Skip to main content

Wandelgebied Sierra María

De ‘onbekende’ Sierra María, deel van het Parque Natural Sierra María-Los Vélez, is gelegen aan de oostkant van Andalusië. Het hoort bij de provincie Almería en ligt tegen de grens van de regio Murcia aan. Het gebergte, met in het ‘centrum’ een drietal prettige dorpen (Vélez-Rubio, Vélez-Blanco en María), is smal maar langgerekt en vooral indrukwekkend. Het Parque Natural de Sierra María-Los Vélez is opgericht in 1987 en heeft een oppervlakte van 22.562 ha.

Bekijk al onze wandelroutes in Sierra María

De Sierra María wordt aan de zuidkant begrensd door de snelweg A-92 en doorsneden door de heerlijke eenbaansweg A-137 die helemaal doorloopt tot aan de Sierra de Cazorla. Aan de noordkant vormt de Río Caramel de grens van het gebied, aan de zuidkant is dat de Río Chirivel.
Het zuidelijk deel van het Parque Natural Sierra María-Los Vélez kennen we als Sierra María en Sierra del Maimón; het noordelijk deel als Sierra del Gigante (ook bekend als Sierra de la Muela) en Sierra Largo. De hoogste top van het hele gebied is de Cerro Poyo met een hoogte van 2045 meter die ook wel op de kaarten is terug te vinden als Pico de María. Deze berg ligt in de Sierra María. De Sierra del Gigante kent een zéér markante, ‘Tafelbergachtige’ top; de Muela Grande (1554 m). Beide toppen zijn zeker beklimbaar, maar de route is in beide gevallen lang en niet eenvoudig. Reken een ruime halve dag om ze te beklimmen.
Overigens liggen er nog meer kleinere sierras in het gebied, maar de Sierra María en de Sierra del Gigante zijn de belangrijkste en meest dominante.

Cueva de los Letreros

De bergen van de Sierra María bestaan voornamelijk uit kalksteenrotsen wat het gebied op veel plekken een ‘wit’ en bijna Zuid-Frans uiterlijk geeft. De rotsen hebben op sommige punten een karakteristiek karstreliëflandschap gevormd met ontelbare grotten, kloven en zinkgaten. Op veel plekken vind je grotten met bronnen waar grote hoeveelheden ondergronds water zijn opgeslagen. Vroeger werden die grotten bewoond en als schuilplaats gebruikt.
In één van die grotten, de Cueva de los Letreros, in de buurt van Vélez-Blanco, is de beroemde indalo gevonden, een rotsschildering uit het late paleolithicum (‘de oude steentijd’). De indalo is een mensfiguur met uitgestrekte armen, met op beide handen de uiteinden van een boog die over zijn hoofd gaat. De boog is waarschijnlijk een regenboog. Of een pijl en boog…. Meerdere theorieën geven het symbool in ieder geval een goddelijke duiding. De indalo is in 1868 ontdekt door Antonio Góngora y Martinez, en door de tijd heen uitgegroeid tot lokaal gelukssymbool dat mensen bij de ingang van hun huis afbeeldden om boze geesten buiten de deur te houden.
Halverwege de 20e eeuw vindt er in de regio waar het teken gevonden is een culturele opleving plaats, onder leiding van schilder Jesús de Perceval. Deze beweging neemt de indalo aan als symbool. Tijdens een van hun bijeenkomsten geven ze het teken de naam indalo omdat het zou lijken op een kennis van Perceval, Indalecio. De beschermheilige van Almería heet overigens ook San Indalecio. Vandaag de dag is de indalo hét symbool van de hele provincie Almería (gedeeltelijk gebruikte bron: Wikipedia).
Een ander (niet nader gecontroleerd, maar uitgebreid verhaal) vind je op de website van Camping El Zorro die ook in het gebied ligt.

Klimaat

De Sierra María is geen overdreven nat gebied, maar als het er regent dan valt er binnen korte tijd een grote hoeveelheid water. Vaak is dat in het voorjaar. Sneeuw blijft in het gebied op de hoogste delen liggen, áls het gesneeuwd heeft uiteraard. De Sierra Mariá heeft niet het groene, waterrijke uiterlijk van bijvoorbeeld de noordelijker gelegen Sierra de Cazorla, maar je vindt er wel vrij uitgestrekte naaldboombossen en kleine waterstroompjes. In de lente kan het er na een regenbui bontgekleurd zijn door de bloemen.
In de zomer is het (net als op veel andere plekken in Andalusië) ronduit heet en droog. Anders dan aan de kust heeft de wind dan nauwelijks een verkoelend effect. Maar, omdat de dorpen in de Sierra María relatief hoog liggen (tussen de 800 en 1000 meter), wordt de hitte wel wat getemperd en is het lang aangenaam in het ‘hete’ seizoen.

Wandelen Sierra María

Standplaatsen in de Sierra María

Vélez Rubio (7000 inw)

Vélez-Rubio is geen stadje, maar meer een flink dorp dat vooral de laatste jaren steeds meer toeristen trekt. Van de drie dorpen in de Sierra María heeft Vélez-Rubio de meeste inwoners en daarmee ook de meeste horeca, winkels, hotels, B&B’s en ‘leven’ te bieden. Bezienswaardigheden zijn de kathedraal Nuestra Señora de La Encarnación (een nationaal monument), een klooster van de Franciscanen dat dateert uit de zeventiende eeuw, de gevel van het gemeentehuis is in Barokstijl en het antieke Hospital Real waar een etnografisch museum is gevestigd.
Vooral aan de Plaza de la Feria vind je een aantal leuke cafés en restaurants. La Bomba Cafe & Tapas vonden wij een heerlijke plek als je eens iets anders wilt eten dan croquetas en albondigas. Een restaurant met goed vlees, lekkere wijnen en nette prijzen is Ganimedes aan de Avenida de Andalucia

Vélez- Blanco (2200 inw)

Vélez-Blanco is een dorp van Romeinse oorsprong, maar kende vooral een grote bloeitijd in de tijd van de Moren. Aan de rand van Vélez-Blanco is vooral het El Castillo de los Fajardo een blikvanger (gebouwd door Italiaanse bouwmeesters in de zestiende eeuw). Het dorp Vélez-Blanco heeft wat meer dan Vélez-Rubio een historisch karakter met veel nauwe straatjes. De parochiekerk in het dorp is te bezoeken ( zeventiende eeuw) en heeft een mudéjarplafond; de bouwstijl die de Gotische en islamitische stijl verenigd. In Spanje en dan vooral in Andalusië zien we veel kerken en kathedralen waar je de mudéjarstijl kunnen bewonderen.

María

María is het kleinste en minst interessante dorp van de Sierra de María, maar wél het meest Spaanse. Het is machtig gelegen op een soort ‘hoogvlakte’, met vol zicht op de kale en uitgestrekte keten van de Sierra María. Na een wandeling is het fijn zitten op één van de terrassen in het centrale deel van het dorp. De aanloop naar de top van de María begint ook vanaf hier. Je vindt er een kleine winkel voor noodzakelijke boodschappen.

Natuur

In de lagere en middelhoge delen van de Sierra María vind je voornamelijk eikenbossen met vooral espartogras, tijm en rozemarijn. Vogels die daar een prettige woonplek vinden zijn steppevogels zoals de Kortteenleeuwerik, Kleine Trap en Zwartbuikzandhoen. Hogerop vinden we Aleppo-dennen en zwarte dennen waar zoogdieren zoals het Barbarijse schaap, de gewone genetkat, de beukmarter en de Cabrerawoelmuis rondstruinen.
In de bomen en in de lucht vind je naast roofvogels ook jachtvogels. en uilen. Amfibieën en reptielen, zoals de Moorse landschildpad vind je vooral in de meest noordelijke regio. Op de rotsen, waar jeneverbessen en brem beschutting geven, nestelen en vliegen de steenarend, slechtvalken en een groeiende populatie vale gieren. Kortom: voor liefhebbers van flora en fauna valt er in de Sierra Mariá volop te genieten.

Overnachten in het gebied

Zoek je een andere leuke overnachtingsplek in Andalusië? Kijk dan op onze pagina ‘Overnachten in Andalusië’.

Overnachten in Casa Paco

Voor wie écht uit wil rusten na een zware bergwandeling in de Sierra Mariá is Casa Paco van het Nederlandse echtpaar Laureen en Mendo een geweldige uitvalsbasis. Het ligt mooi centraal en goed bereikbaar in het gebied en heeft de luxe van een zwembad, vier fijne kamers en een geweldig ontbijt. Het is maar 2,5 kilometer verwijderd van het centrum van Vélez-Rubio, dus makkelijk voor boodschappen of uit eten te gaan. Fietsen zijn te leen!
Laureen en Mendo streken in 2022 neer vanuit het Nederlandse Boskoop neer in het Spaanse Vélez-Rubio en kochten de huidige accommodatie (incl. vergunning) over van een ander Nederlands stel. Ze namen de kamers, de ‘woonkamer’ en de tuin stevig onder handen en voegden daar hun eigen ‘touch’ aan toe. Wat resulteerde in wat het nu is: een boutiquehotel met uitstraling en veel persoonlijke aandacht (badjas en slippers op de kamer, lekkere smeersels, tijdschriften, prettige banken; dat werk). Luxe, maar zeker niet ‘over the top’. Iedereen kan zich er thuis voelen. Casa Paco ontvangt geen kinderen en biedt de mogelijkheid je eigen drankjes en versnaperingen te pakken (en af te rekenen…).
De ligging van Casa Paco is overigens magnifiek, want vanaf het zwembad kijk je bijna met vrij zicht naar de markante top van de Muela Grande. Als je hem op een dag beklimt en je ligt na afloop met een koud biertje bij het zwembad, heb je nóg sterker het gevoel dat je iets bijzonders hebt gedaan. Prijzen variëren van € 119,- tot € 129,-, afhankelijk van de kamer. Incl. uitstekend en overvloedig ontbijt!
Reserveren: tel. +34 604 416 887 of +31 610 39 85 52. Website www.casapaco.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *