Skip to main content

Wandelroute Rio Chillar

Ondanks de populariteit, toch een verrassende wandeling. Zeker op hete dagen en voor gezinnen met sportieve kinderen. Je loopt langdurig door een rivierbedding en je kunt dus à la minute een frisse duik nemen als je daar de behoefte toe voelt. Ga wel vroeg op pad omdat deze wandeling populair is. Vermijd indien mogelijk de weekends. 

Wandelgebied: Sierra de Tejeda.
Wandelafstand: 14 km (of zoveel korter als je wilt).
Looptijd: 45  uur.
Hoogteverschil: ca 400 meter klimmen en 400 meter dalen.
Zwaarte van de wandeltocht: Beetje afhankelijk van de waterstand, maar licht tot middelzwaar. Eerste deel gaat over stenen, daarna moet je het water in en daar blijf je doorheen waden tot hoe lang je zin hebt. Een gebruikelijk eindpunt is Vado de los Platos. Houd de weerberichten in de gaten!
Beschreven: Niet in de gidsen die wij tot onze beschikking hebben, maar op het internet zijn er voldoende beschrijvingen te vinden. Een wandeling die deels door dit gebied loopt vind je verder terug in de Cicerone gids ‘The mountains of Nerja’ van Jim Ryan (walk 5). 
Website: Een informatieve site over deze wandeling vind je hier
Reisgidsen en wandelkaarten: kijk op onze pagina met gidsen en kaarten.

Auto huren: Wij hebben inmiddels aardig wat auto’s gehuurd de afgelopen jaren. Op verschillende plekken, in verschillende steden en in verschillende periodes. In de lente, herfst en winter. Lees onze tips & ervaringen

Locatie

Locator sierra de Tejeda

Korte routebeschrijving

Je kunt je auto parkeren op een plek bij een oude cementfabriek (Recorido por el cauce del Rio Chillar). Het lijkt erop of je hier helemaal niet kunt komen met je auto, maar rijdt gerust tot het einde door. Daar verspert een ketting uiteindelijk een verdere doorgang, maar op een soort parkeerterreintje ervoor kun je parkeren en eventueel keren. Zorg dat je je niet laat insluiten door andere auto’s! 

Begin deze wandeling in ieder geval op tijd. Dan profiteer je van de rust, de koelte en een fijne parkeerplek. De wandeling begint meteen na de ketting (met slagboom), maar echt waden doe je pas na een kilometer of twee. Daar versmalt het dal zich en staan nog wat oude fabrieken. Even later moet je er aan geloven en ga je definitief het water in.

Soms kun je nog langs de rivier, maar die mogelijkheid is er niet altijd. Twee maal waad je door een smalle kloof met aan weerszijden rotswanden. Je kunt voor je gevoel eindeloos doorlopen. Op een gegeven moment heb je een aantal stroomversnellingen en watervallen; Vado de los Patos. Hier stoppen de meeste wandelaars om te zwemmen en te zonnebaden. Met wat klauterwerk kun je ook hier nog door. Op een gegeven moment wordt de rivier steiler, ruiger en lastiger te doorwaden. Dit is eventueel het moment om terug te keren. Mocht je nog door willen lopen, dan stuit je uiteindelijk op een stuwdam met daarachter een stuwmeer. Door de vrij hoge waterstand in juni hebben wij dit stuk niet meer gedaan. 

Zeker in de lente is het hartstikke groen langs de rivier, maar ook tot ver in de zomer vind je er bloemen en planten. In juni bloeit de oleander en het geurt het er naar anijs en wilde tijm.

Waar moet je op letten? 

Ook al loop je door het water; drinkwater moet in ruime hoeveelheden mee. Waarschijnlijk kun je het water uit de rivier wel drinken, maar misschien staat er stroomopwaarts een kerncentrale die het afvalwater rechtstreeks op de rivier loodst. Je weet het niet!

Verder goed smeren met zonnebrand, want ondanks de schaduwrijke kloof verbrand je snel. Bootschoenen (zonder naden aan de binnenkant!) zijn ideaal voor deze tocht. Pas op met gympen. Ze worden nat en voor je het weet heb je schuurplekken op je blote huid. Draag in ieder geval een dunne sok als je gymschoenen draagt. En zeg niet dat we je niet hebben gewaarschuwd.

Deze wandeling beslist niet lopen als er veel regen wordt verwacht, wat in het voorjaar natuurlijk heel goed mogelijk is. Het water zal dan ook kouder zijn. In de zomer is het in ieder geval tegen het lauwe aan. Check vooraf altijd de weerberichten en respecteer eventuele aanwijzingen van overheden. 

Neem verder een klein dagrugzakje mee met daarin je spullen verpakt in plastic. Laat een grote camera zeker thuis, daar heb je toch niet veel aan door het ‘slechte’ licht in de kloof. Een compactcamera voldoet en is veel handiger. 

Wandelkaarten en -gidsen over de Sierra de Tejeda/Axarquía

Georganiseerd naar Sierra de Tejeda/Axarquía

De volgende reisorganisaties hebben wandelreizen in hun programma naar de Sierra de Tejeda & Axarquía:

De wandelroute op kaart en GPS

Download file: Rio-Chillar.gpx

Comments (2)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *