Skip to main content

Beklimming van La Huma (1.187 m)

Beklimming Huma El Chorro

Wandelgebied: Natuurpark Desfiladero de los Gaitanes (El Chorro)
Wandelafstand: ca.12,5 km (variant, de hele ronde van Wikiloc is 17,5 km)
Looptijd: ca. 4-5 uur.
Hoogteverschil: ca. 970 meter.
Zwaarte van de wandeltocht: Middelzwaar tot zwaar. Wat technische klauterstukjes voor de top met kettingen, die overigens niet echt veel toevoegen. Vanaf de top zeer steile en lastige afdaling over gruishelling. Lastig oriënteren!
Beschreven: Nee. Niet in de gidsen die wij hebben. Route komt van Wikiloc.
Markering: Alleen in het begin en heel soms onderweg. Het deel van de route, waarbij je even de Gran Senda de Málaga/ GR7 volgt, is goed gemarkeerd. Tevens volg je een deel van de PR-A390 (Circular subida Pico de Huma) en de SLA-207 (Escalares Arabes). Zonder GPS-bestand is de juiste route bijna niet vinden.
Horeca: Begin- en eindpunt El Chorro, verder nergens.
Reisgidsen en wandelkaarten: kijk op onze pagina met gidsen en kaarten.

Korte routebeschrijving

Wie meer tijd in El Chorro heeft dan alleen voor de Caminito del Rey, is de beklimming van de Huma een serieuze en uitdagende dagtocht. De berg, de hele keten heet overigens Sierra de Huma, domineert het zicht vanuit El Chorro. Het is dan ook een imposante jongen met steile wanden waar veel wordt geklommen. Je kunt de hele tocht ondernemen vanuit El Chorro of je auto wat hogerop parkeren, zoals de route voorstelde die wij op Wikiloc vonden.
Omdat we het weer niet helemaal vertrouwden, hebben we de route ingekort. We denken niet dat de tocht daarmee minder mooi is geworden. De ‘hoogtepunten’, de Arabische trap, de beklimming en de afdaling van de Huma zitten gewoon ook in deze variant. Alleen sla je wat eerder af waardoor de ronde die je maakt kleiner wordt.

Wij hebben de auto neergezet langs de weg tussen El Chorro en Valle de Abdalajís, op een plekje naast een waterreservoir. Hier begint ook de route naar de top van de Huma. Let even op dat je vanaf de parkeerplek de rechter onverharde weg neemt en niet de linker. Het prettige pad half door het ‘bos’ wordt snel smaller. Je volgt nu tijdelijk de Gran Senda de Málaga (onderdeel van de GR7) en even even later loop je onder de indrukwekkende, loodrechte wand van de Sierra de Huma door. Er wordt hier, zeker in de weekenden, veel geklommen. Als je op een gegeven scherp linksaf slaat, verlaat je de Gran Senda de Málaga weer en loop je nog dichter onder de voet van de wand door.

Beklimming van de Huma
Route naar de top van de Huma, op de achtergrond de Embalse del Guadalhorce

Via de Escalera Árabe kom je uiteindelijk op een soort pasje en de kam van de Sierra de Huma terecht. De Arabische trap is overigens geen ‘trap’ uit de Moorse tijd, maar is in 1920 gebouwd tbv de elektriciteitsvoorziening in de buurt van El Chorro. Hij telt zo’n 300 treden (gevoelsmatig leken het er minder, maar dit getal vonden we later terug….) en zorgt ervoor dat je een steile wand makkelijk doorkomt. Eenmaal ‘boven’ zie je El Chorro (en het stuwmeer daarachter) en de Caminito del Rey duidelijk liggen. Grote kans dat je hier gieren ziet zweven en steenbokken door de rotsen ziet springen.

Op het pasje vind je ook weer een bordje van de PR-A390; de Circular subida Pico de Huma. Deze route van 12 km gaat om de top van de Huma heen (met optioneel een beklimming van de top heen en terug). Je volgt tijdelijk weer wat markeringen van deze route maar ze zijn niet betrouwbaar (en later richting de top verdwijnen ze helemaal). Op een open stuk (de Era del Cortijo Campredero) met een amandelboomgaard en een soort kuil bereik je een bredere onverharde weg die naar een huis leidt. Deze weg volg je een heel klein stukje, maar al snel sla je af en pik je een stevig stijgend pad door een indrukwekkend landschap op richting de top. Hier vind je af en toe wat klauterstukjes langs kettingen en ‘velden’ met blokken en losse stenen. Lastig lopen, maar met goede schoenen en voorzichtigheid goed te doen. Avontuurlijk, meer niet.

Het laatste stukje naar de top is makkelijker en de top zelf is vrij breed, open en vlak. Veel wind, maar naar alle kanten geweldige uitzichten. Vanaf de top (uit de wind prima lunchen) loop je een stuk door over ‘de hoogvlakte’ tot een punt waar je echt serieus gaat afdalen. Er lopen hier meerdere paden en de beste manier is om je maar gewoon te laten glijden door het losse puin. Aan de rand van het ‘bos’ stuit je op een hek en wordt het pad ook echt weer een pad. Hier ga je rechts. Je volgt het pad ca 400 meter. De hoofdroute loopt vanaf hier door naar de Cortijo Campano, de variant (die wij liepen) gaat via een klein paadje langs de oostwand van de Huma. Hier loop je aanvankelijk echt op je gps want het pad is niet gemarkeerd of heel duidelijk. Op een gegeven moment bereik je iets wat op een pad lijkt en dat komt, steeds rechts aanhouden, uit bij een huisje met zonnecollectoren. Hier pik je de bredere hoofdroute weer op en vind je ook weer markeringen van de PR-A390 (Circular subida Pico de Huma).

Op het moment dat de markeringen van de PR-A390 rechtdoor lopen, vind je een parkeerplaats waar je eventueel ook de wandeling zou kunnen beginnen. Deze parkeerplaats is tevens het beginpunt van de PR-A390. Onze route loopt nog wat door en buigt pas later af naar het westen. Via dit licht dalende pad en later door het bos (heerlijk wandelen!) kom je uiteindelijk weer uit bij de auto. Tijd om nog even wat te drinken of eten bij Hotel La Garganta naast het stationnetje van El Chorro.

Beklimming van de Huma
Afdalen vanaf de top van de Huma

De wandelroute op kaart & GPS

Hieronder zie je hoe deze wandelroute als rode lijn op de kaart loopt. Het geeft je een idee van de locatie van de route en de loop van het wandelpad. Download de gpx-track via de link ‘Download file’.

Download file: El-Chorro-Huma.gpx

Meer GPS-tracks van onze wandelroutes

Als je speciaal geïnteresseerd bent in GPS-tracks tijdens je wandelvakantie: alle tracks van onze wandelroutes zijn gegroepeerd en te downloaden op onze pagina Wandelen met GPS.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *