Skip to main content

Beklimming Cerro Poyo in Sierra María (2045 m.)

Beklimming Cerro Poyo

Wandelgebied: Wandelgebied Sierra María-Los Vélez
Wandelafstand: ca. 15,5 km
Looptijd: ca. 4-5  uur.
Hoogteverschil: ca. 710 meter.
Zwaarte van de wandeltocht: Middelzwaar tot zwaar. Het eerste deel (na een vlakke aanloop) van de wandeling gaat over steil, ongebaand berggebied. Hogerop veel losse blokken en ongelijk terrein waar het lastig lopen is. Zeer stil, afgelegen gebied. De top laat lang op zich wachten….
Beschreven: Nee, niet in de gidsen die wij ter beschikking hebben. Wij hebben deze tocht van Wikiloc. Hij loopt deels over ongebaand terrein.
Markering: Nee. Zonder gps niet te volgen. Rond de top (en de voortoppen) wel steenmannetjes.
Horeca: Onderweg nergens horeca
Reisgidsen en wandelkaarten: Parque Natural Sierra María-Los Vélez, 1:30.000, uitg. Piolet.
Kijk op onze pagina met gidsen en kaarten.

Locatie

Korte routebeschrijving

Deze tocht maakten wij toen we onze standplaats hadden in het fijne dorp Vélez Blanco. Om de wandeling te kunnen maken, heb je echter wel een auto nodig om bij het startpunt te komen boven het dorp María. Het is een afwisselende, uitdagende en zeer eenzame wandeling in een prachtig en onbekend berggebied dat door de ruige, kale bergruggen soms wat weg heeft van het Wilde Westen. Eenmaal op de 2045 meter hoge top heb je een magistraal uitzicht op een groot deel van het oosten van Andalusië. De Cerro Poyo wordt overigens ook wel aangeduid als Pico de María.

Voor het eerst maakten wij kennis met de Sierra María (ook wel op kaarten terug te vinden als Sierra DE María, wij houden het op Sierra María) toen wij vanuit de Cabo de Gata in het zuiden op weg waren naar de Sierra de Cazorla in het noorden. Eigenlijk was de hele, ruim 200 kilometer lange autotocht tussen San José en het stadje Cazorla een feest van jewelste, maar vooral ook de blik op de machtige Sierra Mariá maakte een verpletterende indruk. Even na Vélez-Blanco (en vlak voor de afslag naar Puebla de don Fadrique), hebben we de auto even aan de kant van de weg gezet om de smalle, langgerekte rug van de Sierra María te fotograferen in het late middaglicht.

Beklimming Cerro Poyo
Op de top van de Cerro Poyo.

Touw en pickel

De Sierra María, met als hoogste top de Cerro Poyo (2045 m), ligt vrij solitair in een verder ‘vlak’ gebied en liet misschien daarom zoveel indruk achter. De bergrug maakt deel uit van het Parque Natural de Sierra María-Vélez, waarvan het zuidelijk deel Sierra María heet en het noordelijk deel Sierra del Gigante. In de winter kan er een serieus pak sneeuw vallen en kun je machtige tochten door een besneeuwd gebergte maken waarbij een touw, pickel en eventueel stijgijzers mee moeten in de rugzak!

De Cerro Poyo (of Pico María) is een echte klassieke beklimming: lang, eenzaam, ruig en met op de top waanzinnige uitzichten. De auto kun je goed kwijt vlak voor een slagboom op ca 1370 meter hoogte, boven het dorp María (1205 meter). De weg erna toe is deels onverhard, maar goed berijdbaar. Het eerste deel van je wandeling vervolg je de weg die je gekomen bent en loop je dus breed en vlak. Op 1400 meter gaat er een (niet zichtbaar!) pad naar rechts en begint de alternatieve route die wij van Wikiloc hebben geplukt.

Lammergieren

Over dit onduidelijke spoor klim en klauter je uiteindelijk naar een kam op zo’n 1700 meter. Kijk ondertussen wel regelmatig even achter je want de uitzichten zijn verbluffend. De plaatsen Vélez-Blanco, Vélez-Rubio en de opvallende ‘Tafelberg’ Muela Grande (1552 m) in de Sierra del Gigante in het noordelijke deel van het natuurpark maken deel uit van je panorama. Mooi, mooi! Zeker als je ook nog lammergieren ziet zweven.

Beklimming Cerro Poyo
De opvallende ‘Tafelberg’ Muela Grande (1552 m) in de Sierra del Gigante

Eenmaal op de kam (die zich niet meteen als kam laat kennen maar het wel degelijk is), hou je deze steeds aan je rechterhand. Vanaf het eerste moment zie je dan al ‘toppen’ liggen waarvan je steeds denkt, dit is hem, dit is dé top van de Cerro Poyo. Op sommige toppen staan steenmannetjes die van een afstand lijken op een ‘toppilaar, de route gaat hier ook langs. Op 1882 meter kom je op de Collado de Portalchico. Je komt hier ook weer terug als je afdaalt vanaf de top. Nu ga je echter rechtdoor en loop je het laatste stuk naar de echte summit. Op de top een ronde betonnen paal en een fabelachtig (we blijven het zeggen) 360 graden uitzicht.

Zigzag pad

Vanaf de top ga je dus terug naar de pas waar je al eerder was en hier houd je scherp links en daal je af over een steil zigzag pad met veel verschillende sporen. Je komt dan vervolgens op zo’n 1400 meter hoogte op een wat breder pad uit dat omhoog komt van de Ermita de la Virgen de la Cabeza. Hier staat een bord met ‘Autorización‘ wat zou betekenen dat je een vergunning nodig hebt om hier te mogen lopen. We hebben hier naderhand niets over kunnen vinden en verder ook geen borden gezien. Hoe dan ook: een geweldige route langs de steile ‘noordwand’ van de Sierra María volgt. Bijna vlak over een vrij breed pad wandel je terug naar de auto. Rechts dus steeds de wand van de Sierra María en links het dorp María en meer naar het noordenoosten de Sierra del Gigante. Prachtige en zeer afwisselende tocht!
Drink achteraf nog wat in he knusse dorpje María.

Over het Parque Natural de Sierra María-Vélez

Gelegen aan de oostkant van Andalusië, tegen de grens van de regio Murcia aan. Gemeenten die binnen de grenzen van het park vallen zijn Vélez-Rubio, Vélez-Blanco, María en Chirivel. Hoewel dat laatste dorp er gevoelsmatig buiten valt.
De autoweg A-137 doorsnijdt het park: het zuidelijk deel kennen we als Sierra María en het noordelijk deel als Sierra del Gigante. Hoogste top van de Sierra María is de Cerro Poyo (2045 m), die van de Sierra del Gigante is de opvallende Muela Grande (1552m).

De wandelroute op kaart & GPS

Hieronder zie je hoe deze wandelroute als rode lijn op de kaart loopt. Het geeft je een idee van de locatie van de route en de loop van het wandelpad. Download de gpx-track via de link ‘Download file’.

Download file: Beklimming-Cerro-Poyo-Sierra-Maria.gpx

Meer GPS-tracks van onze wandelroutes

Als je speciaal geïnteresseerd bent in GPS-tracks tijdens je wandelvakantie: alle tracks van onze wandelroutes zijn gegroepeerd en te downloaden op onze pagina Wandelen met GPS.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *