Skip to main content

Wandelgebied Sierra de Grazalema

De Sierra de Grazalema strekt zich uit over de provincies Cádiz en Málaga. Het is geen groot gebied; een kleine 50.000 hectare en daarmee kleiner dan de meeste andere natuurgebieden in Andalusië. Die kleinschaligheid en ‘geborgenheid’ hebben wij juist als heel prettig ervaren.

De Sierra de Grazalema is vooral een uitermate afwisselend gebied, zodat je op een relatief klein oppervlakte wandelingen kunt maken die qua sfeer enorm uiteen lopen. De Sierra Grazalema kent kale bergruggen van kalksteen (het “Wilde Westen’), diepe ravijnen, met bos begroeide valleien, kolkende rivieren, boomgaarden met fruit en olijven, weides vol wilde bloemen en insecten en steile rotswanden waar technisch moeilijke routes geklommen kunnen worden.

Locatie

Locator Sierra de Grazalema

Standplaats Grazalema

Het stadje Grazalema (ruim 2100 inwoners) is in dit geheel een prettig en ‘bruisend’ middelpunt. Het is er altijd levendig, je kunt er uitstekend eten in één van de vele restaurants, er zijn winkels voor de dagelijkse boodschappen en bovenal is het adembenemend gelegen op een prettige hoogte van 800 meter; aanschurkend tegen de ruggen van de ‘huissierra’s’: Sierra de Gaidovar, Sierra del Pinar en Sierra del Endrinal.

Grazalema is daarom een zeer logische keuze als standplaats voor dagtochten in de Sierra de Grazalema. In het dorp is een centraal pleintje waar je je auto makkelijk kwijt kunt, er zijn diverse supermarkten, winkels (ook op zondag geopend van 09.00 tot 14.00), een geldautomaat en een bakkerij. Cafés en restaurants zijn er in overvloed.

Weer en natuur

Eerlijk is eerlijk: de Sierra de Grazalema heeft de twijfelachtige reputatie het natste gebied van heel Spanje te zijn. Door zijn ligging in de buurt van de Atlantische Oceaan, regenen op de hoge toppen van de Grazalema de eerste regenwolken zich lustig leeg. Jaarlijks valt er 2200 mm neerslag (in de bewoonde gebieden zelden in de vorm van sneeuw trouwens) waarmee het zich kan meten met het Lake District in Engeland. Nou niet direct een gebied waar je naartoe reist als je eens wat zon wilt pakken.

Dat was het slechte nieuws. Het goede nieuws is dat die regen vooral in de herfst, de winter en het vroege voorjaar valt. En het positieve gevolg van al die nattigheid is bovendien dat het er zeer groen is. Er bloeien bijna 1300 verschillende planten en bloemen, 72% van de hele flora van Groot-Brittannië. En dat op een gebied van slechts 50.000 hectare! Een groot deel van de flora en fauna is zelfs endemisch en vind je dus alleen in de Sierra de Grazelema.
Overigens zul je de Sierra de Grazalema niet als een heel waterrijk gebied ervaren. Overdreven veel meren of waterpartijen kom je er niet tegen; het meeste water verdwijnt meteen in de kalkbodem en zie je aan de oppervlakte nooit meer terug.

Overnachten en eten in Grazalema

Wij sliepen in het Hotel Puerta de la Ville, wat op zich prima was, maar geen bijzondere indruk heeft achtergelaten. Het personeel spreekt slecht Engels en lijkt niet echt betrokken, het ontbijt is karig en al met al oogt het hotel wat gedateerd. Er zijn echter meer opties, bijvoorbeeld een kamer bij een particulier. Kijk hier voor meer adressen. Spaanstalig, zoek op alojamiento.

Restaurants in Grazalema die wij van harte aan kunnen bevelen:

  • Méson El Simancón (lekker buiten zitten aan een rustig plein met geweldig uitzicht, iets luxer maar nette prijzen).
  • Restaurant La Maroma (soep uit de Grazalema!)
  • Restaurant Torreon (lunch en avondeten, achterafstraatje)

Zoek je een andere leuke overnachtingsplek in Andalusië? Kijk dan op onze pagina ‘Overnachten in Andalusië’.

Georganiseerd naar Sierra de Grazalema

De volgende reisorganisaties hebben wandelreizen in hun programma naar de Sierra de Grazalema:

Vervoer naar de Sierra de Grazalema

Vanuit Schiphol, Rotterdam en Eindhoven vertrekken in het hoogseizoen meerdere keren per week vliegtuigen naar Malaga. In Malaga kun je eenvoudig een auto huren en dan ben je in ca. twee uur rijden in de Sierra de Grazalema. Voordeel daarvan is dat je dus ook wat later op de dag kunt vliegen.

Een andere optie is Sevilla aan de noordkant. De stad ligt net zo ver af van de Sierra de Grazalema als Malaga, maar vliegen naar Sevilla is minder makkelijk dan naar Malaga. Vanuit Sevilla is het ca. twee uur in de auto naar Grazalema. Houd rekening met tolwegen en met langzaam verkeer in de bergen.

Het openbaar vervoer in het gebied is erg beperkt; eigenlijk kun je niet zonder auto. Of je moet bereid zijn een taxi het werk te laten doen.

Wandelkaarten en -gidsen over de Sierra de Grazalema

Wandelingen in de Sierra de Grazalema

Meerdaagse tochten

De GR 7 (vanaf de Ballon d’Alsace in de Vogezen naar Tarifa in de buurt van Gibraltar) komt vanuit het Parque Natural de los Alcornocales en loopt door de Sierra de Grazalema heen waar het o.a. Ubrique (druk stadje), en de ‘pueblos blancos’ Benaocaz en Montejaque aandoet. Vervolgens loopt de route zeer spectaculair naar Ronda en gaat de Sierra de las Nieves in.

Ter plekke georganiseerd wandelen

Clive Muir is een Engelsman die in de Sierra de Grazalema woont en werkt. Zijn bedrijfje Wildside Holidays organiseert dag- en meerdaagse wandelingen in de Sierra de Grazalema. Clive weet enorm veel van het gebied; niet alleen van de flora en fauna, maar ook van de cultuur en geschiedenis. Wie zich voor wil bereiden; op de website van Clive is enorm veel informatie te vinden.

Permits voor NP Sierra de Grazalema

Voor een aantal wandelingen in de Sierra Grazalema is gedurende het hele jaar een permit nodig. Deze permit kun je afhalen in het bezoekerscentrum in El Bosque. Beter is om de permit (op tijd!) per mail aanvragen. Hoe je dat doet lees je onze deze handleiding.

Tussen 1 juni en 15 oktober is het, om de gebieden te mogen bezoeken, verplicht je aan te sluiten bij een georganiseerde trip in het park. Aanmelden kan ook bij het bezoekerscentrum in El Bosque.

Er wordt gecontroleerd en de boetes zijn hoog!

Meer informatie

Bezoekerscentrum El Bosque
C/ Federico García Lorca, 1, El Bosque.
T: (+34) 956 709733.
Open: ma. t/m vrij. van 10 tot 14u.
In de zomer op maandag vaak gesloten.
Meer informatie op de website.

Informatiepunt Zahara de la Sierra
Plaza de Zahara, 3, Zahara de la Sierra.
T: (+34)956 123 114.
Open: van 9 – 14u. en van 16 – 19u.
Ook voor boek- en kaartmateriaal, kleine tentoonstelling over de Pinsapar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *