Beklimming Torrecilla vanuit Rifugio Los Quejigales

De Torrecilla is met 1919 meter de hoogste top van de Sierra de las Nieves ten zuidoosten van de stad Ronda. Wij beklommen de top vanuit Rifugio Los Quejigales.

(Let op de opmerking onderaan dit artikel bij ‘Comments’!)

Locatie

Locator Sierra de las Nieves

Wandelgebied: Sierra de las Nieves, klik hier voor meer informatie.
Wandelafstand:
ca. 17 km retour.
Looptijd: 5-6 uur.
Hoogteverschil: vanaf ca. 1300 meter langzaam omhoog naar 1919 meter. Laatste klim naar de top iets steiler.
Zwaarte van de wandeltocht: middelzware tocht, normale conditie vereist, heuvelachtig tot bergachtig terrein.
Reisgidsen en wandelkaarten: kijk op onze pagina met gidsen en kaarten.
Meer toppen beklimmen? Lees ons artikel ‘Mooie bergtoppen in Andalusië’.

Auto huren: Wij hebben inmiddels aardig wat auto’s gehuurd de afgelopen jaren. Op verschillende plekken, in verschillende steden en in verschillende periodes. In de lente, herfst en winter. Lees onze tips & ervaringen

Korte routebeschrijving

Je kunt met de auto een flink stuk dit vrijwel onbewoonde gebied inrijden; een schitterende autorit over deels onverharde wegen. Auto parkeren bij Area Recreativa de los Quejigales op 1340 meter. Water en toiletten bij de Rifugio Los Quejigales. Wat volgt is een lange, maar machtige klim. Eerst door het grootste Pinsapar bos van Europa. Daarna wordt de begroeiing lager en prikkeliger en valt vooral de Alpine Oak nog op.

Het laatste stuk van de route is klauteren geblazen over een kale steenhelling; hier voelt het al aardig alpien aan. Vanaf de winderige top een waanzinnig uitzicht op Gibraltar, de kustlijn van Malaga en de uitgestrekte barranco’s in de Sierra de las Nieves. Terugweg gaat hetzelfde, maar er is een alternatieve route iets zuidelijker die wij niet hebben geprobeerd.

De wandelroute op kaart

Hieronder zie je hoe deze wandelroute als rode lijn op de kaart loopt. Het geeft je een idee van de locatie van de route en de loop van het wandelpad. Download de gpx-track via de link ‘Download file’.

Download file: Sierra-Nieves-Torrecilla.gpx

Meer GPS-tracks van onze wandelroutes

Als je speciaal geïnteresseerd bent in GPS-tracks tijdens je wandelvakantie: alle tracks van onze wandelroutes zijn gegroepeerd en te downloaden op onze pagina Wandelen met GPS.

Comments (3)

 • Wij hebben deze prachtige route gelopen op 12-2-2023. Er lag behoorlijk wat sneeuw wat soms erg glad was. De slagbomen (2) waren bij ons geopend. Op de terugweg zijn we via een andere route gelopen. Bij een “sneeuwkuil” (lijkt op een grote waterput) zijn we richting Cerro de los pilones gewandeld.

 • Piet van der Heijden

  Deze tocht gelopen op 7-10-22. Het was een prachtige wandeling, maar helaas was de wandeling 6 km langer dan aangegeven. Dit kwam omdat er een slagboom geplaatst was 3 km voor de parkeerplaats Quejigales. Reden hiervoor was volgens mij dat er een soort van paardenreservaat was gemaakt, wij kwamen in het eerste stuk diverse loslopende paarden tegen.
  Door de extra tijd die we nodig hadden lukte het ons net niet de top van de Torrecila te halen. Halverwege de berg zijn we omgedraaid, de inschatting was dat we anders misschien in het donker een stuk terug moesten lopen, en dat durfden we niet echt goed aan. In ieder geval, de tocht is nu dus iets van 23 km.

  • Roel Van den Eijnde

   Dag Piet,

   Wat leuk dat je reageert op één van de wandelingen die we hebben gepubliceerd. Fijn dat onze bezoekers ook meedenken! Het is helaas niet mogelijk om ter plekke te controleren wat de huidige situatie is, maar we zullen in de tekst aangeven dat andere wandelaars even goed moeten kijken naar jouw opmerking. Wel jammer als het een blijvende situatie is, want de tocht is al behoorlijk lang. Een andere optie is de berg vanuit het oosten te beklimmen, maar dat is voor jou te laat nu. Nogmaals dank!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tips of vragen?

Heb je tips, suggesties, opmerkingen, goeie Spaanse grappen, kritiek of complimenten? Laat het weten! Neem contact met ons op, we geven antwoord.

Niks missen over wandelen in Andalusië?

Volg de wandelaars die via e-mail op de hoogte blijven over wandelen in Andalusië. Schrijf je in!

Volg ons

© www.wandeleninandalusie.nl 

Logo Wandelen in Andalusië