Skip to main content

Wandelen in Murcia, de regio náást Andalusië

Wandelen in Murcia Sierra Espuña

Ten oosten van Andalusië ligt de kleine en vrij onbekende regio (én provincie) Murcia. Murcia is bergachtig in het binnenland en deels vlak aan de toeristische oostkust. In het noorden vind je een interessant wijngebied met rollende heuvels en ten westen van de ‘hoofdstad’ Murcia ligt een waterrijk deel rondom de rivier Segura. Ruig en vrijwel onbedorven is de kust tussen Cabo de Palo en de grens met Andalusië. Hier kun je als wandelaar een deel van de bijna 600 km lange GR-92 volgen.

Dit artikel is in ontwikkeling. Er komen steeds weer nieuwe gebieden en wandelingen in Murcia bij. Uiteindelijk komen er, net als bij de wandelingen in Andalusië, concrete dagtochten met gps-tracks op deze pagina!

Waar is het?

De regio Murcia

Murcia is één van zeventien autonome regio’s van Spanje. Het grenst in het westen aan Andalusië, in het noordwesten aan Castilië-La Mancha en aan de noordkant aan Valencia. Groot is Murcia niet, zeker niet in vergelijking met Andalusië. Murcia is qua oppervlakte vergelijkbaar met bijvoorbeeld de Belgische provincie Vlaanderen. Of twee keer de provincie Noord-Brabant.

Murcia is niet alleen de naam van de regio, maar ook de naam van de hoofdstad. Universiteitsstad Murcia zelf telt zo’n 400.000 inwoners. Veel kleiner dus dan Barcelona of Madrid, maar desondanks in grootte de zevende stad van Spanje. Andere steden van betekenis in de regio zijn de havenstad Cartagena, de ‘kasteelstad’ Lorca, de ‘perzikstad’ Cieza en de agrarische stad Yecla.

Wandelroute GR-92 door Murcia

Murcia is qua landschap minder spectaculair dan Andalusië, zo eerlijk moeten we wel zijn. Besneeuwde berggebieden boven de 3000 meter zoals de Sierra Nevada vind je er niet. Ook de indrukwekkende en waterrijke Alpujarras ontbreken en naar oude en imposante Moorse koningssteden als Sevilla, Granada en Córdoba zoek je tevergeefs.
Maar….door de compactheid van de regio leer je Murcia ook snel kennen. En kom je er achter dat er verrassend mooie wandelgebieden liggen waar je serieuze dagtochten kunt maken. Zeer ruig en eenzaam bijvoorbeeld is het deel tussen Cabo de Palo en de kustplaats Mazarrón (op een lelijk industriedeel ten oosten van de stad Cartagena na, het is helaas niet anders). Dit traject maakt deel uit van de 583 km lange GR-92 tussen Portbou (Franse grens, Catalonië) en Girona en is een volwaardige en indrukwekkende dagtocht voor getrainde wandelaars. Het deel GR-92 in Murcia beslaat overigens 181 km oftewel negen ‘officiële’ etappes. Van de GR-92 zijn alleen de trajecten in de regio’s Valencia en Murcia gemarkeerd!

Hoge toppen!

De hoogste toppen van Murcia vind je in het westen, op de grens met Andalusië. Hier ligt een berg die net de 2000 meter aantikt en meteen de hoogste berg is van Murcia: de Recolvadores (2015 meter). Hij staat ook wel bekend als Los Obispos. Feitelijk zijn het twee toppen, waarvan de hoogste Los Obispos (2015 m) is en de andere Recolvadores (1999 m).
Andere serieuze bergtoppen zijn o.a. de Morrón de Espuña in de Sierra de Espuña (1585 meter), de Carrascoy in de Sierra de Carrascoy (1085 meter), de Sierra del Carche in het noorden (1372 meter) en de Peñarrubia, een top in de Sierra de la Pila, met een hoogte van 1.213 meter. Het hoogste punt in de Sierra de la Pila is de Pico de Pilamet een hoogte van 1.264 meter.
De hoogste berg van de Sierra de la Muela, Cabo Tiñoso y Róldan is de 629 meter hoge Peñas Blancas. Qua hoogte misschien niet spectaculair, maar de berg heeft een grandioze wand die wel iets weg heeft van de Mont Aiguille in de Vercors of de Sainte-Victoire in de Provence. Er loopt een interessante ‘klauterroute’ doorheen loopt die ook voor geoefende wandelaars is te doen. Het uitzicht vanaf de top is ronduit spectaculair! Andere lekker toppen in dit gebied om te beklimmen zijn de Muela (546 m) en de Róldan (470 m) die beiden direct aan zee liggen.

Wandelen in Murcia

Waar is het mooi wandelen in Murcia?

1. Parque Regional Sierra Espuña

Dit prachtige wandelgebied ligt ten zuidwesten van de hoofdstad Murcia. Het is een langgerekte keten met als hoogste top de Espuña van 1585 meter. De top zelf is overigens verboden (militair) gebied, maar daar omheen valt er voldoende fraais te beleven. Ook met de fiets!
Ronduit indrukwekkend is de granieten muur van de 1444 meter hoge Morrón waar ook sportklimmers hun hart op kunnen halen. Eén van de wandelingen die wij in het gebied maakten, biedt een waanzinnig uitzicht op de woeste wand en ‘ongenaakbare’ wand van die Morrón.

Door het beschermde natuurpark Sierra Espuña loopt slechts een aantal doorgaande wegen wat het ook voor racefietsers een interessant gebied maakt met klimrondes tot 100 km. De stad Totana vormt min of meer ‘de poort’ tot de Espuña vanuit het zuiden. Alhama de Murcia is dat vanuit het oosten.
Een erg fijne verblijfplaats midden ín het park zelf is het ‘bergdorp’ El Berro waar naast een heerlijk hotel (Bajo el Cejo) ook een fijne camping (Camping Sierra Espuña) is te vinden. Een ander goed uitgangspunt voor een wandeling is de Casa Forestal de las Alquerías; een bekende ‘uitspanning’ in het gebied. Vanaf hier beginnen diverse wandelingen richting de hoogste delen van het park.

Het natuurpark Sierra Espuña is uitstekend ingericht voor wandelaars. Er is een nieuwe ‘Centro de Visitantes‘ en de bewegwijzering is (zover wij het kunnen overzien) dik in orde. Je vindt er overal in het gebied behoorlijk wat uitdagende wandelroutes en eigenlijk loop je er altijd alleen. Druk in de hogere delen is het zelden! Machtig zijn de kleine (soms bijna onvindbare) paadjes langs en door het bos die door de spectaculaire uitzichten soms bijna een alpien karakter hebben.
Bij het Centro de Visitantes y Gestión Ricardo Codorniu kun je gratis, losse dagwandelingen halen. En als je Spaans spreekt, is de door Naturport uitgegeven gids ‘Descubrir Sierra Espuña/ 30 rutas pie y en bicleta’ een aanrader.

Via Ferrata

In de Sierra de Espuña ligt ook een aardige en niet al te lastige Via Ferrata. De Via Ferrata Del Ciervo vind je in de buurt van het gehucht Casas Nuevas in het noordelijke deel van de Sierra de Espuña. De route wordt (op een schaal van zes) gewaardeerd met K4 wat betekent dat hij gemiddeld zwaar is. Niet voor kinderen of beginners. Wij vonden zelf vooral het begin lastig, daarna werd het makkelijker. Je eindigt deze niet al te lange route (ca. 1,5 uur) met een abseil van een meter of dertig. Er zit ook een Tyrolienne in van 40 meter. In de buurt van de Via Ferrata worden ook vaak Canyoing-tochten georganiseerd; een combinatie van Via Ferrata én Canyoning is mogelijk.

Meer info over de Via Ferrata Del Ciervo vind je op de website van Rocjumper. Als je hem georganiseerd wilt doen (wat wij aanraden als je geen of weinig ervaring hebt), dan kun je terecht op de website van Buitre Aventuras.

Wandelen Murcia Via Ferrata

2. Sierra de Muela, Cabo Tiñoso y Róldan

Dit relatief kleine berggebied en natuurpark ligt grofweg in een driehoek tussen de havenstad Cartagena in het oosten, Mazzarón in het westen en de plaatsen Tallante en Cuesta Blanca in het noorden. De hoogste berg is de Peñas Blancas (625 meter) die vanaf verschillende kanten beklommen kan worden. De berg heeft een machtige, kale en langgerekte ‘noordwand’ die als een muur vanaf Tallante oprijst. De ‘moeilijkste’ route gaat door deze wand en is serieus werk voor meer geoefende wandelaars. De ‘normaalroute’ is overigens ook prachtig en vertrekt en eindigt vanaf de doorgaande bergweg tussen Canteras en Isla Plana. Deze route is gemarkeerd met verftekens en wegwijzers.

De mooiste en eenzaamste tocht die je in de stille en vrij onbewoonde Sierra de la Muela, Cabo Tiñoso y Roldán kunt maken is een deeltraject van de GR-92. Je begint dan in Cartagena of El Portús en je loopt door tot de kanonnen van de Cabo Tiñoso of verder nog naar Azohia of zelfs de levendige kustplaats Isla Plana als je het helemaal bont wilt maken. Onderweg is er niets anders dan ruige kust, af en toe een verlaten strandje en vooral een uitdagend wandelpad waar sommige stukken zelfs van een ketting zijn voorzien. Trek voor deze tocht makkelijk een dag uit en neem ruim voldoende water mee! Afbreken is bijna nergens mogelijk.

Een andere mooie tocht, voor iedereen goed te doen, loopt door de waterrijke Rambla del Canar. De lengte is ca. 5,5 km van begin tot einde rambla. Je kunt je auto ook neerzetten aan het begin van de rambla, daar waar de weg onverhard wordt, of aan het einde richting Isla Plana waar de rambla eindigt en de weg ook weer overgaat in asfalt.
Je kunt hem ook helemaal vanaf Tallante naar de kust bij Isla Plana doen, maar dan heb je geen vervoer terug. Je hebt dan wél een goede tippel te pakken van zo’n 11-12 km. Heen en weer lopen is dus zinvoller of je moet er geen probleem mee hebben om zo’n 22 km te lopen. Tijdens deze wandeling loop je onder de imposante wand van de Peñas Blancas door. Een machtig gezicht!
In Tallante zit het Restaurant Buen Descanso waar je o.a. prima (truffel)kaas kunt eten en een goed glas wijn kunt drinken. Tallante vormt sowieso een centrum ‘van de kaas’. In Isla Plana (mocht dat je eindpunt van deze wandeling zijn) is meer dan voldoende horeca. Hier kun je ook makkelijk je auto kwijt.

Standplaatsen

Cartagena (of de rand van Cartagena, met name Tentegorra) vormt een logische start van veel wandelingen in de Sierra de la Muela, Cabo Tiñoso y Róldan. Maar misschien nóg leuker is het authentieke Spaanse dorp Perín. Hier staat een heerlijk ‘dorpshuis’ waar je spotgoedkoop kunt eten en drinken en waar je makkelijk je auto kwijt kunt. Vanaf hier vertrekt ook een afwisselende en lange dagtocht; de Sendero Aqua de Perín die je ook in kunt korten vanaf La Corona.
Zoek je een overnachtingsadres? Bij Montes de Perín (net binnen de grenzen van het park) vind je twee comfortabele vakantiehuisjes voor twee personen. De Nederlandse eigenaren zijn zelf fervent wandelaar en kunnen je van adviezen, kaarten, gidsen en uitdagende routes voorzien. Kijk op Natuurhuisje voor Casa Alba of Casa Muela. Boek je rechtstreeks, dan ontvang je 10 procent korting op je boeking. Stuur een mail naar info@montesdeperin.com.

Andere startpunten in dit kleine maar fijne gebied zijn naast het al eerder genoemde Tallante ook Azohía en Campillo de Adentro. Vanuit die laatste kun je heel fraai de Rambla de Bolete lopen. Deze gemarkeerde wandeling is (mooier) af te korten door een rambla terug te nemen naar het begin en niet de brede onverharde weg vanaf het strand te volgen. Na afloop tapas en bier bij Bar Cantina (tussen de middag helaas dicht) of vanaf vrijdag tot en met zondag bij de geweldige Ecoturismo Cabo Tiñoso!

3. Parque Regional de Calblanque

Op een steenworp afstand van La Manga/ Mar Menor, het in 1991 kunstmatig gebouwde toeristenschiereiland aan de kust, ligt het verrassend mooie natuurpark Parque Regional Calblanque. Of voor de volledige naam: Calblanque Regional Park, Monte de las Cenizas and Peña del Águila. Wandelingen hier lopen tot vlak aan zee waar hagelwitte stranden op je wachten. Stille stranden ook, want van de drukte van la Manga krijg je nauwelijks iets mee en en aan de strand zelf is helemaal niets anders te vinden dan zand en zand. Rustzoekers worden hier met zekerheid verrast!

In het park vind je geen keur aan wandelroutes, daar is het te klein voor. Je vindt er echter wel een prettig informatiebureau waar je ook een overzichtskaartje met de beschikbare rondjes kunt krijgen. En er zijn toiletten. Belangrijk om te weten is dat je in de zomer (pakweg tussen half juli en eind augustus) niet met de auto het park in kunt. Je moet deze dan parkeren bij de ingang waarna een pendelbus je verder naar het strand brengt. De kosten voor deze bus bedragen € 2,- voor een enkeltje en € 3,- voor een retour.

Een mooie ‘halve-dag-wandeling’ die een goede indruk geeft van de ruigheid en stilte van het park, loopt vanaf het genoemde informatiecentrum in een ronde om de hoogste berg van het park, de Cabezo de la Fuente (336 meter). Vervolgens loopt hij een deel over het strand en langs de zee om dan over een verharde weg terug te gaan naar het informatiecentrum.
Ook mooi én een flinke uitdaging, is een traject van de GR-92 dat slingert langs de zuidkant van het park. Wat kan is om aan de oostkant (parkeerplaats aan het strand bij Cabo de Palos) van het park te beginnen en dan (deels) langs de kust naar Portman te wandelen. Portman is een bijzonder plaatsje waar vroeger veel visserij en mijnbouw plaatsvond. De mijnbouw heeft het achterland van dit gebied echter ernstig aangetast, maar met behulp van Europees geld is er een begin gemaakt om het gebied schoner te maken. Punt van deze lijnwandeling, is wel dat je vanuit Portman terug moet liften naar je auto of een moet taxi regelen. Dat laatste deden wij in juni 2024 en ging prima. We betaalden € 20,- voor de rit, de taxi was keurig op tijd.
De route is zeer afwisselend en soms zeer afgelegen en stil, ondanks dat je op een paar plekken dicht bij bebouwing zit. De uitzichten zijn fantastisch. Lengte van dit traject is ca. 18 km met 800 hoogtemeters.
Meer info: over het park

Wandelen Calblanque

4. Sierra de Carrascoy y Sierra El Valle

Je zou de Sierra de Carrascoy het ‘huisgebergte’ van de stad Murcia kunnen noemen. De uitlopers van deze sierra likken letterlijk tot aan de randen van de stad wat een bijzondere ervaring oplevert. Maar goed beschouwd klopt de benaming huisgebergte niet helemaal. De Sierra de Carrascoy is een beschermd natuurgebied en maakt deel uit van het Regionaal Park Carrascoy y El Valle. Het gaat dus om twee sierras die één natuurpark vormen: Carrascoy én El Valle. De Sierra El Valle ligt aan de rand van Murcia (en vormt dus eigenlijk het ‘huisgebergte’), de Sierra de Carrascoy ligt daar ten westen van. De twee sierras worden in tweeën gedeeld door de snelweg A30 tussen Cartagena en Murcia. Grofweg zou je kunnen zeggen dat de Sierra de Carrascoy wat ruiger, stiller en meer natuur heeft en de Sierra El Valle meer cultuur (kloosters), drukker en beter bereikbaar is

De hoogste top is 1065 meter (en heet simpelweg Carrascoy) en ligt ten westen van de A30, in de Sierra de Carrascoy dus. Voordeel is wel dat het deel ‘aan de andere kant van de snelweg’ minder druk is omdat het minder makkelijk bereikbaar is vanuit de stad Murcia. Het is ook wat ruiger en onbewoonder.
In het park liggen twee bezoekerscentra die gebruikt kunnen worden als uitgangspunt. Het Centro de Visitantes y Gestión Ricardo Codorníu is het hoofdbezoekerscentrum van het park en biedt uitgebreide informatie over de flora, fauna, geologie en cultuur van het park. Het is vernoemd naar Ricardo Codorníu, een prominente bosbouwer die een belangrijke rol speelde in de herbebossing en het behoud van de bossen in de regio. Het andere centrum heet Centro de Visitantes El Valle en is makkelijk bereikbaar vanuit de stad Murcia.

  • Aanbevolen wandelkaart voor dit gebied: Parque Regional El Valle u Carascoy, 1:30.000, uitg. uitg. Editorial Naturport.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *