Skip to main content

Parque Natural de las Sierras Subbéticas

Het Sierras Subbéticas Parque Natural is met bijna 32.000 ha één van de middelgrote natuurparken in Andalusië. Het ligt volledig in de provincie Córdoba. Binnen de grenzen van het in 1989 opgerichte park vind je verschillende bergruggen van kalksteen; een aantal daarvan klimt tot boven de 1000 meter. Het hoogste punt van het hele natuurpark is de Pico la Tiñosa (1568 meter) in de Sierra de la Horconera.

Locatie

Sierras Subbeticas

Parque Natural

Het Sierras Subbéticas Parque Natural is een vrij kaal gebied, doorsneden door ravijnen, schaars begroeid met vooral kurkeiken op de lagere delen en populieren langs de waterrijke delen. Daarnaast vind je er verspreid kleine wijngaarden en olijfboomgaarden, zoals overal in dit gebied dat op het snijvlak ligt van de ‘olijvenprovincies’ Jaen, Córdoba en Malaga.

Eén van de grote troeven van het park is de populatie roofvogels in de berggebieden, met een opvallend groot aantal vale gieren, adelaars en arenden (havik-, steen- en slangenarenden; voor de liefhebbers). In de lagere delen van de Sierras kunnen vogelliefhebbers hun hart ook ophalen aan o.a. hoppen, bijeneters, roodstuitzwaluwen, zwarte tapuiten en blauwe rotslijsters.

De belangrijkste toegangspoort naar het Sierras Subbéticas Parque Natural vormt Luque aan de noordkant van het park. Het stadje was lange tijd het centrum van een hevige strijd tussen Moren en christenen in de 12e en 13e eeuw. Je vindt er een gaaf bewaard kasteel dat dateert van de 9e eeuw. Andere toegangen tot het natuurpark zijn de dorpen en stadjes Cabra, Carcabuey, Doña Mencía, Iznájar, Priego de Córdoba, Rute en Luque y Zuheros.

Wandelroutes

  • Vanuit Rute maakten wij zelf een wandeling naar de 1325 meter hoge Sierra Alta, de hoogste top van de Sierra de Rute. Een mooie, stille tocht met een gemiddelde moeilijkheidsgraad en prima te doen als halve dagtocht.
  • Er loopt ook een deel van de de Europese lange afstandswandelroute GR-7 door het gebied. De etappe tussen Rute en Priego de Córdoba vind je in verschillende gidsjes ook terug als dagwandeling van ca 8 uur. De tocht loopt onderlangs de hoge toppen van de Sierra de Rute, Sierra de Alhucema en Sierra de la Horconera. Hoe je vanaf het eindpunt weer terug moet komen bij het beginpunt van je wandeling vertellen de gidsjes er niet bij.
    De GR-7, voor hen die het niet weten, begint op de top van de Ballon d’Alsace in de Franse Vogezen en eindigt in Tarifa, het zuidelijkste punt van Spanje.
  • Een uitgebreid (Spaanstalig!) verslag van de beklimming van de Pico la Tiñosa vind je hier.

Wandelkaart

Een handige kaart (met zeven ingetekende dagwandelingen) om aan te schaffen als je de Sierras Subbéticas Parque Natural als wandelgebied hebt uitgekozen, is de 1:40.000 kaart Geoparque de las Sierras Subbéticas van uitgeverij Piolet.

In de Sierra de Rute.

Fietsen?

Tot slot: een schitterende fietstocht die langs de noordkant van het park scheert, is de Via Verde del Aceite en aansluitend de Via Subbetica. Een artikel over deze twee routes vind je op de site van Fietssporen. Meer info over Via Verdes vind je hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *