Wandelgebied Sierra de Baza

Wandelgebied Sierra de Baza

Tussen de steden Guadix en Baza, in de provincie Granada, vind je het verrassend groene Parque Natural de la Sierra de Baza. De hoogste piek is de Santa Bárbara (2271 m) die een uitdagende dagtocht vormt vanaf het bezoekerscentrum (Cortijo) Narvaéz. Vanuit die plek starten meer korte en lange wandeltochten. Prachtig gebied ook om in de herfst te bezoeken: Indian summer!

Waar is het?

De Sierra de Baza (53.600 ha) vormt een ‘klimatologisch eiland’ in de verder droge en kale ‘hoogvlakte’ die er omheen ligt. Door lagere temperaturen, hogere regenval en de hoogte van het gebergte wijkt de flora ook sterk af van de directe omgeving. Het gebergte wordt ingeklemd tussen de Sierra de Segura in het noorden en de Sierra Nevada in het zuiden. Vanaf de top van de Santa Bárbara zie je de hele keten van de Sierra Nevada liggen, inclusief de op één na hoogste berg van Spanje: de Mulhácen.

Jachtgebied

In een notendop bestaat de Sierra de Baza uit groene valleien, diepe kloven, grotten, glooiende heuvels en mediterrane weidegronden. De lagere gebieden zijn bedekt met bossen van steeneiken, hogerop met behoorlijk uitgestrekte esdoorn- en dennenbossen (zwarte den en Aleppoden). In de bossen komen vossen, herten en zwijnen voor, in de lucht kun je de bijeneter, steenarend, oehoe en torenvalk spotten.
De Sierra Baza was het eerste jachtreservaat van de provincie Granada en nog steeds wordt er stevig gejaagd in het gebied.
Op sommige plekken komen onderaardse waterlopen aan de oppervlakte. Zeker in de buurt van het bezoekerscentrum Narvaéz loop je enige tijd langs heerlijke groene waterlopen waar in de lente de bloemen uit de grond spatten.

Bergtop Santa Bárbara Sierra de Baza
Op de Santa Bárbara (2.271 m.)
Bergtop Sierra de Baza Santa Barbara
En het uitzicht richting de Sierra Nevada.

Paddenstoelen en truffels

Door de hoge ligging van de Sierra de Baza en de aanwezigheid van uitgestrekte bossen, is de Sierra de Baza bij uitstek geschikt voor wandelingen in de (na)zomer. Wij bezochten de Sierra de Baza zelf in de herfst. De loofbossen (vooral esdoorn) kleuren dan fantastisch geel en rood, paddenstoelen en truffels schieten uit de aarde en de rozebottel geeft volop vruchten. Het is er in de herfst vooral stil en niet al te warm, een ideale periode! In de winter daarentegen kan het er guur en koud zijn in de bovenste regionen van het gebied. Sneeuw is geen uitzondering. Neem altijd wat warme kleding of een windjack mee, want hogerop kan het hard waaien.

Bezoekerscentrum

Wij startten onze wandeling naar de top van de Santa Bárbara (2271 m), één van de hoogste toppen van Andalusië, vanuit het bezoekerscentrum Narvaéz wat goed bereikbaar is vanaf de snelweg . Je neemt dan, komende vanuit Guadix, afslag 28 naar de Sierra de la Baza en volgt de borden naar het park/bezoekerscentrum. De weg is smal, maar verhard en goed berijdbaar. Bij het fraai gelegen bezoekerscentrum kun je water tappen en bevindt zich een informatiepunt, een (als de wereld vrij is van corona) restaurant, een winkeltje. Er starten verschillende korte en lange wandelingen en je vindt er diverse picknickplekken.

Comments (2)

 • Rinckhout Gilbert

  Beste,

  Wij zouden graag deze week een uitstap maken naar de Sierra de Baza.
  Wij hadden ergens gelezen dat het bezoekerscentrum (Narvaez) enkel open is op vrijdag, zaterdag en zondag.
  Klopt dit?
  Is het dan aangeraden er naar toe te gaan als het bezoekerscentrum open is en kan je er ev. ook wandelkaarten kopen?

  Met vriendelijke groeten,
  Gilbert

  • Roel Van den Eijnde

   Beste Gilbert,

   Of het bezoekerscentrum momenteel op vrijdag, zaterdag en zondag open is, weten we niet. Die openingstijden golden wel op het moment dat wij er waren, in oktober vorig jaar. Op zich heeft het centrum niet zoveel toegevoegde waarde. Men kan je wel inlichten over de wandelingen in het gebied. Deze zijn ook aangegeven met bordjes. Ten tijde dat wij er waren, werden er geen kaarten verkocht maar ook dit kan inmiddels weer anders zijn. De maatregelen van toen hadden ook alles te maken covid. Wat ik op het internet kan vinden, is dat het centrum nu nog alleen op vrijdag, zaterdag en zondag open is. De wandelingen die je in de buurt kunt maken zijn allemaal kort en eenvoudig. Die naar de top van de Santa Barbara vind je niet met een kaart, daar moet je echt ons gpx-bestand voor downloaden. Mocht je na je bezoek nog aanvullende informatie hebben, laat het ons dan vooral weten. Mooie wandeling daar!

   Roel van den Eijnde

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tips of vragen?

Heb je tips, suggesties, opmerkingen, goeie Spaanse grappen, kritiek of complimenten? Laat het weten! Neem contact met ons op, we geven antwoord.

Niks missen over wandelen in Andalusië?

Volg de wandelaars die via e-mail op de hoogte blijven over wandelen in Andalusië. Schrijf je in!

Volg ons

© www.wandeleninandalusie.nl 

Logo Wandelen in Andalusië