Skip to main content

Wandelroute Caminito del Rey, het Koningspad

De Caminito del Rey, het Koningspad, is een historisch wandelpad met een totale lengte van 7,7 km (waarvan 4,8 km ‘aanloop- en uitlooproute’). Het slingert zich op grote hoogte door de kloof van de machtige Desfiladero de los Gaitanes, op een uurtje gas geven boven Málaga. Tot 2015 had dit pad de bedenkelijke naam van ‘gevaarlijkste wandelpad van Europa’, maar inmiddels is het een goedgezekerde route. Wie houdt van stilte en écht avontuur vindt dat hier zeker niet. De Caminito doe je voor de spectaculaire foto’s, de uitzichten en voor de ‘beleving’.

Locatie

Als je op het Koningspad het avontuur van je leven verwacht, moeten we je teleurstellen. Wat de recensies en zogenaamde reisbloggers en -vloggers je ook beloven: het Koningspad is níet avontuurlijk.  De Caminito del Rey is druk (zo’n 1000 mensen per dag), over-georganiseerd, over-veilig en valt een tikkeltje tegen als je alle verhalen vooraf hebt gelezen. Je krijgt geen enkel moment echt het gevoel dat je lekker alleen hoog boven een spectaculaire kloof loopt. 

Zeg nooit dat we niet hebben gewaarschuwd als de hooggespannen verwachtingen niet uitkomen. 

Moet je de Caminito del Rey dan maar niet op je reisschema zetten? Dat is overdreven. Als het op je reisroute ligt, zeker doen! Nogmaals: de uitzichten zijn overweldigend en de foto’s die je naar het thuisfront stuurt worden daar zonder enige twijfel begroet met veel ‘oooh’s’ en ‘aaah’s’. Maar zeg nooit dat we niet hebben gewaarschuwd als de hooggespannen verwachtingen toch niet helemaal uitkomen. 

Ooit was het Koningspad overigens wél avontuurlijk. Wat heet! Het was een buitengewoon spectaculaire en hachelijke onderneming. Nadat het pad sterk in verval was geraakt, had het lange tijd de bedenkelijke naam van ‘gevaarlijkste wandelpad van Europa’. Een handvol mensen verongelukte ondanks dat het pad in 1992 werd afgesloten. Dankzij een groot renovatieplan is de Caminito del Rey volledig hersteld en in 2015 weer heropend.

Er zijn genoeg buitensporters die vinden dat het Koningspad vóór de renovatie in 2015 een stuk spannender was. Voor ervaren bergwandelaars is dat zeker waar: de vervallen staat van het pad maakte van de route een avontuurlijke speeltuin die moeilijk te overtreffen was. Nóg avontuurlijker werd het toen het pad in 1992 tot officieel verboden terrein werd verklaard. Dreigen met boetes van 6.000 euro per overtreding was voor veel klimmers (en mensen die dachten dat het wel mee zou vallen) echter geen enkel beletsel het pad toch te betreden.

Het wrange was dat de Caminito del Rey een serieuze uitdaging vormde voor doorgewinterde klimmers met het juiste materiaal. De slechte reputatie van het pad is geheel te danken aan roekeloze daredevils zonder enige relevante ervaring die de Caminito wel ‘even’ dachten te doen. Toen in de zomer van 2000 drie Spaanse jongens tegelijkertijd naar beneden vielen (en hun avontuur niet meer na konden vertellen), was de maat vol. Aan het begin en het einde van de route, werd 15 meter ‘pad’ weggehaald waardoor het voor gewone stervelingen bijna onmogelijk werd de Caminito nog te betreden.

Ook na deze draconische maatregelen gebruikten rotsklimmers – voorzien van het juiste klimmateriaal – het pad nog wel als aanloop of uitklim, maar het was gedaan met de ‘gelegenheidsklimmers’ en dus ook met de doden. Een plaquette aan het einde van de route herinnert aan het drama dat in de zomer van 2000 plaatsvond: Antonio Pocholo, Andrés Moro en Martín Loco (what’s in a name..) waren de laatste doden op de route. 

Hoe dan ook: een grondige opknapbeurt van het vervallen wandelpad was de enige oplossing om eventuele doden in de toekomst helemaal te voorkomen. Bovendien roken bestuurders uit de regio natuurlijk kansen om er een klinkende toeristische attractie van te maken. Een attractie die werkgelegenheid én een nieuwe stroom reizigers opleverde in een gebied waar verder niet zo heel veel te doen was. En waar de banen niet voor het opscheppen lagen.

Het bleek een schot in de roos. Sinds de heropening is de Caminito de Rey een toeristenmagneet van formaat; aantrekkelijk en toegankelijk avontuur voor een grote groep mensen. Natuurlijk is de route daardoor absoluut minder spannend geworden. Maar eerlijk is eerlijk: de kloof was anders voor bijna niemand toegankelijk geweest. Persoonlijk hadden wij liever gezien dat onder (of boven) de ‘toeristenroute’ een mooie Klettersteig was gemaakt. Veilig, maar waar je moet er wel wat moeite voor doen….

Caminito del Rey
De oude Caminito vanuit de kloof, 2006 (Foto: Gabirulo op Flickr.com)

Geschiedenis van het pad

De Caminito del Rey is oorspronkelijk nooit bedoeld om uit te groeien tot een toeristische attractie. Het pad in de rotsen werd vanaf 1901 aangelegd om het transport van goederen en personeel voor de bouw van de energiecentrales tussen de Choro-watervallen aan de ene kant en de Gaitanejo-watervallen aan de andere kant van de vallei makkelijker te maken. In 1905, na een bouwtijd van 4 jaar, werd de route officieel geopend. Op het hoogtepunt werkten en woonden (!) er zo’n 1000 mensen in en rond de kloof. Dagelijks werd er gebruikt gemaakt van het speciaal daarvoor aangelegde houten pad door de rotsen. Spectaculair? Nee, pure noodzaak. 

En nu de koning. Want waarom heet het pad de Caminito del Rey? Oftewel: het Koningspad. Koning Alfons XIII van Spanje gebruikte het pad in 1921 bij de inhuldiging van de gereedgekomen dam, die de naam Conde del Guadalhorce had gekregen. Hij liep de hele route, van begin tot eind. En terug. 

De Desfiladero de los Gaitanes is altijd al bewoond geweest, nog ver voordat hij werd bevolkt door de mensen die aan de dam werkten. Het bewijs is jaren geleden geleverd aan de hand van zalmgraten die waarschijnlijk als naald zijn gebruikt om kleding te verstellen. In de Romeinse tijd werd er met boten over de rivier gevaren en woonden er permanent mensen in de kloof. Dat varen ging toen nog prima; er werd immers geen energie opgewekt en de hoogteverschillen waren dus veel minder groot dan tegenwoordig. Bovendien stond het water ook véél hoger dan in deze tijd: een teken dat Andalusië langzaam maar zeker uitdroogt. Een plaquette aan het begin van de kloof geeft overigens een mooi beeld van hoe hoog de rivier ooit heeft gestaan.

Waar je tijdens je wandeling tegenaan kijkt is goed beschouwd de bodem van de oceaan

Waar je tijdens je wandeling door de kloof tegenaan kijkt (en doorheen loopt!) is goed beschouwd de bodem van de oceaan. Maar dan verticaal. De aarde is op deze plek miljoenen jaren geleden losgescheurd door een enorme aardbeving. De zeebodem kwam door de botsende aardplaten letterlijk omhoog; dat zijn dus de loodrechte rotswanden waar je langs wandelt. Het was ook op deze plek dat er miljoenen jaren geleden een flink stuk aarde losscheurde en het continent vormde dat we nu Afrika noemen. In de rotsen van kalksteen vind je nog fossielen terug van dieren die ooit op de bodem van de oceaan hebben geleefd; een goede gids kan je er op wijzen.

Sinds 1865 rijdt er lager door de kloof een passagierstrein (die tussen Málaga en Córdoba); het is een belevenis op zich als deze toevallig langskomt.

De renovatie

Nadat in 2007 was overeengekomen dat het Koningspad hard aan een opknapbeurt toe was, begon men in 2014 met de daadwerkelijke renovatie. Er werd bijna een jaar aan gewerkt en de uiteindelijke kosten bedroegen zeven miljoen euro; 2,7 miljoen voor het pad zelf en de overige euro’s voor de infrastructuur er omheen (aanlooproute, parkeerplaatsen, busverbindingen, marketing etc. etc). Het huidige pad is een ontwerp van architect Luis Machuca.

Video over de renovatie van de Caminito del Rey.

Het huidige pad/ vervoer

De Caminito del Rey is nu een veilig wandelpad dat op ca. 100 meter boven de Rio Guadalhorce door de kloof van de Desfiladero de los Gaitanes loopt. Het pad zelf is gemaakt van houten planken; sommige delen van de route zijn van glas waardoor het zicht naar beneden nog spectaculairder is. Het gehele pad, althans de delen die boven de kloof lopen, zijn beveiligd met een gazen hekwerk. Aan het eind van de route steek je via een spectaculaire ijzeren hangbrug de kloof ook echt over.

De route is in de zomer geopend tussen 10.00 en 17.00 uur. Reken op 2,5 uur om het hele pad rustig te kunnen lopen. Onderweg is er géén eten en drinken te koop, net zo min als er toiletten voorhanden zijn. Bij een wind van boven de 35 km/pu is het pad gesloten. Slippers zijn verboden, trek dus gewoon een paar fatsoenlijke wandelschoenen aan.

Het Koningspad was aanvankelijk in twee richtingen te belopen, wandelaars konden elkaar dus onderweg tegenkomen. Een jaar na de opening is van dat idee afgestapt. Wandelaars liepen elkaar in de weg en bovendien was de mensenmassa lastiger te controleren. Nu kun je de kloof alleen vanaf de noordkant in en ga je er aan de zuidkant weer uit. Concreet betekent dit dat je bij het noordelijke toegangspunt, El Ardales, aan de route begint en hem bij het zuidelijke toegangspunt, El Chorro, eindigt. Aan het eind van de route staan pendelbussen klaar die je voor € 1,55 (of minder dan een euro als je over een kortingskaart beschikt) terugbrengen naar het beginpunt waar dan waarschijnlijk je auto staat. Je eigen auto bij het eindpunt neerzetten kan uiteraard ook, dan hoef je die aan het eind niet meer op te halen. Het is niet nodig de pendelbus vooraf te reserveren: vol is vol. En dan wacht je gewoon op de volgende.  

Meer informatie over het pad en bustijden: caminitodelrey.info

Tickets

Het Koningspad kan zowel individueel als met gids worden gelopen! Losse tickets kosten € 10 een (verplichte) helm is daarbij inbegrepen. Wil je met een gids gaan, dan betaal je € 18. Die gids heb je voor de route absoluut niet nodig. Alleen als je meer achtergrondinformatie wilt, kan het handig zijn. Houd er wel rekening mee dat sommige gidsen de route meerdere keren per dag lopen. Probeer dan maar eens dolenthousiast te blijven..

Tickets met gids kun je ook online boeken. Reserveren is absoluut altijd aan te raden, zeker in drukke maanden. Tickets regelen doe je via de website van de Caminito. Neem de bevestiging van je reservering mee, plus een paspoort of identiteitskaart. Bestelde en betaalde kaarten kun je printen of op je telefoon laten zien. Je kunt ook proberen om ‘s morgens gewoon naar de kassa te gaan en daar een kaartje te kopen. Het gebeurt regelmatig dat door touroperators gekochte kaarten niet worden afgenomen en dus vrij zijn voor de verkoop.

Op maandag is de kloof altijd gesloten omdat er dan onderhoud wordt gepleegd. Kinderen onder de acht jaar en honden worden niet toegelaten. Verder is de route ongeschikt voor rolstoelen .

Beginpunt

De plek waar de Caminito ongeveer begint en waar je ook je auto kunt parkeren, heet Restaurante El Kiosko. Daar stoppen de touringcars/ pendelbussen, zijn toiletten en kun je je auto gratis parkeren in de berm. Vanaf de kiosk kun je op twee manieren naar de kassa’s aan het begin van de kloof lopen: via de zogenaamde Sendero del Gaitanejo over een vrij smal dalend bospad (2,7 km) of een snellere en kortere weg (1,5 km). Dit laatste pad is vlakker en minder mooi.

Een dikke vette tip: ga hoe dan ook vroeg (vanaf 09.30 uur kun je binnen) of juist laat (vanaf 16.00 uur) op pad. De kloof ligt dan in de schaduw en het is minder warm. Vermijd de weekenden en feestdagen. Dan is het gierend druk. Om uiterlijk 19.00 uur moet je de kloof weer uit zijn; de laatste pendelbus gaat om 19.00 terug naar het beginpunt. Parkeren is behoorlijk lastig in de buurt van het beginpunt als je op de drukste uren van de dag arriveert.

De wandeling zelf

De wandeling begint bij de weg, maar kent dus eerst een aanlooproute (met twee mogelijkheden) die nog geen groots spektakel biedt. Pas nadat je bij de kassa’s hebt betaald (aan het begin van de kloof) of je ticket hebt laten controleren begint de eigenlijke route. Tussen de twee spectaculaire delen van de wandeling in (het tweede deel biedt overigens het meest spektakel), ligt een brede, open vlakte waar tot eind jaren ’60 nog een boerengezin woonde: de Valle del Hoyo. Je ziet er nog wat resten van huizen. Het is een gedeelte van de route waar je ‘gewoon’ over een pad loopt en waar je wat kunt eten en drinken (alles zelf meenemen!).

Op het tweede deel van de route kom je ook langs ‘de Kathedraal‘; een loodrechte rotswand waarin klimroutes lopen van 7e-graads en moeilijker.  Er wordt nog steeds geklommen, maar ivm steenslag is het klimmen aan strenge regels gebonden. Eén keer per jaar vindt er een wedstrijd plaats waarbij klimmers (en niet de eerste de beste, maar de crème de la crème van de klimwereld) de Kathedraal drie keer moeten beklimmen. Op één dag.

Het eindpunt

De Caminito del Rey eindigt spectaculair. Met de oversteek van een 35 meter lange hangbrug en daarna nog een ‘gewoon’ stuk Caminito kom je uiteindelijk terecht op een bredere weg die leidt naar El Chorro. Dat laatste stuk is zo’n twee kilometer lang en kan zeker in de zomer erg heet zijn. Aan het einde van die weg vind je een servicepunt waar je je helm in moet leveren en eventueel extra informatie kunt inwinnen. Iets verderop is een parkeerplaats en meteen daarna het treinstation van El Chorro. Mét een lekker terras waar je koffie of een biertje kunt drinken. Of twee. 

Overnachten: La Garganta del Chorro

Als je toch plannen hebt om het Koningspad te doen, plak er dan een overnachting aan vast. Heel veel mogelijkheden zijn er (nog) niet, maar Hotel La Garganta del Chorro moeten we zeker noemen. Het is een nogal robuust hotel, gelegen op een steenworp afstand van het station El Chorro waar de trein tussen Málaga en Córdoba stopt. Tot de opening van de Caminito del Rey waren het vooral klimmers en wandelaars die het hotel gebruikten, maar sinds het nieuwe pad er ligt, profiteert Garganta del Chorro optimaal mee. Kamers worden in hoog tempo gemoderniseerd waardoor opnieuw een stukje van de charme van de Caminito del Rey ‘oude stijl’ verdwijnt .

Het hotel heeft inmiddels ook een zwembad waar je ’s ochtends vroeg, als iedereen nog slaapt, prima baantjes kunt trekken. Al met al wel een toeristisch gebeuren en als je in het weekend komt: gewoon druk! Buiten het weekend is het een stuk rustiger. Het hotel ligt er schitterend bij, omgeven door bergen en kloven en in de diepte het stuwmeer Embalse de Gaitanejo. Je kunt er tevens goed avondeten, er is een bar en ontbijt is mogelijk voor zo’n € 15,- extra. Voor dat geld krijg je een uitgebreid ontbijt met geweldige koffie. Een ander voordeel; het hotel ligt pal aan het eindpunt van de Caminito del Rey.

De kamers (twee verdiepingen) zijn wat merkwaardig met een hoge steile trap, er is alleen airco op de slaapkamer waardoor het beneden erg heet kan worden. De parkeergelegenheid direct bij het hotel is beperkt, maar je raakt je auto altijd wel kwijt. De kamers zijn niet goedkoop, hoewel het wel uitmaakt of je in het hoog- of het laagseizoen komt. Reken voor de eenvoudigste ‘kale’ tweepersoons kamer (ontbijt, lunch en avondeten allemaal optioneel) vanaf € 85,- tot € 115,-. Suites en vierpersoons appartementen (met eigen keuken) zijn ook mogelijk 

Als je slim bent, pak je in de vroege ochtend op 200 meter van het hotel de eerste bus naar het beginpunt. Als je dan weer eindigt in El Chorro, ben je ook zo weer bij het hotel en zit je niet met een geparkeerde auto in je maag.

Bekijk het hotel op Booking.com

Overnachten: Hotel Fuente del Sol

Het succes van onze website gaat ook in Andalusië niet ongemerkt voorbij. Zo ontvingen we een mail van een zekere Ignacio. ‘Good afternoon, my name is Ignacio’, schreef Ignacio. Kijk, dan heb je onze aandacht. Maar het was nog niet klaar. ‘Ons hotel heet Hotel Fuente del Sol en ligt in La Joya – Antequera (Málaga), op zo’n 30 minuten van de Caminito del Rey. Ons hotel heeft 19 kamers, een spa, een restaurant en we bieden tochten op paarden aan. Oh ja, en je kunt mountainbikes bij ons huren.

We hebben helaas zelf nog niet het voorrecht gehad Hotel La Fuente del Sol uit te proberen en kunnen dus ook niet garanderen dat het goed is, maar de website (óók in het Engels) is veelbelovend. Een schitterend gelegen hotel, mooie kamers, zwembadje erbij, puik ontbijt, fraaie borden met eten. Chique uitstraling, de prijzen zijn dan ook stevig, maar wie weet is het iedere euro waard. En naast dat je dus op een half uur rijden van de Caminito del Rey zit, kun je ook kiezen voor het dichterbij gelegen wandelgebied Torcal de Antequera. Dat staat weer bekend om zijn grillige karstformaties, de grotten en vale gieren. De moeite waard, denken wij. 

Bekijk de website van Hotel Fuente del Sol

Zoek je een andere leuke overnachtingsplek in Andalusië? Kijk dan op onze pagina ‘Overnachten in Andalusië’.

Georganiseerd naar Caminito del Rey

De volgende reisorganisaties hebben wandelreizen met de Caminito del Rey als onderdeel in het programma:

Andere wandelingen in dit gebied

De wandelroute de op kaart

Hoewel het bij de wandelroute Caminito del Rey uiteraard vrij onlogisch is om onderweg op je GPS te volgen, zie je hieronder hoe deze wandelroute als rode lijn op de kaart loopt. Het geeft je een idee van de locatie van de route en de loop van het wandelpad.

Download file: caminito-del-rey.gpx

Meer GPS-tracks van onze wandelroutes

Als je speciaal geïnteresseerd bent in GPS-tracks tijdens je wandelvakantie: alle tracks van onze wandelroutes zijn gegroepeerd en te downloaden op onze pagina Wandelen met GPS.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *