Skip to main content

Wandelroute Los Escullos-San José via El Pozo Los Frailes

Afwisselender dan deze rondtocht zal je het in de Cabo de Gata niet snel krijgen. Bijna 18 km lang wandel je door zowel het uitgestrekte ‘achterland’ als vlak langs de ruige kust. En niet onbelangrijk: de mogelijkheid voor een fijne lunch in El Pozo de los Frailes of San José. Je kunt deze stevige dagwandeling overigens op meerdere plekken starten en eindigen. 

Locatie

Locator Cabo de Gata

Wandelgebied: Cabo de Gata, klik hier voor meer informatie.
Wandelafstand:
ca. 17,6 km 
Looptijd: 5-6  uur.
Hoogteverschil: 335 meter klimmen en 373 meter dalen
Zwaarte van de wandeltocht: middelzware wandeltocht met geringe hoogteverschillen, maar een steile klim na San José. Weinig of geen schaduw, dus zeker in het ‘binnenland’ kan het gloeiend heet worden. Vooral lang!
Beschreven: Ja. In de ANWB Wandelgids Andalusië, route 34. Boekje is echter verouderd en klopt op aantal punten niet meer. Wel bruikbaar voor algemene indruk. Tevens is de rondwandeling, die dan op essentiële punten afwijkt, terug te vinden op de site van Wikiloc. Hierbij wordt ook het traject heen en terug naar La Isleta del Moro meegenomen (23 km totaal). Wandeling ook als GPS-track te downloaden.
Markering: groen-wit. Onregelmatig gemarkeerd! 
Horeca: Volop. Bij Camping Los Escullos (hele jaar open), in El Pozo de los Frailes, San José en Los Escullos. 
Reisgidsen en wandelkaarten: kijk op onze pagina met gidsen en kaarten.
Meer wandelroutes in dit gebied: kijk op Wandelroutes in Cabo de Gata

Korte routebeschrijving

Wij parkeerden de auto bij Camping Los Escullos net buiten Los Escullos zelf. Prima en veilige plek en bovendien een mogelijkheid om flessen met water te vullen, proviand in te slaan en koffie te drinken (café is niet altijd open). Met je gezicht naar de ingang van de camping, linksaf en na ca. 50 meter ‘schuifpoort’ in hekwerk naar rechts nemen; onverhard geitenpad op. Dit pad blijf je nu lange tijd en zonder veel stijgen of dalen rechtdoor volgen, helemaal tot in El Pozo los Frailes. Onderweg passeer je de gerestaureerde molen van Los Cortijos Grandes. Vlak daarbij vind je ook een traditionele schepradmolen (noria). Fotogenieke plek. 

Waar je op een gegeven moment de eerste huizen ontwaart en ook een verharde weg in de verte ziet, houd je links aan en daal je af naar ‘de vallei’ waar El Pozo des Frailes ligt. Op de verharde hoofdweg linksaf. Hier zit wat horeca, maar alles was in februari nog stijf gesloten. Hogerop in het stadje ligt echter het onvolprezen Indiase restaurant Lakshmi dat wél 365 dagen per jaar open is, een zalig terras met uitzicht heeft een bovendien ook nog eens heerlijk eten serveert. Tel je zegeningen!

Vanaf Lakshmi (mocht je daar aanleggen) terug naar de hoofdweg, deze stukje naar links volgen. Je kunt naast de weg op een verhard pad lopen, dat is wel zo veilig! Bij fraaie gerestaureerde windmolen verharde weg naar rechts nemen en links langs huizen vervolgen, een breed zandpad op. Dit lange tijd volgen (langs Cortijo de Pascual) tot deze als vanzelf weer bij Hotel Agades op de verharde weg tussen San José en El Pozo de Los Frailes uitkomt. Je zit nu echt aan de uiterste noordrand van San José. Als het goed is zie je, vlak voor je de weg opkomt, rechts een brug over een droge rivierbedding en links een rotonde. Ga links. Vlak voor de rotonde rechts een weg in met de naam Calle Cala Higuera. Hier ga je in, je loopt nu langs een soort shoppingmall.
(Mocht je naar het strand willen doorlopen, dan ga je onder de brug door een verharde rambla in en volg je deze helemaal tot aan het strand. Zelfde weg weer terug om de beschreven route op te pakken of langs de kust doorlopen en de Cerro Enmedio aan de zuidkant ronden. Spannend en technisch moeilijker, maar erg mooi! Je pikt de hier beschreven route dan weer op bij de driesprong).

Weg rechtdoor blijven volgen, deze wordt onverhard. Richtpunt is de ronde Torre de Cala Higuera die je duidelijk ziet liggen op de bergrug voor je (uiteindelijk neem je daar een pad rechts van, dus belangrijke info). Maar eerst op een driesprong rechtdoor, langs een aantal fraaie nieuwe huizen en pad achter het laatste huis naar rechts oppakken. Dit pad klimt kort, maar zeer steil tot pasje boven de zee. Geweldig uitzicht op San José!
Nu (aanvankelijk) smal kustpad oppakken dat naar links gaat en helemaal langs zee doorloopt tot een grote steengroeve. Geweldige uitzichten onderweg, heerlijk pad dat niet veel stijgt of daalt. Bij de steengroeve (of eigenlijk al daarvoor) wordt de weg breder en op gegeven moment wordt het een (slechte) verharde weg waar ook auto’s rijden. Een aantal keer denk je dat je Los Escullos in de volgende bocht ziet liggen, maar uiteindelijk duurt het best lang voor je de eerste huizen ziet.

Vlak hierna, maar nog vòòr Los Escullos, rechts een onverhard, onduidelijk spoor oppakken (via ‘gat’ in houten hekwerk) dat rechts langs het robuuste Castillo de San Felipe loopt. Je loopt nu achterlangs wat restaurants, huizen en cafés. In februari is nog veel dicht. Tegenover Casa Emilio (indien open, prima plek voor koffie en broodje!), de verharde weg weer oversteken en langs ‘vierkant schuurtje zonder dak’ onverhard en slecht pad op door open velden, langs een  plantage en rommelige huizen. Deze weg lange tijd volgen tot je via een kort hellinkje naar links op de verharde weg bij de camping uitkomt. Rechtsaf en je staat weer bij de ingang en bij je auto. Mooi rondje toch? 

Wandelen Cabo de Gata Andalusië
Op de achtergrond de Torre de Cala Higuera. Je beklimt hier rechts van de bergrug

Wandelkaarten en -gidsen over Cabo de Gata

Georganiseerd naar Cabo de Gata

De volgende reisorganisaties hebben wandelreizen in hun programma naar Cabo de Gata:

De wandelroute op kaart

Hieronder zie je hoe deze wandelroute als rode lijn op de kaart loopt. Het geeft je een idee van de locatie van de route en de loop van het wandelpad. Download de gpx-track via de link ‘Download file’.

Download file: Los-Escullos-San-Jose.gpx

Meer GPS-tracks van onze wandelroutes

Als je speciaal geïnteresseerd bent in GPS-tracks tijdens je wandelvakantie: alle tracks van onze wandelroutes zijn gegroepeerd en te downloaden op onze pagina Wandelen met GPS.

Comments (2)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *