Skip to main content

Beklimming Mulhacén (3.482 m) vanuit Refugio del Poqueira

Mulhacen beklimmen

De beklimming van de Mulhacén (3.482 m) vanuit Refugio del Poqueira is de derde etappe van onze meerdaagse wandeltocht door de Alpujarras en de Sierra Nevada. 

Locatie

Locator Las Alpujarras

Korte routebeschrijving

Wij liepen deze tocht in mei. Er lag toen veel sneeuw, maar dat kan ook anders zijn. De weg naar de top was ook in de sneeuw niet heel lastig te vinden, vaak staan er meerdere steenmannetjes. Met een gps, je ogen en sporen van je voorgangers kom je er uit. Goed zicht is essentieel, want in dit terrein kun je makkelijk verdwalen. Bij slecht weer: niet aan beginnen, dan mis je ook het uitzicht op de top. Wij hadden schitterend zicht met in het noorden het binnenland van Andalusië en in het zuiden de Middellandse Zee ver beneden ons. Vaag aan de horizon waren de bergen van Marokko zichtbaar. Bij verijsde omstandigheden zijn stijgijzers (te huur op de hut!) en wellicht een pickel onontbeerlijk. Het laatste stuk naar de top gaat over rollend gesteente en is vrij steil. Goed opletten daar. Wij deden er 2,5 uur over om op de top te komen, maar fotografeerden onderweg veel. Als je veel sneeuw hebt, ben je al surfend over de sneeuwvelden snel beneden. Wij vertrokken vroeg en waren rond lunchtijd weer op de hut voor een stevige lunch.

Bekijk onze video

Meerdaagse wandeltocht

Deze wandelroute maakt deel uit van een meerdaagse wandeltocht die wij in 2012 maakten door de Alpujarras en de Sierra Nevada. Wij liepen deze tocht in 4 dagen maar dan is het een flinke kluif, dat vraagt om een goede wandelconditie. We raden aan het te verdelen over 7 dagen, dan heb je ook meer tijd om te genieten en te ontspannen. De laatset twee etappes hebben wij niet zelf gelopen vanwege tijdgebrek, maar voeren over officiële GR- en PR routes. Onze aanbevolen dagetappes:

Plekken om te overnachten

In Trevélez: Hotel La Fragua, www.hotellafragua.com
Iets te groot maar prima hotel. Bekend bij wandelaars en klimmers in het gebied. Het zijn eigenlijk twee hotels: I en II. Wij zaten in II. Die is nieuwer, maar heeft gelukkig ook de Spaanse sfeer kunnen behouden. Grote, schone kamer met balkon en bad. Bescheiden ontbijt, maar dat is in Spanje wel vaker. Uitstekend en voor een nette prijs gegeten in het drukke en gezellige restaurant van La Fragua I. Prijzen van € 45 tot € 55 voor een tweepersoons kamer incl. ontbijt (2013).

In de berghut : Refugio del Poqueira, www.refugiopoqueira.com
De grootste hut (1960 gebouwd) in dit gebied en de enige die het hele jaar open is. Op huttengebied is het verder niet veel in de Sierra Nevada, bedenk dat goed voor je een eventuele huttentrektocht gaat maken. Strategisch gelegen op 2500 meter aan de voet van de Mulhacén, hoewel het vanaf daar nog een stevige tippel is naar de top. Goed georganiseerde hut, aardige mensen. Met kluisjes om je spullen op te slaan als je de volgende dag de Mulhacén wilt beklimmen. Met een hete douche (tegen betaling) en Engels sprekend personeel. Goed eten en drinken, ruimte om je spullen te drogen. Gemoedelijke sfeer, heerlijk terras in de zon. ’s Middags gaat de open haard aan en is het al snel lekker warm in de hut. Reserveren per e-mail is lastig; bellen werkt het beste! In de hut kun je stijgijzers en een pickel huren als je de Mulhacén bij verijsde omstandigheden gaat beklimmen. Altijd vooraf informeren naar de omstandigheden! Prijzen: € 8,- (leden NKBV) of € 17,- per overnachting. Diner € 13,- resp. € 17,-, prima ontbijt € 4,50 resp. € 5,50 (2013).

Refugio del Poqueira (1960 gebouwd)  is de grootste hut in dit gebied en de enige die het hele jaar open is.

Wandelkaarten en -gidsen over de Alpujarras & Sierra Nevada

Georganiseerd naar de Alpujarras & Sierra Nevada

Verschillende reisorganisaties hebben wandelreizen in hun programma naar de Alpujarras & Sierra Nevada. Een greep uit het aanbod:

De wandelroute op kaart en GPS

Hieronder zie je hoe deze wandelroute als rode lijn op de kaart loopt. Het geeft je een idee van de locatie van de route en de loop van het wandelpad. Download de gpx-track via de link ‘Download file’.

Download file: Etappe-3-Belkimming-Mulhacen.gpx

Meer GPS-tracks van onze wandelroutes

Als je speciaal geïnteresseerd bent in GPS-tracks tijdens je wandelvakantie: alle tracks van onze wandelroutes zijn gegroepeerd en te downloaden op onze pagina Wandelen met GPS.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *