Skip to main content

Wandelroute Rio Hozgarganta

Deze waterrijke en zeer afwisselende wandelroute begint en eindigt in Jimena de la Frontera. De hoogteverschillen zijn gering. Omdat je grote delen (beschut) door het bos en langs de heerlijke Rio Hozgarganta loopt, is dit een ideale wandeling op warme dagen. Zwemspullen mee!

Wandelgebied: Los Alconocales
Wandelafstand: ca. 11 km.
Looptijd: 3-4  uur.
Hoogteverschil: weinig hoogteverschillen, eerste deel klimmen
Zwaarte van de wandeltocht: licht pittige wandeltocht. Ervaring met afdalen over smalle paden en wat gevoel voor oriëntatie is handig.
Beschreven: Ja.  Zie walk 14 (Jimena de la Fontera Northern Circuit) in de Cicerone gids Walking in Andalucía van Guy Hunter-Watts
Reisgidsen en wandelkaarten: kijk op onze pagina met gidsen en kaarten.

Locatie

Locator Los Alcornocales

Korte routebeschrijving

De wandelingen uit de gids van Guy Hunter-Watts zijn (meestal) accuraat en altijd de moeite waard. Zo ook deze. Een prima wandeling voor een halve dag (3-4 uur) mét verkoelend zwemwater onderweg. Hoogteverschillen zijn niet enorm.

De fraaiste delen van de rondwandeling liggen in en rond het dal van de Rio Hozgarganta waar het hele jaar water doorheen stroomt. Tot ver in de zomer bloeit hier de oleander en springen kikkers voor je voeten het water in. Hogerop krijg je een idee van de enorme uitgestrektheid van Los Alcornocales; beboste heuvels tot aan de horizon met af en toe een hogere piek die eruit springt.

De wandeling begint en eindigt op het centrale plein van Jimena de la Frontera. Aan de noordkant verlaat je het stadje, volg je een stukje een wat drukkere weg en verlaat deze al snel rechtdoor een klimmend pad op. Als je de CA3331 opnieuw bent overgestoken, daal je scherp af door het bos.  In het bos schreeuwen volop de krekels en cicaden. Een cicade spotten lijkt overigens een onmogelijke opdracht. Je hebt het idee dat ze op een meter afstand van je zitten te schreeuwen, maar je ziet ze nooit. Als je dichterbij komt, houden ze onmiddellijk op met ‘zingen’ totdat je je weer op veilige afstand bent. Dan begint het concert opnieuw. Schijtlijsters. 

Op het eind van de tocht wandel je langs de restanten van de Real Fábrica de Artillería de Jimena de la Frontera; een voormalige munitiefabriek uit 1780. Je zit dan al aan de rand van Jimena de la Frontera. Mocht je nog energie over hebben, loop dan even door naar het voormalige Moorse kasteel Castillo de Jimena de la Frontera op de top van de heuvel boven het stadje. Je kunt er overigens ook met de auto komen, tot ongeveer 200 meter van de poort. Het is gebouwd op de resten van een Romeinse nederzetting. Hoewel de officiële openingstijden vanaf 08.00 uur tot 22.00 zijn, is de poort altijd open. Er is verder niemand, geen toegang. Meer Engelstalige informatie zou handig zijn.

Al met al staat je een behoorlijk eenzame wandeling te wachten. Misschien dat je aan het eind wat zwemmers tegenkomt. Als in de heerlijke bar La Tasca op de Plaza de la Constitución net als bij ons El Condor Pasa van Simon en Garfunkel uit de boxen stroomt, dan heb je de sfeer van deze wandeling perfect te pakken.

Nog iets om rekening mee te houden in de routebeschrijving?
Ja. Op één punt zijn we fout gelopen. Dat is waar Guy Hunter-Watts begint over ‘stepping-stones’ en een ‘sandy path’ dat je daarna moet oppikken. In werkelijkheid ga je na het oversteken van het water rechtdoor, een klimmend pad op richting een huis. Daar ga je rechts en blijf je enige tijd ‘hoog’ lopen om vervolgens weer af te dalen naar de rivier. Dan pik je de route weer op. Dus niet langs de rivier blijven lopen als je het water bent overgestoken. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *