Skip to main content

Beklimming van de Santa Bárbara

Wandelgebied: Sierra de la Baza
Wandelafstand: ca. 16,5 km
Looptijd: ca. 5-6  uur.
Hoogteverschil: ca. 1000 meter.
Zwaarte van de wandeltocht: Zwaar, vooral lang. Technisch geen grote moeilijkheden, alleen het laatste stuk tot de top moet er af en toe met handen en voeten geklauterd worden. Daarnaast is het laatste deel van de beklimming niet gemarkeerd en moet je zelf je weg zoeken. GPS zeer aanbevolen!
Beschreven: Ja, Wandeling 43 in de Rother wandelgids Andalusië. Onze route neemt een andere terugweg, maar je kunt ook de route uit de gids volgen. Begin- en eindpunt zijn hetzelfde.
Markering: Het gaat hier niet om een bestaande route, maar om een combinatie van verschillende routes. Langdurig wordt de GR7/ E4 gevolgd.
Horeca: Begin- en eindpunt Cortijo de Narváez
Reisgidsen en wandelkaarten: kijk op onze pagina met gidsen en kaarten.

Wandelgebied Sierra de Baza

Korte routebeschrijving

De Santa Bárbara is niet alleen de hoogste top van de Sierra de Baza, het is ook één van de hoogste pieken in heel Andalusië. De beklimming van deze 2271 meter hoge berg vormt een serieuze uitdaging waar je de hele dag zoet mee kunt zijn. Wat je ervoor terugkrijgt is een afwisselende, groene tocht en een waanzinnig uitzicht vanaf de top. Doe de beklimming daarom alleen op heldere, zonnige dagen.

Zoals altijd geven we geen uitgebreide routebeschrijving, maar verwijzen we naar de gps-track die we ook van deze route hebben gemaakt. Zeker op het laatste deel van de klim naar de top heb je deze track hard nodig. Er loopt hier namelijk geen pad, laat staan dat je er markeringen vindt. Wél heb je steeds zicht op de top en heb je dus een aardig beeld van hoe de route loopt.

Bergtop Sierra de Baza Santa Barbara

Begin- en eindpunt van deze route vormt de Cortijo de Narváez op een hoogte van 1390 meter. Op dit grote terrein vind je naast voldoende parkeergelegenheid een bezoekerscentrum, restaurant en een klein winkeltje met de gebruikelijke T-shirts, keramiek en lokale producten. Er zijn (schone!) toiletten en je kunt er drinkwater tappen. In het winkeltje wordt ook informatie gegeven over het gebied en de paden.

Vanaf de parkeerplaats zoek je allereerst de markering van de GR7/E4 op. Je volgt nu een mooi wandelpad langs rozenbottelstruiken en bankjes langs de kant. Overal fladderen vlinders en duikelen roodborstjes door de lucht. Idyllisch, we moeten het woord toch even gebruiken.
Bij een grote steenman verlaat je dit pad en sla je rechtsaf. Hier begint ook het klimmen. Op ca 1600 meter wordt het (naald)bos dunner en blijf je een duidelijk, smal pad door ‘velden vol’ lavendel en tijm volgen. Kijk af en toe even terug: vergezichten!
Uiteindelijk daal je weer af naar ca 1540 meter en bereik je een brede, onverharde weg. In de herfst is dit een prachtige laan met kleurende esdoornbomen. Je volgt de weg een paar honderd meter, langs de Área Recreativa Canaleja Alta waar in de weekenden druk wordt gepicknickt (en dus ook auto’s kunnen komen…).

In de bocht als je af en volg je opnieuw de GR7/E4, bordje met opschrift Prados del Rey, 1 h 15 h. Snel daarna hou je weer rechts aan en ga je flink stijgen. Op ca 1900 meter bereik je weer de brede, onverharde weg. Deze steek je schuin over waarna je aan de overkant van de weg een onduidelijk spoor naar de top gaat volgen (gebruik gps!). Je zult merken dat je regelmatig van het ´spoor´ afwijkt, maar de klim is duidelijk: richting de top. Het pad is steil, lastig door de losse stenen en vervelend door de vele stekelige struiken. Uiteindelijk kom je uit onder een brede rotsklomp die je links volgt naar een vrij breed plateau. Dat volg je links naar de top. Op die top vind je een brede stenen pilaar en kun je uitgebreid genieten van een machtig uitzicht.

Terug daal je af over de zuidkant en al snel bereik je een brede, onverharde weg. Deze weg volg je naar rechts tot het punt waar je op 1900 meter eerder was om de weg over te steken. Je pakt vanaf hier het zelfde pad weer (links) naar beneden, tot aan de Área Recreativa Canaleja Alta. Vanaf deze picknickplek blijf je nu de onverharde weg helemaal tot aan de Cortijo de Narváez volgen. Wil je dat niet, dan neem je hetzelfde bospad weer terug als je op de heenweg hebt gevolgd: zie bordje Narváez 1H30′. Hiermee volg je het Rother-gidsje.

De wandelroute op kaart & GPS

Hieronder zie je hoe deze wandelroute als rode lijn op de kaart loopt. Het geeft je een idee van de locatie van de route en de loop van het wandelpad. Download de gpx-track via de link ‘Download file’.

Download file: santa-barbara-sierra-de-baza.gpx

Meer GPS-tracks van onze wandelroutes

Als je speciaal geïnteresseerd bent in GPS-tracks tijdens je wandelvakantie: alle tracks van onze wandelroutes zijn gegroepeerd en te downloaden op onze pagina Wandelen met GPS.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *