Skip to main content

De beklimming van de Reloj (1534 m) en Simancón (1565 m)

Wandelgebied: Sierra de Grazalema (Sierra del Endrinal), klik hier voor meer informatie.
Wandelafstand: met de klok mee ca. 6,5 km naar de top van de Simacón via de Reloj. Totale rondje ca. 10,5 km.
Looptijd: ca. 5-6 uur.
Hoogteverschil: starten om ca. 850 meter, klimmen naar de toppen op 1534 en 1565 meter.
Zwaarte van de wandeltocht: middelzware tocht, normale conditie vereist, heuvelachtig tot bergachtig terrein. Boven op toppen lopen over ongebaand rotsterrein.
Beschreven: Ja, de route wordt (andersom) beschreven in de Cicerone-gids Walking in Andalucía van Guy Hunter-Watts (Walk 9. Grazalema to Benaocaz)
Markering: de routes zijn gemarkeerd, maar vooral bij de start. Verwacht geen stippenwandeling over de Veluwe. Kaart onmisbaar, GPS an te raden.
Horeca: Grazalemam geen mogelijkheden onderweg.
Reisgidsen en wandelkaarten: kijk op onze pagina met gidsen en kaarten.
Meer toppen beklimmen? Lees ons artikel ‘Mooie bergtoppen in Andalusië’.

Locatie

Locator Sierra de Grazalema

Korte routebeschrijving

Dagtocht vanuit Grazalema, route oppikken bij de camping net buiten het dorp. Je moet al vrij snel een keuze maken of je de route linksom of rechtsom wilt doen. Die keuze werd voor ons gemaakt door een klas middelbare scholieren die rechtsom ging. Dus wij liepen linksom en kwamen de groep later weer tegen op de top van de Simancón. Eerst voert de route door het bos, later weides vol bloemen en insecten. Door de natte winters in de Grazalema, groeit er veel bos en tot zo’n 1200 meter loop je nog vaak onder koele en schaduwrijke bomen. Open plekken in het bos waar kleine stroompjes doorheen gorgelen, vormen oases waar koeien door de bremstruiken banjeren en de pioenrozen tot aan de hemel lijken te groeien.

Ca. 500 meter na het zuidelijkste punt van de route bereik je een meertje. Vandaaruit moet je noordwaarts gaan klimmen richting de toppen. Dat is niet erg duidelijk aangegeven. Het is een korte stevige klim, maar we bereiken zonder al te veel inspanning de top van de Reloj, een enorme klomp steen met een groene krans van bos aan de onderkant. Met 1535 en 1565 meter behoren de Reloj en de Simancón tot de hoogte toppen van de Sierra Grazalema. In de buurt is maar één top hoger, de Torreón in de Sierra de Pinar.

Vanaf deze bergen krijg je een perfecte indruk van het hele gebied rondom Grazalema en de wijde omtrek. Verder naar het westen is de laagvlakte van Jerez de la Frontera (bekend van de sherry!) goed te zien. Ook zaken we vaag Marokko liggen, en erg duidelijk de witte pieken van de Sierra Nevada (het was helder en pas sneeuw gevallen op hoogte). Vanaf de Reloj naar de iets hogere Simancón is maar een stukje afdalen en dan weer stijgen: klauteren over rotsblokken.

Vanaf de Simancón daalden wij af naar het westen tot we een noord-zuid pad tegenkwamen. Daar liepen we in noordelijke richting (je zou hier ook richting het zuiden kunnen wandelen*), afdalend richting Los Llanos del Endrinal en vervolgens verder wandelen, terug naar Grazelema. Een mooie en flinke dagtocht alles bij elkaar.

*) We hadden deze route eerder gelopen, deels, en zijn toen op het pad ten westen van de Simancón afgedaald naar het zuiden. Op een gegeven moment zijn we richting het westen afgedaald, deels door een verlaten ravijn zonder wandelpad, waarna we uitkwamen bij Casa del Dornaja (zie ook onze route van Benaocaz naar Grazalema). We raden dit niet aan om na te doen… Wat zou kunnen is het pad verder door te wandelen richting het zuiden en daar het wandelrondje op te pikken die we vanaf Benaocaz via de Navazo Alto liepen. Om zo Benaocaz te bereiken, mocht je daar willen overnachten. We hebben dat traject niet meer kunnen proberen.

Wandelkaarten en -gidsen over de Sierra de Grazalema

Georganiseerd naar Sierra de Grazalema

De volgende reisorganisaties hebben wandelreizen in hun programma naar de Sierra de Grazalema:

Sierra de Grazalema en Sierra del Endrinal

De wandelroute op kaart

Hieronder zie je hoe deze wandelroute als rode lijn op de kaart loopt. Het geeft je een idee van de locatie van de route en de loop van het wandelpad. Download de gpx-track via de link ‘Download file’.

Download file: grazalema-reloj-simancon.gpx

Meer GPS-tracks van onze wandelroutes

Als je speciaal geïnteresseerd bent in GPS-tracks tijdens je wandelvakantie: alle tracks van onze wandelroutes zijn gegroepeerd en te downloaden op onze pagina Wandelen met GPS.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *