Skip to main content

Beklimming van de Pico Cielo (1.508 m.)

Wandelroute Pieco Cielo Tejeda

In tegenstelling tot de wandeling door de kloof van de Rio Chillar, is dit een eenzame, lange en pittige wandeling. Onderweg is er weinig schaduw, dus vertrek vroeg. De wandeling leidt naar de top van de 1.508 meter hoge Pico Cielo alwaar verbluffend mooi uitzicht. Omdat je op een kleine 200 meter begint, wacht je een klim én afdaling van 1300 meter.

Wandelgebied: Sierra de Tejeda.
Wandelafstand: ca. 21 km.
Looptijd: 5-6  uur.
Hoogteverschil: ruim 1300 meter klimmen en ook weer afdalen.
Zwaarte van de wandeltocht: Stevige, eenzame en lange klim. Alles onverhard. De route is goed te vinden, aan het eind richting de top even pittig klauteren. Pad in het begin breed, later volg je vooral smallere paden die soms steil omhoog gaan. Bergwandelschoenen zeer aan te bevelen.  
Beschreven: Niet in een van onze gidsen, maar op het internet prima te vinden. Je kunt overigens via een andere weg weer terug, maar daar hebben wij ivm de lengte niet voor gekozen.
Schaf de kaart Sierras de Tejeda Almijara y Alhama van Editorial Penibetica aan, schaal 1:40.000. Niet de beste kaart, maar zeker bruikbaar.  
Een wandeling die deels door dit gebied loopt vind je verder terug in de Cicerone gids ‘The mountains of Nerja‘ van Jim Ryan (walk 4). 
Reisgidsen en wandelkaarten: kijk op onze pagina met gidsen en kaarten.
Meer toppen beklimmen? Lees ons artikel ‘Mooie bergtoppen in Andalusië’.

Korte routebeschrijving

Op hete dagen beslist vroeg vertrekken, bij voorkeur voordat de zon opkomt. Het eerste deel van de route gaat toch over een brede onverharde weg, zodat navigeren geen enkel probleem hoeft te zijn. Bovendien kun je hier lekker doorlopen.

Je auto kun je neerzetten bij de ingang van de Cueva de Nera, een populair toeristisch uitje vanuit Nerja. Links van de ingang ervan is een open veldje waar meer mensen hun auto neerzetten. Zet hem vooral in de schaduw maar waak ervoor dat je na afloop ook weer weg kunt!

De wandeling begint op 180 meter hoogte. Je volgt in eerste instantie het bord naar ‘Area Recreativa El Pinarillo’. Deze brede weg volg je ongeveer 3 km tot een duidelijke splitsing (op ca 400 meter hoogte). Links gaat de weg verder naar El Pinarillo, rechts staat een bord ‘Sendiero’. Je gaat naar rechts!

Dit brede pad (met soms een smalle afsteker die toch weer op de weg terugkomt) eindigt op 800 meter hoogte bij een paar huisjes met de naam Cortijo Civila. Vanaf hier begint een smal en pittig wandelpad naar de top van de Pico Cielo. In eerste instantie klim je naar een soort pas op ca 1100 meter. Daarna volg je een rug tot je aan de voet van de Cielo komt. Hier ga je links omheen en beklim je de top over een redelijk steil pad naar een kruis toe. Waanzinnig uitzicht vanaf de top: niet alleen het achterland, maar ook de Middellandse Zee is te zien.

Terug is het vooral het eerste stuk vanaf de top nogal steil. Volg de slingerpaden en steek niet te steil af, daar heb je niets aan en is ook nog eens slecht voor de natuur. Uiteindelijk daal je helemaal weer af naar de parkeerplaats bij de Cueva de Nera waar, als je het slim hebt aangepakt, je auto onder een boom uit de zon staat. Pal aan de overkant van de parkeerplaats is Café Bar Restaurante Puente Aguila waar een koude pils wacht en, mocht je honger hebben, een enorm bord eten. 

Wat je verder moet weten

Trek voor deze wandeling een dag uit. Bereid je voor of je een bergwandeling gaat maken, dus vergeet geen stevige bergschoenen, een goed gevulde rugzak met warme fleece, kaartmateriaal, gps/ kompas en eventueel wandelstokken (zeker nuttig bij het afdalen!). Er is een grote kans dat je alleen loopt tijdens deze klim, ga daarom niet op pad als er regen of onweer wordt verwacht. Laat anderen ook weten wat je plannen zijn.
Neem verder zeker twee liter water per persoon mee en vergeet ook geen lunchpakket. Zonnebrand is noodzakelijk; een pet of hoed zijn zeer aan te raden. 

Je kunt vanaf de top ook anders terug. Dan ga je eerst nog een stukje naar het noorden en vervolgens westelijk terug naar de brede, onverharde hoofdweg (de GR-249). Je wandeling wordt daardoor wel langer! Nog een andere mogelijkheid is om de wandeling oostelijker te beginnen, vanaf de Río de la Miel. Bij de Cuesta del Cielo pik je ‘onze’ wandeling dan weer op en is het stuk naar de top hetzelfde.  

Wandelkaarten en -gidsen over de Sierra de Tejeda/Axarquía

Georganiseerd naar Sierra de Tejeda/Axarquía

De volgende reisorganisaties hebben wandelreizen in hun programma naar de Sierra de Tejeda & Axarquía:

De wandelroute op kaart en GPS

Download file: pico-del-cielo.gpx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *