Skip to main content

Wandelroute Río Borosa (tot Aguas Negras)

In de vakantiemaanden en weekends kan deze klassieker door de kloof van de Río Borosa stuitend druk zijn. Toch is deze lange wandeling de moeite waard, zeker het tweede deel naar de Aguas Negras. Hier loop je het laatste gedeelte langs machtige watervallen (oké, één machtige waterval), irrigatiekanalen en door pikdonkere tunnels. Zaklamp mee!

Wandelgebied: Sierra de Cazorla, klik hier voor meer informatie.
Wandelafstand: ca. 21 km 
Looptijd: 5-6  uur.
Hoogteverschil: 1046 meter klimmen en 1046 meter dalen
Zwaarte van de wandeltocht: Deze tocht heeft twee gezichten: een lichte ‘aanloop’ zonder veel hoogteverschillen over een brede onverharde weg tot aan de waterkrachtcentrale ‘Central del Valle’. Daarna verandert de brede weg in een serieus bergpad dat in korte tijd fors stijgt tot aan de Laguna Aguas Negras (of verder naar de Lagunas de Valdeazores). 
Beschreven: Ja. In de ANWB Wandelgids Andalusië, route 38. Tevens staat hij beschreven in de gids Walking in Andalucía van Guy Hunter-Watts.  Wandeling ook als GPS-track te downloaden. Op Wikiloc vind je een groot aantal interessante varianten. 
Markering: De wandeling wordt (deels) aangegeven met bordjes en vanaf de waterkrachtcentrale ook met markeringen (onregelmatig). 
Horeca: Alleen aan het begin van de route Cafe Bar Restaurante Los Monteros (beperkt open) en bij het Visitor Centre aan het begin van de route (forellenkwekerij)
Reisgidsen en wandelkaarten: kijk op onze pagina met gidsen en kaarten.

Korte routebeschrijving

Het is verstandig om voor deze wandeling vroeg op pad te gaan en sowieso de weekends te vermijden. Of je moet het leuk vinden om tussen honderden kuierende Spanjaarden te lopen. 

Wij liepen deze wandeling in februari, op een donderdag met schitterend weer. Totaal geen last van andere wandelaars; als we 30 mensen hebben gezien is het veel. Laat je dus niet te veel afschrikken door verhalen over topdrukte op deze wandeling en kies gewoon je tijdstip en dag goed uit. 
Maar nu naar het begin van de wandeling. Wie in de Cortijo Ramon heeft overnacht, wacht eerst een schitterende autorit van een uur langs het meer Embalsa de Tranco (aangelegd door Franco voor de drinkwatervoorziening).

Mocht je in Cazorla zitten, dan is de rit korter maar al even schitterend. Op de A-319, bij het Torre del Vinagre Visitor Centre (horeca!), neem je de afslag naar het Centro Visitantes Río Borosa/ Sendero Río Borosa. Deze weg helemaal uitrijden tot aan een grote parkeerplaats bij het Visitor Centre Río Borosa/ Forellenkwekerij. Als je vanaf het bezoekerscentrum dan nog een klein stukje de verharde weg volgt en ná de brug rechtsaf slaat, sta je aan het officiële begin van de route langs de Río Borosa. 

Het eerste stuk van de route is ‘snelweg’. Als het heel heet is, is dit een vervelend stuk. Je loopt weliswaar langs de rivier, maar er is weinig schaduw. Na een kilometer of twee steek je een brug over en wordt het pad wat smaller en ‘avontuurlijker’. Een dikke kilometer erna begint een route over houten vlonders en bruggetjes; foto’s van de Río Borosa tonen altijd dit beeld. Toch is het maar een relatief klein stuk van route. Wel de moeite waard en je kunt er mooie beelden schieten, maar niet representatief voor de hele route.

Even later kom je weer op de bredere weg die je (af en toe licht klimmend en dalen) blijft volgen tot aan de waterkrachtcentrale. De weg die je tot daar volgt wordt hier wel mooier met spectaculaire uitzichten op de Cuerda de las Banderillas en af toe een groene weide waar je kunt picknicken. Vanaf de waterkrachtcentrale (hier staat een bord met ‘Fin del Sendero’) ga je een steil en smal bergpad volgen richting de Laguna de Valeazores. Je krijgt hier echt het gevoel bergterrein te betreden (goed schoeisel dus aan te bevelen!).

Het pad slingert onder een spectaculaire waterval, de Salto de los Organos (het begin van de Río Borosa) langs. Later loop je overigens boven de waterval langs, iets waar je even op moet letten. Je komt met een brede haarspeld uiteindelijk bij het begin van een reeks tunnels terecht. Door deze tunnels loopt een irrigatiekanaal dat zorgt voor de aanvoer van water voor de waterkrachtcentrale. De tunnels zijn best lang (tot 350 m) en best donker. Hoewel je de veiligheid hebt van een stalen hek en draad, is een zaklantaarn toch erg handig. Er kunnen soms plassen in de tunnel staan die je zonder licht moeilijk ziet. Na nog twee tunnels gepasseerd te hebben, kom je via een trappetje langs de stuwdam bij het geweldig gelegen Laguna de Aguas Negras. Een onvergetelijke plek om te picknicken en uit te rusten.

Eventueel loop je in een kwartier tot 20 minuten nog door naar de Laguna de Valdeazores. Dan dezelfde weg terug naar het begin van de route, een stevige en lange afdaling. Niet om te scheppen, maar de looptijd van 5-6 uur is gebaseerd op de tijden van de diverse wandelgidsen. Wij deden het hele traject in ongeveer 4 uur. Mocht je dus niet zo heel veel tijd hebben en jezelf een beetje kennen, dan is de hele route prima in een ochtend of middag te doen. Dat je dan geen tijd hebt voor een uitgebreide picknick, spreekt vanzelf….

De wandelroute op kaart

Download file: Río-Borosa.gpx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *