Skip to main content

Beklimming van de Muela Grande (1.552 m.)

Wandelgebied: Wandelgebied Sierra María
Wandelafstand: ca. 6 km (heen en terug)
Looptijd: ca. 2 – 3 uur.
Stijgen: 640 meter
Dalen: 640 meter
Zwaarte van de wandeltocht: Zwaar. Vanaf de auto meteen omhoog zonder echt vlakke stukken. Klauteren zonder pad over gruis- en steenhellingen. Ervaring vereist. Lange broek en hoge wandelschoenen. Deze tocht niet maken met slecht weer! Lastig oriënteren.
Beschreven: Nee, niet in de gidsen die wij ter beschikking hebben.
Markering: Geen markering. Wel sporadisch steenmannetjes en gele pijlen in hogerop.
Horeca: Nergens
Reisgidsen en wandelkaarten: Parque Natural Sierra María-Los Vélez, 1:30.000, uitg. Piolet. Kijk verder op onze pagina met gidsen en kaarten.

Locatie

Korte routebeschrijving

Naast de Cerro Poyo is de beklimming van de Muela Grande nóg een serieuze tocht die je in de Sierra María kunt ondernemen. Deze opvallende, op een Tafelberg lijkende top van 1552 meter hoogte, domineert het hele landschap en is al van verre te zien. Eenvoudig is de klim niet, want een duidelijk pad bestaat niet en je gaat meteen vanaf het begin de hoogte in. Maar eenmaal boven, je raadt het al, zijn de uitzichten om de vingers bij af te likken.

De auto parkeerden wij op een hoogte van 880 meter langs de weg die ook als beginpunt op de gps-track staat aangegeven. Het is geen denderende weg (onverhard en af en toe steile stukjes), dus let een beetje op. De track hebben wij van Komoot geplukt; ons eigen startpunt lag daar iets voor, bij een olijfveld waar we de auto goed konden parkeren.
Er staat weliswaar een spoor ingetekend op de wandelkaart, maar in werkelijkheid is er niet echt een duidelijk pad te herkennen. We volgden zo nauwgezet mogelijk onze gps-track en probeerden daarnaast sporen te ontdekken van eerdere klimmers. Ook vind je af en toe een steenmannetje en hogerop hangen wat gele pijlen die naar het topplateau leiden. Al met al klopt deze route heel behoorlijk maar zal je in de praktijk merken dat je af en toe wat van de route afwijkt.

Penón del Aguila

Wat daarom vanaf het begin belangrijk is, is om een opvallende ‘rotskegel’ (later blijken het twee rotsen te zijn) als richtpunt te kiezen. Dit is de Penón del Aguila op zo’n 1320 meter. Uiteindelijk moet je links van die rotsformatie uitkomen, maar in eerste instantie kom je ongeveer rechts van het midden uit en loop je vanaf de voet ervan naar links. Hier vind je min of meer een spoor en ook wat steenmannetjes. Het is soms lastig oriënteren door de struiken en lage bomen.
Je komt na de lange klim op een soort graat terecht waar het wat makkelijker oriënteren en lopen is. Het echte steile klimmen heb je daar ook gehad. Die pas heet de Collado del Penón del Aguila. De graat volg je vrij lang om vervolgens via een rotswand in een kom/ krater terecht te komen. Hier vind je een aantal gele pijlen die je verder leiden naar het enorme rotsplateau van de top. Vrij vooraan op dit plateau staat een grote steenman en vind je in een blikken trommel ook een ‘topboek’. De werkelijke top bereik je door over het plateau een 300 meter verder te lopen (als je bagage achterlaat, let goed op waar! Het is heel lastig oriënteren). Rechts vind je een enorme afgrond (die je vanaf Vélez-Rubio ook kunt zien) en voor je ligt dan uiteindelijk de echte top. Dat laatste stukje hebben wij niet gedaan, want het liep over een smal graatje en zag er best link uit. Het uitzicht vanaf dit punt is overigens grandioos. Er zweven talloze gieren rond hier en met wat geluk kom je ook nog berggeiten tegen.

Steenmannen en rotsplaten

Terug gaat dezelfde weg (hoewel er nog wel ergens een afbuiging naar rechts is, vonden wij op Komoot. Deze vind je ook terug op de kaart en komt uit bij de Cortijo de la Entrada del Coto. Wij hebben dit niet gedaan). Voordeel is dat je wat beter overzicht hebt op het terrein en de steenmannen die er staan. Wel is de afdaling over de grotere en steilere rotsplaten op een aantal punten best even spannend. Maar beter dan over het losse gruis, vonden wij. Het is een vermoeiende afdaling omdat je steeds alert moet blijven en je geen rare dingen kunt veroorloven. Via het olijvenveld waar we omhoog waren gekomen, kwamen we ook weer terug bij de auto. Niemand tegen gekomen!

De wandelroute op kaart & GPS

Hieronder zie je hoe deze wandelroute als rode lijn op de kaart loopt. Het geeft je een idee van de locatie van de route en de loop van het wandelpad. Download de gpx-track via de link ‘Download file’.

Download file: Muela-Grande-Sierra-Maria.gpx

Meer GPS-tracks van onze wandelroutes

Als je speciaal geïnteresseerd bent in GPS-tracks tijdens je wandelvakantie: alle tracks van onze wandelroutes zijn gegroepeerd en te downloaden op onze pagina Wandelen met GPS.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *