Skip to main content

Beklimming van de El Peñón de los Enamorados

Peñón de los Enamorados Sierra de las Nieves

Wandelgebied: Sierra de las Nieves
Wandelafstand: ca. 15 km
Looptijd: ca. 5  uur.
Hoogteverschil: ca. 800 meter.
Zwaarte van de wandeltocht: Middelzwaar/ zwaar, vooral lang. Technisch geen moeilijkheden, alleen het laatste stuk tot de top moet er met handen en voeten geklauterd worden. De route wordt zowel aan het begin als aan het eind 1,5 km korter als je de auto kunt parkeren bij Puerto Saucillo.
Beschreven: Ja, Walk 2 in de gids Walking the Mountains of Ronda and Grazalema van Guy Hunter-Watts. Onze route is iets anders omdat we op een ander punt begonnen dan het officiële startpunt.
Markering: Het gaat hier niet om een bestaande route, maar om een combinatie van verschillende routes. Met alleen de gids van Hunter-Watts is het goed opletten. Her en der staan wel wegwijzers.
Horeca: Geen
Reisgidsen en wandelkaarten: kijk op onze pagina met gidsen en kaarten.
Meer wandelroutes in dit gebied: kijk op Wandelroutes in de Sierra de las Nieves

Locatie

Locator Sierra de las Nieves

Korte routebeschrijving

De beklimming van de 1780 meter hoge El Peñón de los Enamorados (‘de Rots van de Geliefden’) is net als de beklimming van de Torrecilla (1917 m) vooral een eenzame onderneming met als beloning een geweldig uitzicht op de Sierra de las Nieves, de kust bij Malaga en, bij helder weer, de Sierra Nevada.

Deze dagtocht maak je vanuit Yunguera, een stadje op ongeveer een half uur rijden ten noorden van Tolox. Vanuit Yunguera ga je over een grotendeels verharde weg naar het westen, diep het Parque Natural Sierra de las Nieves in. Een logisch startpunt zou de Puerto de Saucillo zijn op zo’n 1200 meter hoogte, maar wij kwamen met de auto niet verder dan een punt zo’n 1,5 km daarvoor. De weg naar de Puerto was met een ketting afgesloten. Op dat punt konden we de auto gelukkig kwijt, maar het betekende wel dat we over een brede, onverharde weg verder moesten lopen naar het begin van de wandeling ‘Puerto de Saucillo’. Deze puerto is niet meer dan het eindpunt van de weg waar je de auto (normaal) kunt parkeren, waar een uitzichtpunt is en waar informatieborden staan. Water is er niet. Overigens is de weg tussen Yunuera naar het parkeerpunt behoorlijk goed. Slechts enkele stukken zijn onverhard, verder kun je prima doorrijden.

De route naar de top van de Peñón de los Enamorados loopt ten zuiden van een ongeveer 1500 meter hoge bergrug. Je wandelt zeker in het begin vrij lang door het bos (met veel Spaanse zilverspar: Abies pinsapo) en lagere begroeiing, pas op zo’n 1500 meter wordt de begroeiing duidelijk minder dicht. Je komt ook langs een met EU-geld gerestaureerde pozos de nieve, een diepe put waar vroeger sneeuw in werd opgevangen die vervolgens met muilezels naar dorpen en steden werd gebracht om etenswaren te koelen.

Vanaf 1500 meter gaat het ook duidelijk harder waaien (trui mee!) en zie je dat de wind vrij spel heeft op het landschap. Door middel van herbeplanting probeert men de erosie te stoppen. De route voert als vanzelf naar de opvallende rotsklomp die de top van de Peñón de los Enamorados vormt. Het laatste stuk is wat lastiger te vinden omdat er meerdere paden lopen, maar steenmannetjes wijzen de weg. Via grote blokken en af toe wat klauterwerk bereik je eindelijk de top van de 1780 meter hoge Peñón de los Enamorados. Moeilijk is het laatste stuk niet, maar een beetje klauterervaring is wel handig. Pal naar het zuiden zie je de top van de Torrecilla en westelijker die van de de Cerro Alto. Naar het noorden en oosten een ‘vrij zicht’ over de lagere delen van de provincie Malaga.

Terug loop je noordelijk langs de langgerekte keten waar je op de heenweg onderlangs ging. Vanaf de top daal je eerst af naar het ‘pasje’ waar je vandaan bent gekomen, daarna hou je links aan rechts. Vanaf de Puerto de los Hornillosan begint de afdaling naar de Arroyo de Convento. Het landschap op de terugweg is wat opener en indrukwekkender. Eenmaal in de Arroyo kom je water tegen. ook later in het seizoen. Met wat klimwerk bereik je dan eindelijk weer de Puerto de Saucillo waar de ‘vervelend’ afdaling begint naar de auto.

Al met al een mooie dagtocht, geen topper. Het landschap is soms wat eentonig en zeker op de heenweg loop je wat te lang door het bos waardoor je weinig meekrijgt van de omgeving. Maar de klim naar de top van de Peñón de los Enamorados is prachtig en de afdaling in de kloof Arroyo de Convento indrukwekkend.
Terug in Yunguera is een stop bij Bar Quini de moeite waard (mooie tapas, koud bier, een licor met je geliefde!). Verder is het stadje niet echt een hoogtepunt. Of wij moeten wat gemist hebben.

Wandelkaarten en -gidsen over de Sierra de las Nieves

De wandelroute op kaart en gps

Hieronder zie je hoe deze wandelroute als rode lijn op de kaart loopt. Het geeft je een idee van de locatie van de route en de loop van het wandelpad. Download de gpx-track via de link ‘Download file’.

Download file: penon-de los-enamorados.gpx

Meer GPS-tracks van onze wandelroutes

Als je speciaal geïnteresseerd bent in GPS-tracks tijdens je wandelvakantie: alle tracks van onze wandelroutes zijn gegroepeerd en te downloaden op onze pagina Wandelen met GPS.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *