Skip to main content

Beklimming van de Sierra Alta (1325 m)

Beklimming Sierra Alta Rute

Wie verblijft op de Cortijo la Haza wil natuurlijk ook wel een dag met de rugzak op stap. In de directe omgeving van de cortijo zijn de wandelmogelijkheden beperkt. Als je bereid bent een half uurtje te rijden, kun je een mooie, halve dagtocht maken in de Sierra de Rute. Wij beklommen de top van de Sierra Alta (1325 m). Een redelijk eenvoudige tocht van 7,5 km waar je (incl. rust) een uurtje of drie zoet mee bent.

Wandelgebied:  Parque Natural de las Sierras Subbéticas
Wandelafstand: ca. 7,5 km.
Looptijd: ca. 3  uur.
Hoogteverschil: ca. 580 meter klimmen, 580 meter afdalen.
Zwaarte van de wandeltocht: Eenvoudige wandeltocht (laatste 100 meter na de top licht klauteren).
Beschreven: Nee. Download onze track op deze pagina. Gebruik gemaakt van de kaart Geoparque de las Sierras Subbéticas (1:40.000), Editorial Piolet.
Horeca: Nergens.
Reisgidsen en wandelkaarten: kijk op onze pagina met gidsen en kaarten.
Meer toppen beklimmen? Lees ons artikel ‘Mooie bergtoppen in Andalusië’.

Locatie

Sierras Subbeticas

Sierra de Rute

De Sierra de Rute is een smal, langgerekt gebergte ten oosten van het stadje Rute en maakt onderdeel uit van het veel grotere Parque Natural de las Sierras Subbéticas (31.000 ha) . De ‘onderkant’ is bedekt met bos, alleen bovenop is het rotsachtig en kaal.
We liepen deze tocht met Peter Farley, een opgewekte en kwieke Engelse pensionado met een eigen huis in het gebied.

Voor deze tocht kun je makkelijk parkeren langs de CO-8212, iets ten oosten van het stadje Rute. Daar ligt op 800 meter een half afgebouwd vakantiedorp met de naam El Lanchar; pal daar tegenover is een onverhard parkeerterreintje. Vanaf de weg gaat er onmiddellijk een onverhard pad door het bos de hoogte in. Tijd om de spieren even ontspannen warm te laten draaien is er niet. Je kruist een bredere, onverharde weg die je een paar honderd meter volgt waarna je verder stijgt door het bos en opnieuw op die weg uitkomt die je wederom volgt tot een soort pasje op ca 1100 meter. Vanaf hier loop je op prettige hoogte, tussen de kruiden en de bloemen, verder naar een breed zadel (1200 m) dat verder naar de top leidt. Je kunt op het zadel je rugzak achterlaten en de laatste 20 minuten lichtvoetig naar de top dansen.

Topboek

Vanaf de brede, deels begroeide top kijk je zeer ver weg, onder andere naar de Sierra Nevada (met helder weer!), het stuwmeer van Iznájar met daarachter de Sierra Lobatejo, de Sierra de Loja met toppen tot bijna 1700 meter (en heel veel windmolens!) en de eindeloze olijfboomgaarden van de provincies Córdoba en Jaén. Op de top vind je een betonnen pilaar met tussen de stenen verborgen een ‘topboek’ waar onze naam nu dus ook in prijkt.

Vanaf de top eerst terug naar het zadel en dan in een redelijk rechte lijn flink afdalen door het bos naar een brede, onverharde weg die bijna tot aan de parkeerplaats terugloopt.

Eventueel kun je nog een bezoekje brengen aan het stadje Rute. De eerlijkheid gebiedt het ons te zeggen dat wij deze dagtocht hebben gemaakt toen Spanje net helemaal op slot ging ivm de coronacrisis. Van Rute hebben we dus niets anders gezien dan dichte winkels, restaurants en cafés. Maar het stadje verdient meer aandacht!

Tot slot: Maak de klim alleen met mooi weer, want het uitzicht vanaf de top is schitterend. Bovendien is het pad vanaf een zadeltje op ca 1100 meter onduidelijk (steenmannetjes) en met mist of slecht zicht daardoor gewoon gevaarlijk.

Top Sierra Alta
Op de top van de Sierra Alta.

De wandelroute op kaart en gps

Hieronder zie je hoe deze wandelroute als rode lijn op de kaart loopt. Het geeft je een idee van de locatie van de route en de loop van het wandelpad. Download de gpx-track via de link ‘Download file’.

Download file: sierra-de-rute.GPX

Meer GPS-tracks van onze wandelroutes

Als je speciaal geïnteresseerd bent in GPS-tracks tijdens je wandelvakantie: alle tracks van onze wandelroutes zijn gegroepeerd en te downloaden op onze pagina Wandelen met GPS.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *