Skip to main content

Wandelroute van Bérchules naar Trevélez

Wandelen in Alpujarras, Berchules-Trevelez

De wandelroute van Bérchules naar Trevélez is de eerste etappe van onze meerdaagse wandeltocht door de Alpujarras en de Sierra Nevada. Bekijk alle etappes van deze tocht.

Korte routebeschrijving

  • Wandelgebied: Alpujarras, klik hier voor meer informatie.
  • Wandelafstand: 17,8 km.
  • Stijgen: 880 m.
  • Afdalen: 665 m.
  • Looptijd: ca. 4 – 5 uur.
  • Hoogteverschil: op en neer tussen 1300 en 1800 meter (zie hoogteprofiel).
  • Zwaarte van de wandeltocht: middelzware tocht, normale conditie vereist, heuvelachtig tot bergachtig terrein.
  • Reisgidsen en wandelkaarten: kijk op onze pagina met gidsen en kaarten.

Locatie

Locator Las Alpujarras

Vanaf onze overnachtingsplek El Paraje zijn we eerst per auto naar het dorp Bérchules gebracht. Wandelend verlaten we het dorp in zuidwestelijke richting. Vervolgens lopen we over een lang een breed, droog pad door een vrij kaal landschap met prachtig uitzicht op de Sierra de Contraviesa in het zuiden. Op ongeveer 1400 meter hoogte verlaten we de brede weg en pikken we de GR7 op die ons vervolgens naar het witte dorp Trevélez leidt.

Hoe dichter we bij Trevélez komen, hoe groener het wordt. We lopen zelfs enige tijd door een soort bos. De aankomst in Trevélez, het hoogstgelegen dorp van Spanje (1476 meter) is groots. Beneden stroomt de woeste rivier (Rio Trevélez) en hoger op de helling zie je het spierwitte dorp al liggen. Om bij hotel La Fragua te komen moet je een steile weg omhoog tot bijna ‘bovenin’ het dorp. Misschien verstandig om in het ‘centrum’ eerst wat te drinken en inkopen te doen, anders kun je weer terug…. Als je de puf hebt kun je in Trevélez nog een hamdrogerij bezoeken; het dorp staat in heel Spanje bekend om de ongekende kwaliteit (hoewel, dat zeggen ze in de Sierra de Aracena ook van hún ham).

Bekijk onze video

Meer foto’s van deze wandelroute

Meerdaagse wandeltocht

Deze wandelroute maakt deel uit van een meerdaagse wandeltocht die wij in 2012 maakten door de Alpujarras en de Sierra Nevada. Wij liepen deze tocht in 4 dagen maar dan is het een flinke kluif, dat vraagt om een goede wandelconditie. We raden aan het te verdelen over 7 dagen, dan heb je ook meer tijd om te genieten en te ontspannen. De laatset twee etappes hebben wij niet zelf gelopen vanwege tijdgebrek, maar voeren over officiële GR- en PR routes. Onze aanbevolen dagetappes:

Plekken om te overnachten

In Bérchules: B&B El Paraje, www.elparaje.com
El Paraje is heerlijke plek waar je niet alleen kunt slapen en buiten mag ontbijten, maar ook kunt avondeten. Mooie omgeving met veel bloemen, fruitbomen, eiken en kastanjes. Drankjes pak je uit een ijskast, afrekenen na afloop van je verblijf. Vanuit El Paraje kun je dagtochten te voet en per fiets of mountainbike maken. Brenda geeft je veel informatie en in overleg kunnen ook transfers geregeld worden.

In Trevélez: Hotel La Fragua, www.hotellafragua.com
Iets te groot maar prima hotel. Bekend bij wandelaars en klimmers in het gebied. Het zijn eigenlijk twee hotels: I en II. Wij zaten in II. Dat is nieuwer, maar heeft de Spaanse sfeer gelukkig wel voldoende behouden. Grote, schone kamer met balkon en bad. Bescheiden ontbijt, maar dat is in Spanje wel vaker het geval. Uitstekend en voor een nette prijs gegeten in het drukke en gezellige restaurant van La Fragua I.

El Paraje is heerlijke plek waar je niet alleen kunt slapen en buiten mag ontbijten, maar ook kunt avondeten. Mooie omgeving met veel bloemen, fruitbomen, eiken en kastanjes.

Wandelkaarten en -gidsen over de Alpujarras & Sierra Nevada

Georganiseerd naar de Alpujarras & Sierra Nevada

Verschillende reisorganisaties hebben wandelreizen in hun programma naar de Alpujarras & Sierra Nevada. Een greep uit het aanbod:

De wandelroute op kaart en gps

Hieronder zie je hoe deze wandelroute als rode lijn op de kaart loopt. Het geeft je een idee van de locatie van de route en de loop van het wandelpad. Download de gpx-track via de link ‘Download file’.

Download file: Etappe-1-Berchules-Trevelez.gpx

Meer GPS-tracks van onze wandelroutes

Als je speciaal geïnteresseerd bent in GPS-tracks tijdens je wandelvakantie: alle tracks van onze wandelroutes zijn gegroepeerd en te downloaden op onze pagina Wandelen met GPS.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *