Skip to main content

Beklimming van El Gilillo (1848 m)

Absoluut één van de mooiste wandelingen die je in de Sierra de Cazorla kunt maken. De Gilillo is de hoogste berg van de Cazorla (maar niet van het hele natuurpark). Trek voor deze wandeling een hele dag uit; de tocht is niet alleen  lang maar je maakt ook de nodige hoogtemeters. De uitzichten vanaf de top van de Gilillo en op Cazorla zijn hemeltergend mooi. Het berglandschap onderweg is stil en overweldigend. 

Wandelgebied: Sierra de Cazorla, klik hier voor meer informatie.
Wandelafstand: ca. 20 km.
Looptijd: 6-8 uur.
Hoogteverschil: 1474 meter klimmen en 1466 meter dalen (zonder beklimming van de Gillilo)
Zwaarte van de wandeltocht: Middelzwaar tot zwaar. Lange dag met stevig klimmen en dalen. Technisch niet al te moeilijk, alleen het laatste stukje naar de top van de Gillilo (optioneel) is een beetje klauteren en kan in de winter verijsd zijn! Handigheid in kaart en kompas is aan te bevelen.
Beschreven: Ja. In de ANWB Wandelgids Andalusië, route 30. Tevens staat hij accuraat beschreven in de gids Walking in Andalucía van Guy Hunter-Watts. Het begin en het eind wijkt echter af omdat wij begonnen zijn bij ons hotel Rural Molino la Farraga. Dit is een absolute aanrader. Wandeling ook als GPS-track te downloaden. Op Wikiloc vind je diverse interessante varianten.
Markering: Wandeling is samengesteld uit verschillende routes. Markeringen groen-wit en soms rood-wit (GR-7). Onderweg diverse bordjes met Gillilo.
Horeca: Behalve dan in Cazorla onderweg geen enkele horeca. Wel voldoende water om te tappen.
Reisgidsen en wandelkaarten: kijk op onze pagina met gidsen en kaarten.
Meer toppen beklimmen? Lees ons artikel ‘Mooie bergtoppen in Andalusië’.

Auto huren: Wij hebben inmiddels aardig wat auto’s gehuurd de afgelopen jaren. Op verschillende plekken, in verschillende steden en in verschillende periodes. In de lente, herfst en winter. Lees onze tips & ervaringen

Korte routebeschrijving

Omdat wij overnachtten in het aan de rand van Cazorla gelegen Hotel Rural Molino de la Farra (zie de gebiedspagina Sierras de Cazorla, Segura y Las Villas), konden wij zo ongeveer voor de deur beginnen met de wandeling. Daarmee wijkt de route af van het begin in de wandelgidsen van Cicerone en de ANWB waarbij je oostelijk het stadje verlaat. Het nieuw aangelegde pad begint aan de rechteroever van de prachtige Rio Nacelerio. Pas bij La Fabricicia del Nacelerio (nu een hotel) verlaat je de rivier en begin je steviger te stijgen naar de Mirador Riogazas en Hotel Riogazas. Hier wordt het pad ook smaller er betreed je bergachtiger terrein. Je volgt nu de GR247.

Via de Barranco de Cerecera verder naar het zadel Puerto Gilillo. Hier staat een vervallen herdershut waar je kunt lunchen en je bagage kunt achterlaten voor een optioneel klimmetje naar de top van de 1848 meter hoge Gilillo. Terug naar het zadel waarna een lange, maar prachtige tocht begint over de Puerto del Tejo en rondom de indrukwekkende Cerro de Laguna. Wij maakten daarna nog een klein uitstapje naar een punt (Nino sin Brazos, een opvallende rotspunt) waar je Cazorla ver in de diepte ziet liggen: zeer de moeite waard! Dan lang afdalen naar de Prado Redondo (en groene oase aan de rand van het bos met een vervallen boerderij) en vervolgens tot aan het asfalt bij de Ermita de la Virgen de la Cabeza. Vanaf hier over de weg of door het bos afdalen naar Cazorla en langs de zuidkant naar het beginpunt of naar het centrum van het stadje.

De wandelroute op kaart

Download file: El-Gilillo.gpx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *