Wandelgebied Sierra de las Nieves

Sierra de Las Nieves

Wie vanuit Malaga met de auto of bus naar het (noord)westen rijdt, komt drie indrukwekkende berggebieden tegen die min of meer bij elkaar liggen: de Sierra de Grazalema, het Parque Natural de los Alcornocales en Sierra de las Nieves. Het laatste gebied staat op de nominatie om het derde Nationaal Park van te worden: het Parque Nacional Sierra de las Nieves. De Sierra de las Nieves is zeer uitgestrekt, alleen de randen zijn bewoond, en herbergt toppen tot bijna 2000 meter.  

Wie een wandelweek in de Sierra de Grazalema heeft gepland, steekt eenvoudig ‘over’ naar de Sierra de las Nieves. Een prachtige autoweg (de A-381) deelt de berggebieden in tweeën. Maak je daadwerkelijk de oversteek, te voet of met de auto, laat dan vooral Ronda niet liggen. Dit prachtige (en in toenemende mate ook toeristische) stadje is beroemd door de fabelachtig mooie 98 meter hoge Puente Nuevo die twee stadsdelen met elkaar verbindt. In Ronda kun je zonder problemen een dag doorbrengen. Overigens vormt Ronda maar één ‘toegangspoort’ tot de Sierra de las Nieves. Aan de oostkant van het gebied ligt Tolox vanuit waar veel wandelingen in het gebied starten. Tolox mag je dan ook met recht hét wandeldorp van de Sierra de las Nieves noemen.

Zeldzame Pinsapo

De Sierra de las Nieves kent weliswaar hogere toppen dan de Grazalema, maar oogt minder besloten. Of intiem, zoals je wilt. De toppen rollen meer, het gebied wordt doorsneden door droge barranco’s, er groeit meer kreupelhout en laag bos op de hellingen en het gebied oogt daardoor uitgestrekter, hoewel het met een kleine 19.000 hectare toch echt kleiner is dan zijn buurman aan de westkant. De Sierra de las Nieves is vooral onbewoond en de winters kunnen er streng zijn; het gebied komt niet voor niets aan zijn naam. Alleen aan de randen vind je wat dorpen, verder is het leeg en uitgestrekt. Net als in de Grazalema groeit er de zeldzame Pinsapo (Spaanse zilverspar). Overvloediger zelfs dan bij de buurman Grazalema, hoewel ze er daar (zeer handig) exclusiviteit op claimen.

Op de hoger gelegen delen in de Sierra de las Nieves heb je het gevoel serieus hooggebergte te betreden. De klim bijvoorbeeld naar de Pico Torrecilla (1919 meter), is door zijn lange aanloop en steilte niet te vergelijken met een beklimming van de Reloj (1535 m) in de Sierra de Grazalema. Het is meer dan alleen de 400 meter verschil in hoogte; het is ook de verlatenheid, uitgestrektheid en het alpiene karakter die het verschil maken. Op grote hoogte kom je alleen nog de alleenstaande, opvallende beschermde alpine oak tegen die verwantschap kent met de Portugese eik. Het is de enige boom die bij de verzengde hitte in de zomer wat schaduw kan bieden.

Standplaatsen in de Sierra de las Nieves

In de Sierra de las Nieves is Tolox aan de oostkant een bekende plaats vanuit waar je prima kunt wandelen. Wij zelf kozen voor Ronda, dat tussen de Sierra de Grazalema en Sierra de las Nieves in ligt. Dat scheelt een flink stuk omrijden via de noordkant. Vanuit Ronda moesten wij, om bij het begin van onze dagwandeling te komen, nog wel een uur in de auto zitten.

Ronda is echt een serieuze stad en telt 36.000 inwoners. Je vindt er aanbod in alle soorten en maten, ook boek- en kaartwinkels bijvoorbeeld. Niet te missen is de machtige Puente Nuevo die vooral van onderaf indrukwekkend is. De brug overspant een kloof die op sommige plekken 120 meter diep is en verbindt de wijken Mercadillo (markt) en La Ciudad (de oude stad) met elkaar. Er zijn meer bruggen in de stad die trouwens een stuk rustiger zijn en ook de moeite waard zijn om te bezoeken. Het is heerlijk om door de straatjes van Ronda te dwalen en over de muren aan de rand te wandelen met een verbluffend uitzicht naar het lager gelegen land in de diepte. Overal kun je wel wat eten en drinken. Wij overnachtten in het uitstekende Hotel Polo aan de rand van het centrum met moderne kamers, een uitgebreid ontbijt en zeer hulpvaardig personeel dat goed Engels spreekt. De auto kun je in de buurt (tegen betaling, maar met reductie als je in het hotel slaapt) parkeren.
Vrij chique, maar verrassend goed eten in Ronda doe je in Restaurante Puerta Grande aan de centraal gelegen Calle Nueva 10. Info: www.restaurantepuertagrande.com.

 

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tips of vragen?

Heb je tips, suggesties, op- of aanmerkingen, goeie Spaanse grappen, wijze raad, kritiek of complimenten? Laat het weten! Neem contact met ons op, we geven antwoord.

Niks missen over wandelen in Andalusië?

Volg de wandelaars die via e-mail op de hoogte blijven over wandelen in Andalusië. Schrijf je in!

Volg ons

© www.wandeleninandalusie.nl 

Logo Wandelen in Andalusië