Wandelgebieden Sierra Nevada & Alpujarras

De Alpujarras en de Sierra Nevada lopen naadloos in elkaar over, maar zijn toch echt twee verschillende gebieden: niet alleen qua natuur, maar ook qua sfeer. Combineer je ze, dan kun je er een machtige meerdaagse trektocht maken. Precies dus wat wij deden.

De Sierra Nevada

De Sierra Nevada, een ruig en onbewoond hooggebergte, is de hoogste bergrug van het Iberisch schiereiland. Dit gebergte maakt deel uit van de Cordillera Penibética die doorloopt tot aan Gibraltar. De Sierra Nevada is ongeveer 100 kilometer lang en 30 kilometer breed. Veertien toppen in de Sierra Nevada zijn hoger dan 3000 meter. Tot een eeuw geleden lag er nog een gletsjer, de Corral de Veleta, die meteen ook de zuidelijkste gletsjer van Europa was. Naast de hoogste top Mulhacén (3479 m), zijn de Alcazaba (3366 m) en de Veleta (3398 m) ook bergtoppen die meetellen.

De Alpujarras

De Alpujarras, bekend van de schitterende witte dorpen, liggen ten zuiden van de hoogste toppen van de Sierra Nevada. De naam Alpujarras is waarschijnlijk afkomstig van het Arabische Al-Busherat wat ‘grasland’ betekent. Het is een intens groen, vruchtbaar en deels ook ruig gebied dat van de Middellandse Zee wordt gescheiden door de Sierra de la Contraviesa. De kern van de Alpujarras bestaat uit 80 dorpen. Het gebied laat zich onderverdelen in La Alpujarra Alta (het hogere deel van de Alpujarras; de zonnige zuidflank van de Sierra Nevada) en La Alpujarra Baja waar wijn, amandelen en vijgen vandaan komen en de witte dorpen liggen.

De Moren drukten onmiskenbaar hun stempel op de Alpujarras en brachten rijkdom naar het gebied. Niet alleen bouwden ze de beroemde dorpen, maar dankzij de aanleg van een ingenieus irrigatiesysteem, acequias, waren ze in staat citroenen, sinaasappels, olijven, druiven en vijgen te verbouwen en sappige graslanden aan te leggen. Ook stonden ze bekend om de schitterende zijde die ze vervaardigden. Het laatste Moorse bolwerk, het koninkrijk Granada, viel in 1492. De laatste Arabische koning van Granada heette Boabdil. De Mulhacén is naar Boabdil’s vader genoemd, Muley-Hacén. Hij zou begraven liggen in een ijsspleet onder de top.

Met het verdrijven van de laatste Moren in 1609 kreeg de streek het zwaar te verduren; van de eeuwenlang met zorg opgebouwde rijkdom bleef weinig meer over. Zo’n 12.000 gezinnen uit Midden- en Noord-Spanje kwamen over naar de Alpujarras (vandaar de Noord-Spaanse petten die je er nog ziet!), maar zij hadden geen enkele ervaring met de irrigatiemethoden van de Moren.

Nationaal Park

De Sierra Nevada en de Alpujarras kennen een zeer rijke flora en fauna. Er komen zo’n 200 plantensoorten voor in het hooggebergte, waarvan 40 endemisch, die de koude winters in de sneeuw overleven. Opvallend is hun witachtige behaardheid waarmee ze zich wapenen tegen UV-licht. Veel planten hebben ook stekels waarmee ze voorkomen dat ze verorberd worden door herbivoren. Tussen de 800 en 1200 meter vind je veel steeneiken, krentenboompjes, rozemarijn, brem, kurkeiken en lavendel. Hoger dan 1200 meter kom je onder andere salie tegen.

Tegenwoordig is de Sierra Nevada een Nationaal Park. Dit nationale park is in 1999 opgericht en beslaat het hele hoge deel van de Sierra Nevada, zo’n 90.000 hectare. Het grotere Parque Natural Sierra Nevada bestaat al sinds 1989 en maakt sinds 1999 deel uit van Parque Nacional Sierra Nevada.

Overnachten

De plekken waar wij hebben overnacht in de Sierra Nevada & Alpujarras kun je vinden op onze pagina ‘Overnachten in Andalusië’.

Onze meerdaagse wandeltocht in Alpujarras & Sierra Nevada

Een tocht samenstellen is op basis van goede gidsen en kaarten is geen probleem. Er lopen meerdere GR’s en plaatselijke routes door het gebied die eenvoudig aan elkaar zijn te koppelen tot een mooi rondje. Een combinatie van zowel hooggebergte als de groene dalen van de Alpujarras is ons goed bevallen. Let op dat de beklimming van de Mulhacén een alpiene onderneming is waarvoor je ervaring in de bergen moet hebben. Het weer kan in dit gebied ook zeer snel omslaan.

Wij liepen een meerdaagse wandeltocht van 4 dagen in de Alpujarras en de Sierra Nevada, van Bérchules naar Ferreirola via Trevélez (dag 1), Refugio del Poqueira (dag 2), de toppen van de Mulhacén, Capulaira (dag 3), Pampeneira en Bubion. Een  aantal etappes was aan de lange en vermoeiende kant. Op zich is het goed, als je voldoende tijd hebt, om de tocht op te delen in 6 etappes. Dan heb je meer tijd om in de berghut
Refugio del Poqueira uit te rusten en in de beroemde witte dorpen te blijven om rond te kijken.

De voorgestelde etappes zoals ze ook op deze website zijn beschreven:

Deel dit artikel:

Reacties (2)

 • beste Roel en Jan Mark,

  Verbaast vond ik vandaag jullie website.
  Ik was jullie site nooit eerder tegengekomen.
  Leuk om personen tegen te komen die ook al die wandelingen al hebben gedaan die ik zelf ook doe.
  Ik ben zelf 51 jaar jong en woon in de provincie Jaen. ik heb daar 7 vakantiehuizen en in BUBION ( wat jullie wl kennen) ook 2 vakantiehuizen.
  Vanuit Bubion trek ik ook door de hele Alpujarra streek.
  Mulhacen heb ik al meermaals gedaan maar er zijn heel veel mooie wandelingen daar.
  Al jullie er weer eens komen om er te gaan wandelen en ik zou een dag mee mogen lopen met jullie. laat het me dan gerust weten. als ik kan ?, dan loop ik graag een dag mee om ervaringen betreft routes uit te wisselen.

  m.v.gr. vanuit Andalusie, Herman
  Als jullie me zoeken met wandelroutes op youtube dan vindt je me zeker.

  • Roel Van den Eijnde

   Dag Herman,

   Goed om iedere keer weer te horen hoeveel Nederlanders net als wij Andalusië kunnen waarderen. En daarbij heb jij nog eens de ontiegelijke mazzel er te wonen terwijl wij het moeten doen met af en toe een weekje. Bubíon kennen wij zeker, het is daar prachtig! In een eerder verhaal voor Op Pad hebben we uitgebreid aandacht besteed aan dit gebied en die tocht vind je ook terug op onze website. Hoewel we graag jouw aanbod zouden willen verzilveren, liggen er talloze andere gebieden te wachten die wij nog in kaart moeten brengen. Roel gaat op 17 februari naar de Cabo de Gata en de Cazorla om een aantal wandelingen te maken. Er blijft dan geen tijd over voor een bezoek aan de Alpujarras, hoe graag we ook zouden willen. In oktober hebben we wederom plannen die kant op te gaan en misschien lukt het dan wel om langs te komen.
   Overigens willen wij nadrukkelijk een website zijn waarbij we ook ervaringen van anderen delen. Mocht jij dus nog mooie wandeltochten hebben in jouw omgeving, hou je vooral niet in. En dat je daarbij wat reclame maakt voor je vakantiehuizen vinden we ook niet erg. Neem maar contact met ons op als je meer wilt weten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tips of vragen?

Heb je tips, suggesties, op- of aanmerkingen, goeie Spaanse grappen, wijze raad, kritiek of complimenten? Laat het weten! Neem contact met ons op, we geven antwoord.

Niks missen over wandelen in Andalusië?

Volg de wandelaars die via e-mail op de hoogte blijven over wandelen in Andalusië. Schrijf je in!

Volg ons

© www.wandeleninandalusie.nl