Skip to main content

Beklimming Pico del Aljibe (1.092 m.)

Een absolute aanrader! Nergens dring je zo diep door in het hart van Los Alcornocales als tijdens deze wandeling. Alles wat het gebied zo bijzonder maakt vind je hier: watervalletjes, kurkeiken, met mos begroeide rotspartijen, velden vol bloemen en vlinders en als hoogtepunt een verbluffend uitzicht vanaf de Aljibe, met 1092 meter de hoogste top van Los Alcornocales.

Wandelgebied: Los Alcornocales
Wandelafstand: ca. 10 km.
Looptijd: 3-4  uur.
Hoogteverschil: bijna 500 meter omhoog en bijna 500 meter afdalen.
Zwaarte van de wandeltocht: Stevige, eenzame klim. Alles onverhard. De route is goed te vinden. Een andere (langere) terugweg is eventueel mogelijk, maar nogal saai.
Beschreven: Ja.  Zie walk 15 (La Sauceda to Pico del Aljibe and back) in de Cicerone gids Walking in Andalucía van Guy Hunter-Watts
Reisgidsen en wandelkaarten: kijk op onze pagina met gidsen en kaarten.
Meer toppen beklimmen? Lees ons artikel ‘Mooie bergtoppen in Andalusië’.

Locatie

Locator Los Alcornocales

Korte routebeschrijving

Voor deze wandeling heb je een auto nodig, anders kom je niet bij het startpunt. Vanaf Jimena de la Frontera is het slechts 25 km naar het begin van de wandeling bij La Sauceda. De weg is echter zo bochtig dat je er toch wel een 40 minuten voor uit moet trekken. Maar wat een feest, deze autorit! Een smalle weg slingert zich door de bossen en bergen, af en toe steek je de bloemrijke Rio Horzgarganta over en heb je een doorkijkje naar de nog totaal onbedorven heuvels en bergen van Los Alcornocales.

In een bocht van de C3331 (de weg die je moet volgen) vind je een bord met het opschrift La Sauceda. Het is een schaduwrijk, onverhard parkeerplekje waar je redelijk eenvoudig de auto kwijt kunt. La Sauceda is overigens niet meer dan een verzameling vakantiehuisjes. Ooit was het een nederzetting waar permanent mensen woonden, op ons maakte het een wat verloren indruk. Hoe dan ook: langs die huisjes ga je door een machtig mooi bos met gorgelende beken, bruggen en watervalletjes omhoog. Hier ruist, ritselt, bruist en fluistert Los Alcornocales in optima forma. Het bos krijgt daardoor iets geheimzinnigs dat wij nergens anders in Andalusië ooit hebben ervaren. Als er in de toekomst een nieuwe aflevering van The Hobbit wordt opgenomen, zou het ons beslist niet verbazen als dat aan de voet van Pico del Aljibe gebeurt.

Tot zo’n 1000 meter loop je vooral door het bos, af en toe steek je een open weide over met bloemen en vlinders. Dat maakt deze wandeling dan ook zeer geschikt voor warme dagen. Je bent wél voortdurend aan het stijgen, soms zelfs behoorlijk steil. Neem dus voldoende water mee!
Wie kurkeiken wil zien, moet overigens ook hier zijn. Sommige bomen zijn van hun schors ontdaan wat een ongemakkelijke naaktheid oplevert. Een keer tijdens de wandeling volg je even een wat bredere bosweg. Hier heb je de kans ‘kurkboeren’ tegen te komen die behendig de stammen van hun schors ontdoen en de buit met kleine terreinauto’s naar een verzamelplaats brengen aan de rand van het gebied. Kurkboeren kom je vooral tegen als je besluit om de terugweg niet over hetzelfde pad af te dalen, maar de brede, onverharde weg te volgen naar de auto. Het is wel een vrij saaie, lange (om)weg met weinig schaduw. Voordeel is dat je minder hard daalt.

De laatste 100 hoogtemeters naar de top van de Aljibe (een Moorse naam) gaan door vlakker en opener terrein en de top zelf is bijna geheel vlak en kaal; een berg die je meer in Engeland zou verwachten dan in Spanje. Via een rotsnaald (de Pilita de la Reina) ‘klim’ je het laatste stukje naar de top. Bam!  Wat een verbluffend uitzicht. Gibraltar, Marokko als je geluk hebt, de Sierra de la Grazalema, de Sierra de las Nieves; het zicht rondom is magistraal. Al met al een bijzondere en zeer eenzame dagtocht. Onderweg kom je helemaal niets tegen, of La Sauceda moet gasten hebben.
Oh ja, neem een jasje mee want op de top kan het verrassend hard waaien en fris aanvoelen. En vergeet je verrekijker niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *