bezoeken. De natuur in het gebied is ronduit spectaculair en perfect voor wandelingen of mountainbiken.

Hoewel het belangrijkste gesteente in Sierra de Tejeda-Almijara y Alhama kalksteen is, is het ook rijk aan kwartsiet (dat voornamelijk uit kwarts bestaat) en gneis en dateert van 300 miljoen jaar geleden. Ook wordt er veel marmer gevonden. Het kalksteen in de Sierra de Tejeda-Almijara y Alhama zorgt voor de diep ingesleten ravijnen en spectaculaire kliffen.

In de Sierra de Tejeda-Almijara y Alhama vind je veel grotten waarvan die bij Nerja de bekendste is. Wie aan geologie doet, moet absoluut hier zijn. Net zoals de Sierra de Grazalema, telt de Sierra de Tejeda-Almijara y Alhama veel endemische flora en is het rijk aan wild,  met name roofvogels. Wie meer wil weten over de flora en fauna: www.andalucia.com.

Standplaatsen in het gebied

Geschikte standplaatsen met voldoende hotels en B&B’s aan de oostkant van de Sierra de Tejeda-Almijara y Alhama zijn de ‘witte dorpen’ Nerja, Frigiliana, Cómpeta, Canillas de Albaida en Canilas de Aceituno en Salares.
Aan de westkant zijn Colmenar, Benamargosa, La Vinuela en Alcaucin prima standplaatsen.

Er is ook een mogelijkheid om gratis in het gebied te kamperen. Er zijn recreatieplekken met stromend water, toiletten en bbq’s te vinden in Alcaucin en Nerja. De Area recreativo el Pinarillo ligt zo’n vijf kilometer van de grotten van Nerja en is met de auto bereikbaar. De Area recreativa El Alcazar ligt bij het dorp Alcaucin en is tevens de uitvalsbasis voor een beklimming van de Maroma.

Vervoer naar het gebied

Vliegen op Malaga is veruit de beste optie als je naar de Sierra de Tejeda-Almijara y Alhama wilt. Vanuit Eindhoven en Amsterdam vertrekken in het hoogseizoen meerdere keren per week vliegtuigen naar Malaga. In Malaga kun je eenvoudig een auto huren en dan ben je binnen het uur midden in de bergen. Voordeel daarvan is dat je dus ook later op de dag kunt vliegen. De dorpen liggen vooral aan de randen van het natuurgebied; het is lastig om met de auto het hart van het gebied te bereiken.
Het openbaar vervoer is in de bergen erg beperkt; eigenlijk kun je niet zonder auto. Of je moet bereid zijn een taxi het werk te laten doen. Op het vliegveld van Malaga huur je zeer eenvoudig een auto.

Wie een korte, meerdaagse tocht wil maken, kan vanuit Nerja te voet het gebied in en onderweg overnachten in een herberg, de Albergue rural de La Fuente del Esparto. Vanaf die locatie kun je verder wandelen naar Frigiliana en daar overnachten. Vanaf Frigiliana is het dorp Competa weer in een dag te bereiken.

Meerdaagse tochten in het gebied

De GR 242 Tejeda-Almijara is een rood-wit gemarkeerde wandelroute die helemaal door de Sierra de Tejeda-Almijara y Alhama loopt en je in vier dagen kunt doen. De route loopt in een lijn en begint officieel in Periana in de bergen en eindigt in Nerja aan de zee. De GR-242 was eerst een op zichzelf staande route, maar maakt nu deel uit van de veel langere GR-249.

De etappes:

  • Periana- Alcaucin 13,6 km
  • Alcaucin- Canillas de Albaida 27.9 km
  • Canillas de Albaida-Frigiliana 25,5 km
  • Frigiliana-Nerja 14,0 km

Een schitterende, lange en uitdagende meerdaagse trektocht is de GR-249, ook wel de Gran Senda de Málaga geheten. De route is in november 2013 geheel bewegwijzerd. Totale lengte 650 km. De GR-249 volgt een groot deel van de zuidkust, maar pikt ook de Sierra de Grazalema en Sierra de las Nieves mee, gaat dan behoorlijk noordelijk en komt via de westkant van de Sierra de Tejeda-Almijara y Alhama weer terug naar de zuidkust. Cómpeta, Frigilianae en Nerja zijn plaatsen die worden aangedaan.

Standplaats Nerja

Nerja heeft veel waar je als wandelaar niet direct op zit te wachten: ‘pittoreske straatjes en pleintjes’ waar je voor weinig een dagmenu en een grote stenen kan sangria kunt krijgen bijvoorbeeld. Met om de hoek de bekende troep waar je in toeristenoorden mee wordt doodgegooid zoals strooien hoeden, opblaaskrokodillen, castagnetten, honderden leren riemen en vrolijk gekleurde tangojurken waarvan je, eenmaal thuis, denkt: wat moet ik er in godsnaam mee?

Toch is het stadje geen slecht uitgangspunt voor een verkenning van het Parque Natural Sierras de Tejeda, Almijara y Alhama. Wie er enige tijd verblijft, leert de charmes kennen en eerlijk is eerlijk, met de auto zit je in no-time midden in de bergen. Niet gek, want de bergen op dit deel van de Andalusische kust reiken bijna tot in de zee. En wie probeert in de avond de toeristische fuiken een beetje te vermijden, leert ook de rustige kanten van Nerja kennen. Wij zijn er een paar keer geweest inmiddels en hebben Nerja leren waarderen als een prettige standplaaats.

Wat wel een punt van aandacht is: je kunt er nauwelijks je auto kwijt. Of je moet bereid zijn zo’n 25 euro per dag neer te tellen. Een andere mogelijkheid is de auto net buiten het centrum aan de noordkant te parkeren. Daarmee spaar je parkeergeld, maar moet je wel een stukje lopen. En een garantie voor een parkeerplek heb je niet.

Nerja.

Overnachten

Hostal Abril, Calle Pintad1 124, www.hostalabril.com

Er zijn talloze mogelijkheden in Nerja, maar Hostal Abril is met 60 euro per nacht (2017) redelijk betaalbaar en biedt voldoende comfort. Airco op de kamer (niet onbelangrijk in de zomer…), helaas geen ontbijt. Maar ontbijten kan in Spanje op welhaast iedere straathoek en ontbijten in hotels stellen in de regel niet zo veel voor. Het hotel heeft ook nog een ‘nevenvestiging’ op 200 meter van het hoofdgebouw. Er wordt redelijk Engels gesproken, parkeergelegenheid is er absoluut niet. Bij de hoofdlocatie is ook nog een prettige achtertuin met terras. In de nevenvestiging is een dakterras met een waanzinnig uitzicht over de stad. En met ligstoelen!

Uit eten

Opnieuw talloze mogelijkheden. Maar pas op voor goedkope en slechte dagmenu’s. Die kun je thuis ook krijgen. Vanwege de toeristen kun je al vanaf een uur of zeven ‘s avonds eten. De Spanjaarden nuttigen trouwens hun hoofdmaaltijd in de middag, rond een uur drie. Een prima gewoonte omdat je dan ’s avonds niet zo zwaar meer hoeft te tafelen.

Een aanrader is: Restaurante/ Bar La Puntilla, Calle Bolivia 1, Nerja. Een beetje buiten de grote stroom. Simpele tent, tafeltjes buiten. Héél veel verse (dag)vis voor waanzinnige prijzen. Goed glas wijn erbij, koffie toe.  Vriendelijke bediening en het eten staat ook nog eens razendsnel op tafel. 
Voor minder dan 15 euro sta je geknipt en geschoren weer buiten.

Lekkere plek voor wijn/ koffie

Het cafetaria van Hotel Mena Plaza aan de Plaza de Espana 2, Nerja. Niet het mooiste plein van Nerja (want groot, nieuw en nog niet af), maar hier komen wel de echte Spanjaarden en zitten families ’s avonds bijeen om wat te drinken terwijl de kinderen voetballen of met fietsjes rondrijden en de mannen elkaar ter begroeting kussen. Je drinkt er op het ruime terras een goed glas wijn, een carijillo (koffie met een scheut sterke drank, meestal brandy) of een geweldige kop sterke en hete koffie zonder drank. Standaard is een stukje gebak bij de koffie, een schaaltje chips bij een ijskoud glas bier of wat olijven bij de wijn. Hoef je niet om te vragen, het is gewoon standaard (Nederlandse horeca: leer hier van!!). Je kunt er trouwens ook uitstekend ontbijten. En voor 12 euro per dag je auto parkeren, maar dan moet je er wel een kamer in het hotel boeken. Wat niet simpel is, want ze zitten altijd hartstikke vol.

Wandelkaarten en -gidsen over de Sierra de Tejeda/Axarquía

Georganiseerd naar Sierra de Tejeda/Axarquía

De volgende reisorganisaties hebben wandelreizen in hun programma naar de Sierra de Tejeda & Axarquía:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *