Wandelroute Los Escullos-San José via El Pozo Los Frailes

Afwisselender dan deze rondtocht zul je het in de Cabo de Gata niet snel krijgen. Een persoonlijk favoriet, deze bijna 18 km lange wandeling die zowel door het uitgestrekte ‘achterland’ als vlak langs de kust loopt. En niet onbelangrijk: de mogelijkheid voor een rijke lunch in El Pozo de los Frailes. Je kunt deze wandeling op meerdere plekken starten en eindigen. 

Locatie

Wandelgebied: Cabo de Gata, klik hier voor meer informatie.
Wandelafstand:
ca. 17,6 km 
Looptijd: 4-5  uur.
Hoogteverschil: 335 meter klimmen en 373 meter dalen
Zwaarte van de wandeltocht: lichte wandeltocht met geringe hoogteverschillen. Weinig of geen schaduw, dus zeker in het ‘binnenland’ kan het gloeiend heet worden. 
Beschreven: Ja. In de ANWB Wandelgids Andalusië, route 34. Boekje is echter verouderd en klopt op aantal punten niet meer. Wel bruikbaar voor algemene indruk. Tevens is de rondwandeling, die dan op essentiële punten afwijkt, terug te vinden op de site van Wikiloc. Hierbij wordt ook het traject heen en terug naar La Isleta del Moro meegenomen (23 km totaal). Wandeling ook als GPS-track te downloaden.
Markering: groen-wit. Onregelmatig gemarkeerd! 
Horeca: Volop. Bij Camping Los Escullos (hele jaar open), in El Pozo de los Frailes, San José en Los Escullos. 
Reisgidsen en wandelkaarten: kijk op onze pagina met gidsen en kaarten.
Meer wandelroutes in dit gebied: kijk op Wandelroutes in Cabo de Gata

Korte routebeschrijving

Wij parkeerden de auto bij Camping Los Escullos net buiten Los Escullos zelf. Prima en veilige plek en bovendien een mogelijkheid om flessen met water te vullen, proviand in te slaan en koffie te drinken (café is niet altijd open). Met je gezicht naar de ingang van de camping, linksaf en na ca. 50 meter ‘schuifpoort’ in hekwerk naar rechts nemen; onverhard geitenpad op. Dit pad blijf je nu lange tijd rechtdoor volgen, helemaal tot in El Pozo los Frailes. Onderweg passeer je de gerestaureerde molen van Los Cortijos Grandes. Vlak daarbij vind je ook een traditionele schepradmolen (noria). Fotogenieke plek. 

Als je op een gegeven moment voor je de eerste huizen ontwaart en ook een verharde weg in de verte ziet, houd je links aan en daal je af naar ‘de vallei’ waar El Pozo des Frailes ligt. Op de verharde hoofdweg linksaf. Hier zit wat horeca, maar alles was in februari nog stijf gesloten. Hogerop in het stadje ligt echter het onvolprezen Indiase restaurant Lakshmi dat wél 365 dagen per jaar open is, een zalig terras met uitzicht heeft een bovendien ook nog eens heerlijk eten serveert. Tel je zegeningen!

Vanaf Lakshmi (mocht je daar aanleggen) terug naar de hoofdweg, deze stukje naar links volgen en bij fraaie gerestaureerde windmolen verharde weg naar rechts nemen en langs huizen vervolgen, een breed zandpad op. Dit lange tijd volgen (langs Cortijo de Pascual) tot deze als vanzelf weer bij Hotel Agades op de verharde weg tussen San José en El Pozo de Los Frailes uitkomt. Je zit nu echt aan de uiterste noordrand van San José. Als het goed is zie je, vlak voor je de weg opkomt, rechts een brug over een droge rivierbedding en links een rotonde. Ga links. Vlak voor de rotonde rechts een weg in met de naam Calle Cala Higuera. Hier ga je in, je loopt nu langs een soort shoppingmall. Weg rechtdoor blijven volgen, deze wordt onverhard. Richtpunt is de rondeTorre de Cala Higuera die je duidelijk ziet liggen op de bergrug voor je (uiteindelijk neem je daar een pad rechts van, dus belangrijke info). Maar eerst op een driesprong rechtdoor, langs een aantal fraaie nieuwe huizen en pad achter het laatste huis naar rechts oppakken. Dit pad klimt steil tot vlak aan zee. Nu smal kustpad oppakken dat naar links gaat en helemaal langs zee doorloopt tot een grote steengroeve. Schitterende uitzichten onderweg, heerlijk pad dat niet veel stijgt of daalt. Bij de steengroeve (of eigenlijk al daarvoor) wordt de weg breder en op gegeven moment wordt het een (slechte) verharde weg waar ook auto’s rijden. Vlak hierna, maar nog voor Los Escullos, rechts een onverhard paadje oppakken (via ‘gat’ in houten hekwerk) dat links langs het robuuste Castillo de San Felipe loopt. Je loopt nu achterlangs wat restaurants, huizen en cafés. In februari is nog veel dicht. Tegenover Casa Emilio (indien open, prima plek voor koffie en broodje!), de verharde weg weer oversteken en langs ‘vierkant schuurtje zonder dak’ onverhard en slecht pad op door open velden, langs een  plantage en rommelige huizen. Deze weg lange tijd volgen tot je via een kort hellinkje naar links op de verharde weg bij de camping uitkomt. Rechtsaf en je staat weer bij de ingang en bij je auto. Mooi rondje toch? 

Wandelen Cabo de Gata Andalusië

Wandelkaarten en -gidsen over Cabo de Gata

Georganiseerd naar Cabo de Gata

De volgende reisorganisaties hebben wandelreizen in hun programma naar Cabo de Gata:

De wandelroute op kaart

Hieronder zie je deze wandelroute als rode lijn op de kaart lopen met eronder in het groen het hoogteprofiel. Wil je de route downloaden als gpx-file om zelf te gebruiken op je eigen gps-apparaat? Klik dan op de link downloaden onder het hoogteprofiel. Het gebruik van onze gps-tracks is voor eigen risico.

Download file: Los-Escullos-San-Jose.gpx

Meer GPS-tracks van onze wandelroutes

Als je speciaal geïnteresseerd bent in GPS-tracks tijdens je wandelvakantie: alle tracks van onze wandelroutes zijn gegroepeerd en te downloaden op onze pagina Wandelen met GPS.

Comments (2)

 • Vandaag (21 oktober) met windkracht 6 deze geweldige wandeling gemaakt. De beschrijving klopt precies. Hartelijk dank!
  Op het stuk langs de kliffen kun je nog afdalen naar verschillende strandjes.

  • Roel Van den Eijnde

   Dag Lydia,

   Wat leuk om te horen. Allereerst geweldig natuurlijk dat je een mooie wandeling hebt gevonden op onze website (zegt dat voort!), maar zeker ook prettig dat de beschrijving klopt. Heb je hem gelopen ook op GPS? Bewust houden we de ‘links-rechtsbeschrijving’ kort omdat je daar heel snel mee de fout ingaat. Zeker in Spanje willen paden nog wel eens veranderen en wat voor de een ‘een pad naar links’ is, zal de ander negeren. Ga je nog meer doen in de Cabo de Gata? De kustwandeling vanaf San José over de Playa de Genoveses is ook zeer de moeite waard. De laatste keer dat wij daar liepen hadden we één stuk waar we niet zo goed uitkwamen. Dat hebben we uiteindelijk wel netjes opgelost (de GPS-track klopt!), maar we zijn wel benieuwd wat jouw ervaringen zijn. Mocht het zover komen: we horen het graag. Heel veel plezier nog, bofkont!

   Hartelijke groet,

   Jan Mark en Roel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tips of vragen?

Heb je tips, suggesties, opmerkingen, goeie Spaanse grappen, kritiek of complimenten? Laat het weten! Neem contact met ons op, we geven antwoord.

Niks missen over wandelen in Andalusië?

Volg de wandelaars die via e-mail op de hoogte blijven over wandelen in Andalusië. Schrijf je in!

Volg ons

© www.wandeleninandalusie.nl 

Logo Wandelen in Andalusië