Skip to main content

Wandelroute van Montejaque naar Grazalema langs Rio Campobuches

Eenvoudige, maar afwisselende wandeling langs de oever van de groene Rio Campobuches; tussen Montejaque naar Grazalema.  

Wandelgebied: Sierra de Grazalema, klik hier voor meer informatie.
Wandelafstand:
13 km (lijnwandeling, voor deze tocht is een taxi, of twee auto’s, nodig).
Looptijd: ca. 4 uur
Hoogteverschil: nauwelijks hoogteverschil
Zwaarte van de wandeltocht: lichte tocht, ook voor gezinnen met kinderen goed te doen. 
Markering: de route is niet gemarkeerd
Horeca: bij het beginpunt in Montejaque en Restaurante Méson los Alamillos voor Grazalema
Reisgidsen en wandelkaarten: kijk op onze pagina met gidsen en kaarten.

Locatie

Locator Sierra de Grazalema

Ontbijten in Montejaque

Om te voorkomen dat je weer terug moet om je auto op te halen, is het slim om voor deze wandeling een taxi te regelen en je af te laten zetten op de Plaza de la Constitución in Montejaque (674 m). Openbaar vervoer kun je beter uit je hoofd zetten.
Montejaque ligt geweldig mooi aan het eind van een ruige kloof. Haast is nog steeds een onbekend begrip in het dorp, ook in het moderne Spanje. Het is zondag, we ontbijten in de zon die de schaduw op het plein langzaam wegduwt. Koffie, verse zumo de naranja, tortilla en geroosterde bocadillo, besmeerd met boter en wat jam. Ja, het is goed toeven aan de Plaza de la Constitución, een bijna Mexicaans aandoend plein. Je zou bijna geen zin meer hebben om te gaan wandelen…

Forellen, waterslangen en everzwijnen

Haast hoef je vandaag ook niet te hebben. Je mag rekenen op een gently walk, hoogteverschillen zijn er nauwelijks. Het traag kabbelende water van de groene Rio Campobuches staat tijdens deze wandeling centraal. Vanuit het centrum van het dorp trekken we eerst over een brede. onverharde weg langs de flanken van de machtige Cerro Tavizna waar gieren en slangenarenden op de uitstekende rotspunten speuren naar kadavers. De onverharde weg gaat langzaam over in een pad dat dicht tegen de oever van de heerlijke Rio Campobuches verder loopt. De bermen brullen van de bloemen. Op het vruchtbare land groeien, afhankelijk van het seizoen, druiven, olijven, walnoten en verschillende soorten fruit. In, op en langs het water kwaken, kruipen en kronkelen waterslangen, forellen, duizendpoten en kikkers. Koekoeken, zwaluwen leeuweriken roepen en zingen vanuit de verte, een ree springt weg door de struiken. Op de grond zien we sporen van everzwijnen. Genieten voor natuurliefhebbers!

Spaanse leven

Een prima picknickplek (met veel schaduwrijke bomen) vormt een (stuw)meertje halverwege de route. Vanaf het stuwmeer wordt de rivier breder en blijf je ook dichter langs het water lopen. Stijgen doe je nauwelijks meer tot zo’n vier kilometer voor het einde. Hier verlaat je de rivier. De geweldige wandeling komt met een klein klimmetje uit bij Restaurante Méson los Alamillos aan de ‘drukke’ A-374 richting Ronda. We drinken er een ijskoude bier aan de bar, kijken voetbal op een reusachtig scherm en laten het Spaanse leven als een warme deken over ons heen komen. Direct na Méson los Alamillos duik je de diepte in en bereik je ongeveer het laagste punt van de wandeling op 682 meter. In een half uur prettig klimmen ben je weer terug in Grazalema en omdat je ‘s ochtends de taxi hebt genomen, eindigt hier meteen ook je wandeling. 

Wandelkaarten en -gidsen over de Sierra de Grazalema

Georganiseerd naar Sierra de Grazalema

De volgende reisorganisaties hebben wandelreizen in hun programma naar de Sierra de Grazalema:

Cactus Sierra de Grazalema Andalusië
Vijgcactus tijdens de laatste meters klimmen naar Grazalema.

De wandelroute op kaart

Hieronder zie je hoe deze wandelroute als rode lijn op de kaart loopt. Het geeft je een idee van de locatie van de route en de loop van het wandelpad. Download de gpx-track via de link ‘Download file’.

Download file: Grazalema-Rio-Campobouches.gpx

Meer GPS-tracks van onze wandelroutes

Als je speciaal geïnteresseerd bent in GPS-tracks tijdens je wandelvakantie: alle tracks van onze wandelroutes zijn gegroepeerd en te downloaden op onze pagina Wandelen met GPS.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *