Wandelgebieden Sierra Nevada & Alpujarras

De Alpujarras en de Sierra Nevada lopen naadloos in elkaar over. Toch zijn het twee verschillende gebieden; niet alleen qua natuur, maar ook qua sfeer. Combineer je ze, dan kun je er een machtige meerdaagse trektocht maken. Precies wat wij deden.

Locatie

Locator Alpujarras en Sierra Nevada

De Sierra Nevada

De Sierra Nevada, een ruig en onbewoond hooggebergte, is de hoogste bergrug van het Iberisch schiereiland. Dit gebergte maakt deel uit van de Cordillera Penibética die doorloopt tot aan Gibraltar. De Sierra Nevada is ongeveer 100 kilometer lang en 30 kilometer breed. Veertien toppen zijn hoger dan 3000 meter. Tot een eeuw geleden lag er nog een gletsjer, de Corral de Veleta, die meteen ook de zuidelijkste gletsjer van Europa was. Naast de hoogste top Mulhacén (3479 m), zijn ook de Alcazaba (3366 m) en de Veleta (3398 m) bergtoppen die meetellen.

De Alpujarras

De Alpujarras, bekend van de schitterende witte dorpen, liggen ten zuiden van de hoogste toppen van de Sierra Nevada. De naam Alpujarras is waarschijnlijk afkomstig van het Arabische Al-Busherat wat ‘grasland’ betekent. Het is een intens groen, vruchtbaar en deels ook ruig gebied dat van de Middellandse Zee wordt gescheiden door de Sierra de la Contraviesa. De kern van de Alpujarras bestaat uit 80 dorpen. Het gebied laat zich onderverdelen in La Alpujarra Alta (het hoge deel van de Alpujarras; de zonnige zuidflank van de Sierra Nevada) en La Alpujarra Baja waar wijn, amandelen en vijgen vandaan komen en waar de witte dorpen liggen.

De Moren drukten onmiskenbaar hun stempel op de Alpujarras en brachten rijkdom naar het gebied. Niet alleen bouwden ze de beroemde witte dorpen, maar dankzij de aanleg van een ingenieus irrigatiesysteem, acequias, waren ze in staat citroenen, sinaasappels, olijven, druiven en vijgen te verbouwen en sappige graslanden aan te leggen. Ook stonden ze bekend om de schitterende zijde die ze vervaardigden. Het laatste Moorse bolwerk, het koninkrijk Granada, viel in 1492. De laatste Arabische koning van Granada heette Boabdils. De Mulhacén is naar Boabdils vader genoemd, Muley-Hacén. Hij zou begraven liggen in een gletsjerspleet onder de top.

Met het verdrijven van de laatste Moren in 1609 kreeg de streek het zwaar te verduren; van de eeuwenlang met zorg opgebouwde rijkdom bleef weinig over. Zo’n 12.000 gezinnen uit Midden- en Noord-Spanje kwamen over naar de Alpujarras (vandaar de Noord-Spaanse petten die je er nog ziet!), maar zij hadden geen enkele ervaring met de irrigatiemethoden van de Moren.

Nationaal park

De Sierra Nevada en de Alpujarras hebben een zeer rijke flora en fauna. Er komen zo’n 200 plantensoorten voor in het hooggebergte – waarvan 40 endemisch – die de koude winters in de sneeuw overleven. Opvallend is hun witachtige beharing waarmee ze zich wapenen tegen UV-licht. Veel planten hebben ook stekels waarmee ze voorkomen dat ze verorberd worden door herbivoren. Tussen de 800 en 1200 meter vind je veel steeneiken, krentenboompjes, rozemarijn, brem, kurkeiken en lavendel. Boven de 1200 meter groeit onder andere salie.

Tegenwoordig is de Sierra Nevada een nationaal park. Dit nationale park is in 1999 opgericht en beslaat het hele hoge deel van de Sierra Nevada, zo’n 90.000 hectare. Het grotere Parque Natural Sierra Nevada bestaat al sinds 1989 en maakt sinds 1999 deel uit van Parque Nacional Sierra Nevada.

Overnachten

De plekken waar wij hebben overnacht in de Sierra Nevada & Alpujarras vind je op onze pagina ‘Overnachten in Andalusië’.

Wandelkaarten en -gidsen over de Alpujarras & Sierra Nevada

Georganiseerd naar de Alpujarras & Sierra Nevada

Verschillende reisorganisaties hebben wandelreizen in hun programma naar de Alpujarras & Sierra Nevada. Een greep uit het aanbod:

Onze meerdaagse wandeltocht in Alpujarras & Sierra Nevada

Een tocht samenstellen op basis van goede gidsen en kaarten is geen probleem. Er lopen meerdere GR’s en plaatselijke routes door het gebied die eenvoudig aan elkaar zijn te koppelen tot een mooi rondje. Een combinatie van zowel hooggebergte als de groene dalen van de Alpujarras is ons goed bevallen. Let op dat de beklimming van de Mulhacén een alpiene onderneming is waarvoor je ervaring in de bergen moet hebben. Het weer in dit gebied slaat vaak zeer snel om.

Wij liepen een meerdaagse wandeltocht van 4 dagen in de Alpujarras en de Sierra Nevada, van Bérchules naar Ferreirola via Trevélez (dag 1), Refugio del Poqueira (dag 2), de toppen van de Mulhacén, Capulaira (dag 3), Pampeneira en Bubión. Een  aantal etappes was aan de lange en vermoeiende kant. Als je voldoende tijd hebt, kun je de tocht beter in zes etappes doen (in plaats van vier zoals wij). Dan heb je een extra dag in de Refugio de Poqueira om de Mulhacén te beklimmen en bovendien tijd om in de beroemde witte dorpen rond te kijken.

De voorgestelde etappes zoals ze ook op deze website zijn beschreven:

Comments (2)

 • Beste Roel en Jan Mark,

  Verbaasd vond ik vandaag jullie website.Ik was jullie site nooit eerder tegengekomen.
  Leuk om personen tegen te komen die ook al die wandelingen al hebben gedaan die ik zelf ook doe.
  Ik ben zelf 51 jaar jong en woon in de provincie Jaen. Ik heb daar naast 7 vakantiehuizen en in Bubión( wat jullie wel kennen) ook 2 vakantiehuizen.
  Vanuit Bubión trek ik ook door de hele Alpujarra-streek. De Mulhacén heb ik al meermaals gedaan, maar er zijn heel veel mooie wandelingen daar. Als jullie er weer eens komen om er te gaan wandelen, zou ik graag een dag met jullie meelopen. Laat het me dan gerust weten. Dan loop ik graag een dag mee om ervaringen betreft routes uit te wisselen.

  m.v.gr. vanuit Andalusië, Herman
  Als jullie mij zoeken met wandelroutes op youtube, dan vind je me zeker.

  • Roel Van den Eijnde

   Dag Herman,

   Goed om iedere keer weer te horen hoeveel Nederlanders, net als wij, Andalusië waarderen. Daarbij heb jij nog eens de ontiegelijke mazzel er te wonen terwijl wij het moeten doen met af en toe een weekje. Bubíon kennen wij zeker, het is daar prachtig! In een eerder verhaal voor Op Pad hebben we uitgebreid aandacht besteed aan dit gebied en die tocht vind je ook terug op onze website. Hoewel we graag jouw aanbod zouden willen verzilveren, liggen er talloze andere gebieden te wachten die wij nog in kaart moeten brengen. Wij gaan op 17 februari naar de Cabo de Gata en de Cazorla om een aantal wandelingen te maken. Er blijft dan geen tijd over voor een bezoek aan de Alpujarras, hoe graag we ook zouden willen. In oktober hebben we wederom plannen die kant op te gaan en misschien lukt het dan wel om langs te komen.
   Overigens willen wij nadrukkelijk een website zijn waarbij we ook ervaringen van anderen delen. Mocht je dus nog mooie wandeltochten hebben in jouw omgeving, hou je vooral niet in. En dat je daarbij wat reclame maakt voor je vakantiehuizen vinden we ook niet erg. Neem maar contact met ons op als je meer wilt weten!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tips of vragen?

Heb je tips, suggesties, opmerkingen, goeie Spaanse grappen, kritiek of complimenten? Laat het weten! Neem contact met ons op, we geven antwoord.

Niks missen over wandelen in Andalusië?

Volg de wandelaars die via e-mail op de hoogte blijven over wandelen in Andalusië. Schrijf je in!

Volg ons

© www.wandeleninandalusie.nl 

Logo Wandelen in Andalusië