Skip to main content

Wandelroute van Refugio del Poqueira naar Pampaneira via Capileira

Wandelen in de Sierra Nevada Andalusie

De wandelroute van Refugio del Poqueira naar Pampaneura is de vierde etappe van onze meerdaagse wandeltocht door de Alpujarras en de Sierra Nevada. Bekijk alle etappes van deze tocht.

  • Wandelgebied: Alpujarras & Sierra Nevada, klik hier voor meer informatie.
  • Wandelafstand: 16,3 km.
  • Stijgen: 185 m.
  • Afdalen: 1.605 m (veel afdalen, maar je kunt na 10 km/1000 meter afdalen ook stoppen in Capileira).
  • Looptijd: 6 a 7 uur.
  • Zwaarte van de wandeltocht: middelzware tocht, normale conditie vereist, heuvelachtig tot bergachtig terrein.
  • Reisgidsen en wandelkaarten: kijk op onze pagina met gidsen en kaarten.

Auto huren: Wij hebben inmiddels aardig wat auto’s gehuurd de afgelopen jaren. Op verschillende plekken, in verschillende steden en in verschillende periodes. In de lente, herfst en winter. Lees onze tips & ervaringen

Locatie

Locator Las Alpujarras

Korte routebeschrijving

Wij liepen deze wandeltocht tot Capileira ‘s middags na de beklimming van de Mulhacén wat het al met al een zeer pittige dag maakte (de totale afdaling bedroeg 2150 meter. Dat voel je, heus). Als losse dagtocht is het echter te doen.  Het is een lange afdaling. Wel erg mooi, met achter je zicht op de Mulhacén. Capileira zie je pas laat liggen, daarvoor loop je nog langs een meestal bloedhete wand en later door het bos. Delen van de route lopen langs de oude cequias, een ingenieus irrigatiesysteem van de Moren. Capileira is een levendig dorpje waar volop mogelijkheden zijn voor inkopen, overnachten en uit eten gaan.

Ook het traject van Capileira naar Pampaneira is een absolute aanrader. Je start in het Moorse dorp Capileira, daalt dan af door bloemenpracht, langs fruitbomen, kleine paadjes en deels door een diepe kloof met water en arriveert in het toeristische Pampaneira. net als Capileira een dorp met nauwe straatjes, de typische huizen van de Alpujarras met hun aparte schoorstenen, balkons over de straten en in de huizen weggewerkte regenpijpen.

Bekijk onze video

Meerdaagse wandeltocht

Deze wandelroute maakt deel uit van een meerdaagse wandeltocht die wij in 2012 maakten door de Alpujarras en de Sierra Nevada. Wij liepen deze tocht in 4 dagen maar dan is het een flinke kluif, dat vraagt om een goede wandelconditie. We raden aan het te verdelen over 7 dagen, dan heb je ook meer tijd om te genieten en te ontspannen. De laatset twee etappes hebben wij niet zelf gelopen vanwege tijdgebrek, maar voeren over officiële GR- en PR routes. Onze aanbevolen dagetappes:

Paard in Alpujarras
Un caballo de las Alpujarras!

Plekken om te overnachten

In de berghut : Refugio del Poqueira, www.refugiopoqueira.com
De grootste hut (1960 gebouwd) in dit gebied en de enige die het hele jaar open is. Op huttengebied is het verder niet veel in de Sierra Nevada, bedenk dat goed voor je een eventuele huttentrektocht gaat maken. Strategisch gelegen op ‘precies’ 2500 meter aan de voet van de Mulhacén, hoewel het vanaf daar nog een stevige tippel is naar de top. Goed georganiseerde hut, aardige mensen. Met kluisjes om je spullen op te slaan als je de volgende dag de Mulhacén wilt beklimmen. Met een hete douche (tegen betaling) en Engels sprekend personeel. Goed eten en drinken, ruimte om je spullen te drogen. Gemoedelijke sfeer, heerlijk terras in de zon. ’s Middags gaat de open haard aan en is het al snel lekker warm in de hut. Reserveren per e-mail is lastig; bellen werkt het beste! In de hut kun je stijgijzers en een pickel huren als je de Mulhacén bij verijsde omstandigheden gaat beklimmen. Altijd vooraf informeren naar de omstandigheden! Prijzen: € 8,- (leden NKBV) of € 17,- per overnachting. Diner € 13,- resp. € 17,-, prima ontbijt € 4,50 resp. € 5,50 (2013).

In Capileira: Hotel Poqueira II, www.hotelpoqueira.com
Vrij groot hotel met ook busgezelschappen. Niet heel bijzonder, wel een echt familiehotel midden in het dorp. Schone, fijne kamers met balkon. Karig ontbijt. Behoorlijk avondeten. Kamers kosten 40 euro per nacht. Er is ook een hostel (in hetzelfde gebouw) en een luxer Hotel Poqueira I op een andere plek in het dorp. Er zijn ook nog complete appartementen te huur. Eten kun je in Restaurant Mesón Poqueira; à la carte of een dagmenu voor € 10,- dat heel behoorlijk en vullend is. Aan het hotel zit een zwembad vast (waar wij te laat achter kwamen; of we waren gewoon te moe…). Kamers kosten €60,- (2013) voor een tweepersoonskamer incl. ontbijt.

In Pampaneira: diverse mogelijkheden.

Capileira Alpujarras
Capileira.

Wandelkaarten en -gidsen over de Alpujarras & Sierra Nevada

Georganiseerd naar de Alpujarras & Sierra Nevada

Verschillende reisorganisaties hebben wandelreizen in hun programma naar de Alpujarras & Sierra Nevada. Een greep uit het aanbod:

De wandelroute op kaart

Hieronder zie je hoe deze wandelroute als rode lijn op de kaart loopt. Het geeft je een idee van de locatie van de route en de loop van het wandelpad. Download de gpx-track via de link ‘Download file’.

Download file: Etappe-4-Rifugio-Poqueira-Papaneira.gpx

Meer GPS-tracks van onze wandelroutes

Als je speciaal geïnteresseerd bent in GPS-tracks tijdens je wandelvakantie: alle tracks van onze wandelroutes zijn gegroepeerd en te downloaden op onze pagina Wandelen met GPS.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *