Skip to main content

Meerdaagse wandeltocht in de Alpujarras en de Sierra Nevada

Wandelen in Andalusië Alpujarras en Sierra Nevada

Wij maakten in 2012 een schitterende meerdaagse wandeltocht in de Alpujarras en Sierra Nevada langs witte dorpen, groene dalen en zelfs een echte bemande berghut. Het is dus een klein beetje een huttentocht. Als onderdeel van deze tocht beklommen we de Mulhacén, de hoogste top van het Spaanse vasteland. Het startpunt voor ons was B&B El Paraje vlakbij het dorp Bérchules. Omdat we te weinig beschikbare wandeldagen hadden, hebben wij onderstaande tocht zelf gewandeld tot Busquístar en zijn daar opgehaald met een taxi. De laatste twee dagetappes volgen officiële GR- en PR-wandelroutes. Wij hebben dezeniet zelf gelopen, maar we geven ze hier als 7-daags voorstel om er een complete wandelronde van te maken.

Overzichtskaart van de door ons voorgestelde tocht.

Auto huren: Wij hebben inmiddels aardig wat auto’s gehuurd de afgelopen jaren. Op verschillende plekken, in verschillende steden en in verschillende periodes. In de lente, herfst en winter. Lees onze tips & ervaringen

Etappe 1: Bérchules – Treveléz

Download file: Etappe-1-Berchules-Trevelez.gpx

Etappe 2: Treveléz – Rifugio Poqueira

Rifugio Poqueira is een van de weinige bemande berghutten in Andalusië.

Download file: Etappe-2-Trevelez-Rifugio-Poqueira.gpx

Etappe 3: beklimming bergtop Mulhacén (3.482 m) vanuit Rifugio Poqueira

Deze beklimming van deze hoogste top van het Spaanse vasteland is voor de liefhebbers. Het hangt van de omstandigheden en je ervaring en conditie af of het wijs is om dit te doen. Je kunt ‘m ook overslaan en meteen verder met etappe 4.

Download file: Etappe-3-Belkimming-Mulhacen.gpx

Etappe 4: Rifugio Poquiera – Capileira – Pampaneira

Dit is best een lange etappe met veel hoogtemeters om af te dalen. Maar je kunt ervoor kiezen om na ca. 10 km en 1.000 hoogtemeters in Capileira te stoppen en daar te overnachten. Van Capileira kun je ook rechtstreeks naar Bubíon wandelen, maar dan mis je de fraaie wandeling naar Pampaneira.

Download file: Etappe-4-Rifugio-Poqueira-Papaneira.gpx

Etappe 5: Pampaneira – Bubión – Pitres – Ferreirola – Busquístar

Download file: Etappe-5-Pampaneira-Buquistar.gpx

Etappe 6: Busquístar – Lobras

Wij hebben deze etappe niet zelf gelopen, maar je volgt vrijwel continu de GR 142 wandelroute. In Lobras kun je overnachten bij El Huerto de Lobras.

  • Afstand: 16,0 km.
  • Stijgen: 765 m.
  • Afdalen: 965 m.
Download file: Etappe-6-Buquistar-Lobras.gpx

Etappe 6 alternatief: Busquístar – Treveléz

Als alternatief zou je de tocht in kunnen korten tot 5 dagen door in Treveléz te starten en te eindigen en dus vanuit Busquístar terug te wandelen naar Treveléz. Wij hebben dat niet zelf gedaan maar geven het als optie.

  • Afstand: 12,7 km.
  • Stijgen: 739 m.
  • Afdalen: 353 m.
Download file: Etappe-optie-Busquistar-Trevelez.gpx

Etappe 7: Lobras – Bérchules

Wij hebben deze etappe niet zelf gelopen. Je wandelt eerst over de SL-A 203 (Acequia de los Castanos) tot Timar, vervolgens pak je de GR 7, dan de Sendero del Mar al Cielo tot Alcútar en dan nog een paar kilometer naar Bérchules.

  • Afstand: 9,7 km.
  • Stijgen: 580 m.
  • Afdalen: 205 m.
Download file: Etappe-7-Lobras-Berchules.gpx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *