Waar kun je wandelen in Spanje?
Wij komen graag in Andalusië. Zo graag zelfs dat we er deze complete website over vol schrijven. Dat wil niet zeggen dat het in de rest van Spanje behelpen is voor wandelaars. Ook in de andere regio’s van Spanje kun je geweldig wandelen. Denk aan de Pyreneeën, de Picos de Europa, de Sierra de Gredos of de Sierra de Montsant. Maar laten we eerst beginnen met wandelen in Andalusië!
Andalusië: welke wandelgebieden?
Wandelen in Spanje? Allemaal leuk en aardig horen we je zeggen, maar je wilt gewoon wandelen in Andalusië. Geeft niks, dat snappen wij als geen ander. Daarom eerst eens de mooiste wandelgebieden van Andalusië op een rijtje gezet en kort omschreven. Genoeg keuze!
Sierra de Grazalema
Intiem, groen en verrassend ruig gebergte ten noordwesten van Ronda. Beroemd om de grote populaties lammer- en vale gieren. Veel wandelmogelijkheden op elk niveau, maar voor veel wandelingen heb je wél een permit nodig. Grazalema zelf is een aangename standplaats. Vanuit de Sierra de Grazalema zit je zo in de heerlijke stad Ronda.
Lees hier meer over wandelen in Sierra de Grazalema
Cabo de Gata
De Cabo de Gata (‘Kattenkust’) is een bestemming waar je 365 dagen per jaar kunt wandelen. Langs de kust en de uitgestrekte stranden lopen prachtige wandelingen, maar het lage kustgebergte is ook nooit ver weg. Prettige sfeer, mild klimaat en genoeg te zien en te doen om een week te vullen.
Lees hier meer over wandelen in Cabo de Gata
Sierra Nevada & Alpujarras
De Sierra Nevada staat een beetje synoniem voor wandelen in Andalusië. Het is een serieus hooggebergte waar tot laat in het seizoen sneeuw kan liggen. Tevens vind je er de Mulhacén, de hoogste top van het Spaanse vasteland. Een combinatie met de groene, waterrijke en overweldigend mooie Alpujarras ligt voor de hand. Prima gebied voor een meerdaagse trektocht in de lente of juist de herfst.
Lees hier meer over wandelen in de Sierra Nevada & Alpujarras
Sierra de Cazorla
Een pareltje voor bergwandelaars. Niet zo hoog als de Sierra Nevada weliswaar, maar beslist niet kinderachtig. Vanuit de heerlijke standplaats Cazorla kun je volop de bergen in. Maar ook de omgeving verkennen. Naast de bergen van de Cazorla, zijn er ook mogelijkheden in de de Segura en Las Villas. Eén gebied in naam, maar verschillende gebergten.
Lees hier meer over wandelen in Sierra de Cazorla
El Chorro & omgeving: Caminito del Rey
Vanuit de kust vooral komen hier hordes dagtoeristen naartoe om de inmiddels beroemde Caminito del Rey te lopen. Hoewel niet heel avontuurlijk, zeker de moeite waard. Maar de omgeving van El Chorro is ook interessant. En véél minder druk.
Lees onze ervaring op de Caminito del Rey
Sierra de las Nieves
Vrij onbekend en leeg gebied ten oosten van Ronda. De randen zijn weliswaar bewoond, maar de kern van het gebergte is vooral ruig en bergachtig en wordt doorsneden door brede barranco’s. Een beklimming van de Pico Torrecilla (1919 meter) is een aanrader vanwege de gigantische rondzichten. Met mooi weer zie je Marokko liggen. Tolox is een goed vertrekpunt. De Sierra de las Nieves staat op de nominatie om het derde Nationaal Park van Andalusië te worden.
Lees hier meer over wandelen in Sierra de las Nieves
Sierra de Aracena
Beetje verstopt in het noordwestelijke deel van Andalusië, op een goed uur rijden boven Sevilla. Geen ruige en hoge toppen hier, maar beboste heuvels en veel water (dus groen!) . De Sierra de Aracena is heel lang een geïsoleerd gebied geweest en dat kleinschalige karakter heeft het tot op de dag van vandaag behouden. Op de dehesas scharrelen de beroemde eikelvretende Ibericovarkens. Hier vind je ook volop kurkeiken en bloeiende akkers. Aracena is een geweldige standplaats!
Lees hier meer over wandelen in Sierra de Aracena
Sierra de Tejeda
Wie vanuit Malaga naar het oosten rijdt, ziet al snel de hoge bergen van de Sierra de Tejeda opdoemen. De meeste wandelaars koersen meteen richting de Sierra Nevada, Alpujarras of Cabo de Gata, maar waarom niet even stoppen in Nerja en vanuit daar de bergen in? Omvangrijk gebied, ook een meerdaagse tocht is goed mogelijk hier.
Lees hier meer over wandelen Sierra de Tejeda
Los Alcornocales
Enorm uitgestrekte lap natuur in het westelijk deel van Andalusië. De onderlinge verschillen zijn daarom ook groot. In het zuiden waan je je in de Provence, in het noorden in de Ardèche. Los Alcornocales staat bekend om zijn enorme bossen met kurkeiken (Alcor = eik). Door het vochtige klimaat is het hier ook verrassend groen en waterrijk. Wandelen in de zomer is dan ook prima te doen, hoewel de lente met zijn gigantische bloemenpracht alles verslaat.
Lees hier meer over wandelen in Los Alcornocales
Andere mooie wandelgebieden in Spanje
Parque Natural Somiedo
Somiedo is onderdeel van het Cantabrisch Gebergte (300 km lange bergrug in het noordwesten van Spanje) en kenmerkt zich door extreme vormen: glooiende hellingen met brede dalen afgewisseld met steile kloven en verticale rotswanden. Op weg naar de toppen (max. 2.200 m) kom je eerst door beukenbossen en over brañas, bergweides met stokoude herdershutten. Hogerop wordt het landschap ruig en is de bodem begroeid met alpiene, toendra-achtige planten. De noordkant van het park is het natst en groenst, door de regen die de Golf van Biskaje aanvoert.
Tenerife
Het grootste van de Canarische Eilanden. Een vulkanisch eiland, met hoge bergen die steil aflopen naar zee. De grootste vulkaan is El Teide (3.718 m), tevens de hoogste berg van Spanje. Bijna de helft van het eiland is beschermd natuurgebied, waaronder Nationaal Park Cañadas del Teide. Op zeeniveau bestaat het decor uit vetplanten, cactussen en palmbomen. Vanaf 700 meter hoogte loop je door een groen (regen)woud van varens en daarboven – na een brede strook dennenbossen – kom je terecht in een landschap van kraters en lavavelden in rode, bruine, gele en grijze tinten. Uitgestrooid over de lavavelden van de Teide liggen grillige rotsblokken.
Picos de Europa
De Romeinen legden er al wegen aan, maar platgelopen zijn de Picos de Europa nog allerminst. Een paar honderd meter klimmen en je bent alleen met de gieren en de gemzen. En de koeien, de enige regelmatige gebruikers van de oude bergwegen en herderspaden. De Picos de Europa zijn onderdeel van de Cordillera Cantábrica, het Cantabrisch gebergte dat parallel aan de noordkust van Spanje loopt. De Picos bestaan uit kalksteen en hebben grillig gevormde pieken – vandaar de naam. Tel je de meters van de hoogste top (2.648 m, Torre Cerredo) op bij die van de diepste schacht die het regenwater in het kalksteen heeft uitgesleten (1.589 m) dan kom je ruim boven de vierduizend meter uit. De hoogste toppen zijn een groot deel van het jaar bedekt met sneeuw. Voor zeelui waren die witte toppen een baken: Europa was in zicht. Het grootste deel van de Picos de Europa maakt deel uit van het Nationaal Park Picos de Europa. De wandelmogelijkheden zijn er legio.
Parque Nacional Ordesa y Monte Perdido
Parcue Nacional Ordesa y Monte Perdido is één van de twee nationale parken in de Spaanse Pyreneeën en het oudste nationale park van Spanje. Het park bevat enkele reusachtige canyons: Ordesa, Añisclo, Escuain en Pineta, die van een grootte zijn die je nergens anders in Europa aantreft. Hoogste top is de Monte Perdido (3.355 meter), de derde hoogste berg van de Spaanse Pyreneeën.
Parque Nacional de Aigüestortes i Estany de Sant Maurici
Het Parque Nacional de Aigüestortes i Estany de Sant Maurici is het andere nationale park in de Spaanse Pyreneeën. Aigües tortes betekent ‘kronkelende wateren’ en daarmee is al aangegeven waar het hier in de eerste plaats om gaat: water. Vooral de hoeveelheid bergmeren is ongekend. De scherpe, granieten bergen mogen er ook zijn. De hoogste toppen bereiken net de 3.000 meter. Het ruwe, ongepolijste, rotsige terrein geeft het gebied, samen met het alom aanwezige water de allure van een echte wildernis. Geen wonder dat veel wandelaars zich hierheen spoeden. De populariteit van Aigüestortes wordt mede in de hand gewerkt door de vele bemande berghutten. Het maken van een meerdaagse tocht ligt voor de hand.
Sierra de Montsant
De Sierra de Montsant ligt op slechts twee uur rijden van Barcelona. Het is een paradijs dat bijna niemand kent, waar grootse wijnen vandaan komen en waar je grandioos kunt wandelen. Het gebergte bestaat uit enorme kloven (barranco’s), gortdroge plateaus en talloze kerkjes en kapellen die vaak diep in de rotsen liggen. De Sierra de Montsant is niet zo’n hoog en uitgestrekt gebergte, maar je kunt er makkelijk verdwalen. Een groot deel van het terrein is bijzonder ruig en verlaten en je moet een ervaren bergwandelaar zijn met gedegen kennis van kaart en kompas om er je weg te vinden. Sinds 2012 heeft de Sierra de Montsant de status van Parc Natural. De dorpen rondom de Sierra de Montsant vormen een prima uitgangspunt voor een week lang afwisselende dagtochten of een meerdaagse trektocht. Door het gebied lopen diverse gemarkeerde langeafstandswandelingen die je met wat improviseren kunt koppelen tot een rondje.
Sierras de Gredos & Guadarrama
De Sierra de Gredos is het hoogste en meest ontoegankelijke gebergte van Centraal-Spanje. Er zijn prachtige paden naar nog nauwelijks bezochte valleien, met woeste bergkammen als decor. Mooie bergmeren in het La Vera-gebied. De Sierra de Guadarrama is anders. Een dicht vertakt netwerk van goede voetpaden waaiert uit naar glooiende kammen en opeen gepakte granieten torens. Het hoogste punt is de Pico Almanzor (2592 m).
Gran Canaria
Een van de Canarische Eilanden, een archipel in de Atlantische Oceen, 210 km verwijderd van de noordwestkust van Afrika. In het noorden subtropisch, in het zuiden stukjes zandwoestijn. Grotendeels is dit een heerlijk ruig, ruw eiland waar je werkelijk alles vindt. Van bergen tot woestijn, van bossen tot kloven, van stuwmeer tot strand. Er zijn canyons, vulkaankraters en palmoases.
Mallorca & Menorca
Het eiland Mallorca trekt 8 miljoen toeristen per jaar. Daarvan verblijft echter meer dan 90% aan de stranden van de zuidkust. Wie naar de Serra de Tramuntana aan de noordkust trekt, vindt een wonderlijk Werelderfgoed met een netwerk van wandelpaden. De Serra de Tramuntana is door Unesco beloond met de status van Werelderfgoed vanwege de grote culturele en landschappelijke betekenis. Er ligt een netwerk van paden. Die zijn geschikt om korte, eenvoudige tochten te maken, of langere routes door de bergen. De laatste moet je zeker niet onderschatten. De paden kunnen vrij steil omhoog of omlaag gaan. Menorca is het kleine zusje van Mallorca en het groenste, meest authentieke eiland van de Balearen. Een prima plek om te genieten van de Mediterranée; van azuurblauwe baaien, witte zandstranden, grillige kliffen, golvende heuvels, kromgewaaide bomen, authentieke stadjes, dobberende bootjes en de beste visrestaurants. Loop er over het recentelijk als GR gemarkeerde oude ruiterpad, dat door Engelse bezetters in de 18de eeuw langs de hele kust werd aangelegd. De GR 223, oftewel Camí de Cavalls. Gegarandeerd met zeezicht!
Sierra de Guara
Tot slot nog eentje die te mooi is om onbekend te blijven, het natuurpark Sierra de Guara in Aragón. Een ruig gebied waar je als wandelaar nog een bijzonderheid bent. Schaars bevolkt, weinig infrastructuur. Het natuurpark Sierra de Guara ligt aan de voet van de Pyreneeen. Je wandelt er over meestal goed onderhouden geitenpaadjes. Ook de in 2017 geopende Prepirenaica Trail komt door het gebied. Het nationaal park is vooral bekend vanwege zijn spectaculaire canyons (kloven). Klimmers en liefhebbers van canyoning uit de hele wereld kennen het gebied hierdoor wél! Veel spectaculairder krijg je het niet in Europa. Rond de steile rotsen kun je gieren, lammergieren en arenden zien rondcirkelen. De plaatsjes díe er zijn, werpen je terug naar het verleden. Zoals het unieke, van oorsprong Moorse vestingplaatsje Alquezar, of het landelijke Lecina. Ook kom je er nogal wat verlaten dorpjes tegen. Bij Alquézar torent hoog boven het dorp een vesting uit de Moorse tijd. Lecina is een uit natuursteen opgetrokken, authentiek gehucht met slechts zes vaste bewoners. Daarnaast kom je veel verlaten dorpen tegen.
Mariska
Ik mis Ruta del Desierto de Gorafe, erg mooie wandeling.
Roel Van den Eijnde
Dag Mariska,
Dank voor je reactie. We weten welk gebied je bedoelt. Hebben er zelfs een keer op de mountainbike gezeten, maar nooit de tijd gehad om er te wandelen. Helaas ontbreekt ons de tijd (en het geld….) om alle gebieden in Andalusië te bezoeken, dus het is iedere keer weer opnieuw keuzes maken. Want zoals jij de Ruta del Desierto de Gorafe mist, missen andere Andalusië-liefhebbers ook gebieden. In ons wandelzame leven gaan we het helaas nooit allemaal redden om het allemaal te belopen.
Maar als je het leuk vindt…..schrijf een mooi verslag over je tocht en lardeer het met een paar foto’s. Dan plaatsen wij het op onze website. Idee?
Hartelijke groet,
Jan Mark Moquette en Roel van den Eijnde
José Florenza
Beste lezer, ik ben gids in de Sierra Nevada sinds 2014 en heb altijd wel wat werk gehad, als bijbaantje ben ik ook reisbegeleider voor Djoser in zuid Amerika, vooral in Peru en meestal voor families met kinderen. Het is nu zwaar weer voor dit soort werk en ben op zoek naar mogelijkheden om weer wat werk te vinden. Ik heb ook een website waar alle info over mijn werk te vinden is http://www.sierranevadaspainhiking.com. Ik spreek 5 talen (spaans, nederlands, engels, duits en frans) Ik werk samen met twee andere profesionele lokale gidsen. Is er enige samenwerking mogelijk of dat ik kan adverteren of hebben jullie misschien goeie tips voor mij? Ik doe het werk heel erg graag en geniet altijd als ik de mensen die vanuit de hele wereld komen van mijn gidswerk genieten. Graag uw reactie, met vriendelijke groet, José Florenza