Skip to main content

Wandelroute Circular Lagar de Torrijos – Contadoras

Wandelgebied Montes de Málaga

Wandelgebied: Montes de Malaga
Wandelafstand: ca. 8,5 km
Looptijd: ca. 2 – 2,5  uur.
Hoogteverschil: ca. 220 meter.
Zwaarte van de wandeltocht: Licht Weinig klimmen en dalen. Brede, makkelijke paden. Technisch makkelijk.
Beschreven: Nee. Deze route komt van Wikiloc
Markering: Het gaat hier niet om een bestaande route, maar om een combinatie van verschillende routes en paden.
Horeca: Water en frisdrank in eco-museum/ informatiecentrum Lagar de Torrijos. Deze plek is ook bereikbaar met de auto.
Reisgidsen en wandelkaarten: kijk op onze pagina met gidsen en kaarten.
Meer wandelroutes in dit gebied: kijk op Wandelroutes in de Montes de Malaga

Locatie

Locator Montes de Málaga

Korte routebeschrijving

Deze wandeling vormt een prima kennismaking met het hart van de Montes de Málaga. Je kunt hem makkelijk in een ochtend of middag doen. Omdat wij overnachtten in Hotel Humania, pikten wij de route op vanaf het nabijgelegen recreatieterrein Las Contadoras. Je kunt deze wandeling ook beginnen vanaf het ‘Ecomuseo Lagar de Torrijos‘.

Op het recreatieterrein Las Contadoras (800 m hoogte) kun je makkelijk je auto kwijt en pik je meteen de wandeling op. Wij liepen de route overigens in de omgekeerde volgorde.
Vanaf de parkeerplaats dalen we eerst af naar de Mirador de Martínez Falero. Bosbouwingenieur José Martínez-Falero stond als raadslid van de gemeenteraad van Málaga aan de basis van het ‘hydrologisch-bosbouwcorrectieproject’ dat de Montes de Málaga moest redden van de voortschrijdende erosie. En van de overstromingen die een gevolg waren van die erosie. Op de kale hellingen van de Montes de Málaga werden vanaf 1930 maar liefst 26 miljoen Aleppo-dennen en 300.000 andere boomsoorten zoals populieren, eucalyptus- of kastanjebomen geplant. En met succes!

Wijn en olijfolie

Vanaf het uitzichtpunt dalen we verder af en nemen we vervolgens de eerste afslag scherp naar rechts, richting het Ecomuseo Lagar de Torrijos. We lopen langs de ruïne van Lagar de Santillana, ooit een welvarende boerderij, steken een beekbedding over en stijgen verder langs kurk- en steeneiken. We verlaten even verderop de brede weg om via een stenen brug over de altijd gevulde beek Arroyo de Choperas over te steken. Vanaf hier volgen we een smal, slingerend pad tot aan het Ecomuseo Lagar de Torrijos (ca 1 uur). Prima plek om even te pauzeren.

Er is een kleine informatiebalie, een winkeltje met wat streekproducten (wijn, olijfolie) en verfrissingen zoals water en frisdrank. Het ietwat kneuterige museum, een oude boerderij uit 1843, is gratis te bezichtigen. Blikvanger is de enorme wijnpers die ooit werd gebruikt om de druiven te persen die de zoete en halfzoete wijn van de Montes de Málaga opleverde. Eén keer per jaar nog wordt deze pers nog gebruikt om druiven te persen van de kleine wijngaarden die her en der in het gebied verspreid liggen. De wijn is te koop in het museum en schijnt van een uitstekende kwaliteit te zijn.

Aardbeienboom

Na het eco-museum gaan we scherp omhoog en lopen naar de Mirador de Paloma. Mooi uitzicht! Hierna bereiken we een bredere, onverharde weg en lopen redelijk op gelijke hoogte terug naar Las Contadoras waar de auto staat. Let onderweg vooral nog even op de grote hoeveelheden aardbeienbomen die vanaf eind september de heerlijke zoete madrone leveren. In de herfst trekken hele gezinnen (incl. opa en oma) de bossen in om met mandjes en zakken de vrucht te verzamelen. Er wordt vooral likeur van gemaakt, maar de vrucht verdwijnt ook in zelfgemaakte jam en taarten. Je kunt hem zeker eten, maar eet ze niet té rijp want dan smaken ze melig. En eet er ook niet teveel van….de madrone heeft de neiging in je maag te gaan gisten en kan stevige buikpijn veroorzaken.

De wandelroute op kaart & GPS

Meer GPS-tracks van onze wandelroutes

Als je speciaal geïnteresseerd bent in GPS-tracks tijdens je wandelvakantie: alle tracks van onze wandelroutes zijn gegroepeerd en te downloaden op onze pagina Wandelen met GPS.

Hieronder zie je hoe deze wandelroute als rode lijn op de kaart loopt. Het geeft je een idee van de locatie van de route en de loop van het wandelpad. Download de gpx-track via de link ‘Download file’.

Download file: circular-lagar-de-torrijos-ontadoras.gpx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *