Skip to main content

Pinar de la Alfahuara (SL-A 108)

Wandelgebied: Wandelgebied Sierra María
Wandelafstand: ca. 8,2 km (heen en terug)
Looptijd: ca. 2,5 – 3 uur.
Stijgen: 230 meter
Dalen: 230 meter
Zwaarte van de wandeltocht: Licht. Je loopt over brede paden zonder al te grote hoogteverschillen. De route is duidelijk aangegeven. We hebben we de officiële route ingekort door eerder af te slaan en niet door te lopen naar de verharde weg.
Beschreven: Nee, niet in de gidsen die wij ter beschikking hebben.
Markering: Geel-wit. Duidelijke markering. Bordjes. Alleen moet je de inkorting even goed bekijken op de kaart of in je gps. Maar dit is één lange weg; kan niet fout gaan.
Horeca: Nergens
Reisgidsen en wandelkaarten: Parque Natural Sierra María-Los Vélez, 1:30.000, uitg. Piolet. Kijk verder op onze pagina met gidsen en kaarten.

Locatie

Korte routebeschrijving

Dit is een makkelijke, maar zeker geen vervelende wandeling die je in een ochtend of middag kunt maken. Het is geen spectaculaire tocht ook qua wandelen, maar omdat de route zo duidelijk is, kun je vooral genieten van de heerlijke uitzichten op de ruige wand van de Sierra María met toppen boven de 2000 meter. Zelf wandel je tussen de 1200 en 1400 meter. Het zicht op de bergen geeft je af en toe het gevoel in de Pyreneeën te zitten. Loodrechte rotswanden, grillige pieken, plukjes bos op de hellingen, woestheid.

Douanepost

Onderweg vind je wat informatiepunten en wat bankjes om te picknicken. De route begint bij een plek die Aduana heet en pal aan de doorgaande weg ligt. Hier staat een vervallen huis wat ooit een douanepost was om smokkelaars in de kraag te kunnen grijpen. Je kunt er makkelijk je auto kwijt.
Vanaf dit punt gaat er eerst een lange, vrije rechte weg door het bos die prettig en langzaam omhoog loopt. Daarna gaat de weg wat meer kronkelen en volgt het ‘mooie deel’ met de uitzichten. Je daalt dan ook weer af naar een grote plek in het bos met picknickvoorzieningen: Los Alamicos. Vanaf hier volgden wij niet de route rechtdoor naar de verharde weg, maar namen we de route (paars op de kaart) die terugloopt naar de auto. Dit is niet het meest interessante deel van de route, maar het alternatief (langs de weg) vonden we ook niet aantrekkelijk.
Op de terugweg naar Velez-Rubio dronken we nog wat in het aardige dorpje María.

De wandelroute op kaart en GPS

Hieronder zie je hoe deze wandelroute als rode lijn op de kaart loopt. Het geeft je een idee van de locatie van de route en de loop van het wandelpad. Download de gpx-track via de link ‘Download file’.

Download file: Pinar-de-la-Alfahuara.gpx

Meer GPS-tracks van onze wandelroutes

Als je speciaal geïnteresseerd bent in GPS-tracks tijdens je wandelvakantie: alle tracks van onze wandelroutes zijn gegroepeerd en te downloaden op onze pagina Wandelen met GPS.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *