Skip to main content

Wandelroute Aracena-Linares de la Sierra

Andalusie wandelroute Aracena – Linares de la Sierra

Deze eenvoudige, maar prachtige rondwandeling vanuit Aracena kost je niet meer dan een halve dag waarbij je een goede indruk krijgt van de kleinschaligheid van de Sierra de Aracena. Je kunt de prima gemarkeerde wandeling overigens twee kanten op maken. En je beweegt je steeds tussen de 450 en 650 meter, dus de hoogteverschillen zijn te overzien. Klassieker!

Wandelgebied: Sierra de Aracena
Wandelafstand: 13,4 km
Looptijd: 3-4  uur
Hoogteverschil: 400 meter
Zwaarte van de wandeltocht: lichte wandeltocht. Er zit wat klimwerk in (vooral in het tweede deel als je met de klok meeloopt) en de paden zijn niet overal even goed, maar de hoogteverschillen zijn gering.
Beschreven: Ja. In de Cicerone-gids Walking in Andalucía van Guy Hunter-Watts (Walk 2. Aracena western circuit).
Markering: geel-wit, wegwijzers, bordjes, soms een steenmannetje.
Horeca: In Linares de la Sierra (ongeveer halverwege de wandeling): Café Riandero aan de Plaza de Toros. Maar er zijn meer mogelijkheden.
Reisgidsen en wandelkaarten: kijk op onze pagina met gidsen en kaarten.
Meer wandelroutes in dit gebied: kijk op Wandelroutes in Sierra de Aracena

Korte routebeschrijving

Wij begonnen en eindigden deze wandeling op het centrale plein van Aracena: de Plaza Marqués de Aracena. Mocht je niet in Aracena overnachten, dan kun je je auto ook kwijt bij het officiële beginpunt van de wandeling (zie de gids van Guy Hunter). Je totale tocht wordt daarmee ook korter. Omdat wij een ‘standplaats’ hadden in de stad zelf, was de centrale Plaza Marqués de Aracena een logisch startpunt.

Je verlaat Aracena aan de westelijke kant en daar pik je al snel het gemarkeerde pad op aan het einde van de Camino de la Molinilla. De wandeling voert meteen vanaf het begin over prachtige onverharde herderspaden, geplaveid met dikke keien, dwars door een kleinschalig landschap dat beter bekend staat als dehesa; grote, ommuurde ‘weidevelden’ waar naast heel veel kurk- en steeneiken vooral olijfbomen en notenbomen groeien. 

Tijdens deze wandeling (en de meeste wandelingen in de Sierra de Aracena trouwens) loop je langere tijd langs die uitgestrekte dehesas. In het seizoen (vooral de herfst) zie je volop Iberische varkens rondscharrelen die zich tegoed doen aan vooral bellotas, eikels. Hoe dichter je bij de bebouwing van Linares komt, hoe intensiever (en kleinschaliger!) het land wordt bewerkt. Aan olijfbomen hoef je immers weinig te doen, noten- en fruitbomen moeten al vaker water hebben en een moestuin (huerta) heeft iedere dag zorg nodig. Geen saaie monocultuur hier, maar een met zorg en aandacht onderhouden cultuurlandschap dat zorgvuldig is opgebouwd en wordt onderhouden. Halverwege het eerste deel van de wandeling heb je ook wat mooie, stille open stukken die uitzicht geven op de golvende Sierra de Aracena. Op de knusse Plaza de Toros in Linares de la Sierra is het uitstekend toeven, je hebt dan ongeveer de helft van je wandeling afgelegd.

Als je Linares na je pauze (via een steil pad naar beneden) hebt verlaten, steek je al snel een riviertje over waar tot ver in het voorjaar water loopt. Een uitstekende en stille plek voor een picknick (mocht je die nog niet hebben gehouden). Vanaf dit punt volgt een nu lange klim van zo’n drie kilometer, met af en toe een stukje afdalen. De klim is voornamelijk rustig, maar af en toe volgt er een korte, steile klim. Pas naar het einde toe wordt het pad weer vlakker.
Het stuk terug is wat minder ruig en open dan de heenweg, maar zeker bij warm weer is die schaduw juist erg welkom. Let onderweg even op of je toevallig de vruchten van de aardbeienboom ziet liggen. Je kunt ze eten, maar meestal worden ze tot jam of likeur verwerkt. Ook tamme kastanjes kun je hier in de herfst tegenkomen. Uiteindelijk bereik je weer de buitenrand van Aracena. Je kunt nu meteen over de brede Avenida de los Ángeles en langs het openbare zwembad verder lopen. Maar als je onze route op je gps volgt, steek je wat meer door en kom je later op de Avenida de los Ángeles. Uiteindelijk wandel je naar de drukke en gezellige Plaza Marqués de Aracena.

La Dehesa

De dehesas worden al eeuwenlang in stand gehouden door de families in de streek en de percelen en perceeltjes gaan bijna altijd over van familie naar familie. De bevolking zelf is eigenaar van de grond en onderhoudt het met de grootste zorg. De grond levert het dagelijkse eten, daar móet je wel zuinig op zijn. De dehesas zijn bijna altijd omheind door de zogenaamde muros de piedra seca; zorgvuldig op elkaar gestapelde stenen waar geen cement voor wordt gebruikt. Er bloeit, groeit, leeft, kruipt en kronkelt van alles. Een walhalla voor planten- en dierenliefhebbers! Binnen de grenzen van de muros de piedra seca scharrelen de beroemde zwarte Iberische varkens (Cerdo Iberico), op zoek naar eikels en nog eens eikels die het vlees  (de Jamon Iberico ofwel Pata Negra) een verrukkelijke, kruidige en ietwat smaak geven. Naast kurkeiken, vind je op de dehesas ook olijfbomen, kastanjebomen en walnotenbomen.

Linares de la Sierra

Halverwege de wandeling ligt het prettige dorp Linares de la Sierra wat beslist de moeite waard is. In het centrum ligt een kleine stierenarena (de Plaza de Toros) die nog steeds wordt gebruikt om stieren de dood in te jagen. Gelukkig is het ook een plek voor dorpsfeesten waarbij de plaatselijk dj zorgt voor muziek én een schuimmachine. Het plein (want dat is het eigenlijk het grootste deel van het jaar) is in gebruik genomen als terras voor een verrukkelijke taverne.

In het dorp zit verder wat verscholen aan de Calle Arrieros, restaurant Meson Arrieros waarover zelfs een lovende recensie is verschenen in de New York Times. Beeld je eens in. Uit de miljoenenstad New York vliegt een verslaggever helemaal naar Andalusië om dan uiteindelijk terecht te komen in een restaurant in het nietige, 266 inwoners tellende Linares de la Sierra. Goed eten gaat over alle grenzen heen! De prijzen liggen er uiteraard hoger dan gemiddeld op het Spaanse ‘platteland’, maar nog steeds kun je er voor een zeer redelijke prijs eten (zeg € 40,- voor een volledige maaltijd). De porties zijn niet enorm. Het restaurant is echter alleen tussen de middag open, dus de schade kun je ‘s avonds nog inhalen. Mocht je er ooit terecht komen, laat het ons beslist weten. Reserveren ten zeerste aanbevolen, zeker in de weekends: (0034) 959 46 37 17. De website lijkt niet te werken.

Neem sowieso even de tijd door het dorpje te dwalen. Zeer bijzonder (en uniek voor Linares) zijn de kasseienstoepjen voor de huizen; de zogenaamde llanos of alfombras, wat zoiets als ‘vloerkleed’ betekent. Bijna ieder bewoner aan één van de zeer hellende straten heeft voor zijn huis een vlak stukje keienterras gecreëerd. Enerzijds omdat het gewoon mooi staat, anderzijds om zo in de avond op een stoeltje buiten te kunnen zitten en deel te nemen aan het belangrijke sociale leven. Die stoepen zijn bij ieder huis verschillend van ontwerp. Soms eenvoudig, soms zeer gedecoreerd. Maar altijd uniek.

Wat lager in Linares, aan de Plaza de la Fuente, loopt een fantastisch uitgedacht watersysteem, de acequias. Nu hebben de geiten (en zwerfpoezen) hier hun eigen ‘tappunt’, maar oorspronkelijk deden de vrouwen van het dorp hier hun was. En doen dat soms nog. Het water dat niet wordt gebruikt om te wassen of te drinken, loopt via een ingenieus systeem het lager gelegen land op om daar de bomen en struiken te bevloeien. Vul er gerust je drinkfles, prima water!

Wandelkaarten en -gidsen over de Sierra de Aracena

Georganiseerd naar Sierra de Aracena

De volgende reisorganisaties hebben wandelreizen in hun programma naar de Sierra de Aracena:

De wandelroute op kaart

Hieronder zie je hoe deze wandelroute als rode lijn op de kaart loopt. Het geeft je een idee van de locatie van de route en de loop van het wandelpad. Download de gpx-track via de link ‘Download file’.

Download file: Aracena-Linares.gpx

Meer GPS-tracks van onze wandelroutes

Als je speciaal geïnteresseerd bent in GPS-tracks tijdens je wandelvakantie: alle tracks van onze wandelroutes zijn gegroepeerd en te downloaden op onze pagina Wandelen met GPS.

Comments (2)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *