Skip to main content

Beklimming Torrecilla vanuit Rifugio Los Quejigales

De Torrecilla is met 1919 meter de hoogste top van de Sierra de las Nieves ten zuidoosten van de stad Ronda. Wij beklommen de top vanuit Rifugio Los Quejigales.

(Let op de opmerkingen onderaan dit artikel bij ‘Comments’!)

Locatie

Locator Sierra de las Nieves

Wandelgebied: Sierra de las Nieves, klik hier voor meer informatie.
Wandelafstand:
ca. 17 km retour.
Looptijd: 5-6 uur.
Hoogteverschil: vanaf ca. 1300 meter langzaam omhoog naar 1919 meter. Laatste klim naar de top iets steiler.
Zwaarte van de wandeltocht: middelzware tocht, normale conditie vereist, heuvelachtig tot bergachtig terrein.
Reisgidsen en wandelkaarten: kijk op onze pagina met gidsen en kaarten.
Meer toppen beklimmen? Lees ons artikel ‘Mooie bergtoppen in Andalusië’.

Korte routebeschrijving

Je kunt met de auto een flink stuk dit vrijwel onbewoonde gebied inrijden; een schitterende autorit over deels onverharde wegen. Auto parkeren bij Area Recreativa de los Quejigales op 1340 meter. Water en toiletten bij de Rifugio Los Quejigales. Wat volgt is een lange, maar machtige klim. Eerst door het grootste Pinsapar bos van Europa. Daarna wordt de begroeiing lager en prikkeliger en valt vooral de Alpine Oak nog op.
Let op: het is mogelijk dat de toegangsweg naar de Area Recreativa de los Quejigales is afgesloten met een slagboom. We hebben daar meerdere reacties op ontvangen. Deze toch al pittige wandeling, wordt dan nog eens verlengd met 5 km (2,5 km vanaf de slagboom naar de Area Recreativa en aan het eind van de wandeling weer 2,5 extra tot aan de slagboom).
Wij hebben zelf geen enkel idee wanneer de slagboom is gesloten en we weten ook niet waar dat eventueel te achterhalen valt. Wel hebben we het idee dat het heeft te maken met gevaar voor bosbranden. Waarschijnlijk geldt de ‘gesloten slagboom’ daarom vooral in de droge zomermaanden.

Het laatste stuk van de route is klauteren geblazen over een kale steenhelling; hier voelt het al aardig alpien aan. Vanaf de winderige top een waanzinnig uitzicht op Gibraltar, de kustlijn van Malaga en de uitgestrekte barranco’s in de Sierra de las Nieves. Terugweg gaat hetzelfde, maar er is een alternatieve route iets zuidelijker die wij niet hebben geprobeerd.

De wandelroute op kaart

Hieronder zie je hoe deze wandelroute als rode lijn op de kaart loopt. Het geeft je een idee van de locatie van de route en de loop van het wandelpad. Download de gpx-track via de link ‘Download file’.

Download file: Sierra-Nieves-Torrecilla.gpx

Meer GPS-tracks van onze wandelroutes

Als je speciaal geïnteresseerd bent in GPS-tracks tijdens je wandelvakantie: alle tracks van onze wandelroutes zijn gegroepeerd en te downloaden op onze pagina Wandelen met GPS.

Comments (5)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *