Skip to main content

Rondje Cueva del Pajaro (SL-A 165)

Prachtige en onbekende wandeling (officieel: SL-A 165) die je vanuit Casalado van Jan en Yvette kunt maken. Na een 3,5 km lange aanloop door een rambla, een droge rivierbedding, wandel je om de 564 meter hoge La Serrata heen. Een eenzame tocht door een droog gebied met waanzinnige uitzichten op o.a. de Sierra Cabrera. Hoogste punt op deze tocht is 467 meter. 

Waar is het?

Locator Cabo de Gata

Wandelgebied: Cabo de Gata, klik hier voor meer informatie.
Wandelafstand: ca. 15,5 km (incl. heen en terug naar Casa Lado). Anders 7,9 km (vanaf infobord).
Looptijd: 4-5  uur.
Hoogteverschil: 590 meter klimmen en 590 meter dalen
Zwaarte van de wandeltocht: lichte tot middelzware wandeltocht. Ervaring met klimmen en afdalen over smalle paden en gevoel voor oriëntatie is handig. Wandeling is in te korten door de auto neer te zetten in La Cueva del Pájaro.
Beschreven: Nee.  Maar de route is (vanaf La Cueva del Pájaro) terug te vinden op Wikiloc (let op, het beginpunt is hier anders). Daarnaast hebben wij zelf een GPS-track gemaakt van de hele route, dus inclusief het traject vanaf Casa Lado. Meer informatie en een een kaartje van de ‘officiële’ route vind je tenslotte op de site van Fedamon.
Markering: groen-wit. In het begin en aan het eind zijn deze te vinden, daartussen (bijna) volledig afwezig. 
Horeca: Niets. Voldoende water meenemen!
Reisgidsen en wandelkaarten: kijk op onze pagina met gidsen en kaarten.
Meer wandelroutes in dit gebied: kijk op Wandelroutes in Cabo de Gata

Korte routebeschrijving

Voor het gemak beginnen we de tocht in El Saltador Bajo op de Barriada Saltador Bajo (thv het sportveld). Mocht je namelijk niet overnachten in Casalado, kun je hier toch je auto kwijt. Het stukje naar Casalado is nog ca. 200 meter verder. 
Volg de brede rambla (een drooggevallen rivierbedding waar ook auto’s rijden) westwaarts. Blijf steeds het breedste deel volgen zonder zijwegen te nemen. eenmaal steek je een verharde weg over (de ALP-711), ga ook hier rechtdoor. Bij de eerste huizen van het dorp  La Cueva del Pájaro blijf je nog even doorlopen, maar vlak voordat je de verharde weg opnieuw bereikt, houd je links. Loop nu door tot informatiebord dat begin van de wandeling markeert. De wandeling begint links van het informatiebord over een onverhard weggetje dat eerst nog breed is, maar later een echt bergpad wordt. Stijgen, langs de vervallen Minas de los Figueras waar ooit o.a. lood en ijzererts werd gewonnen. De resten die je er aantreft zijn van de huizen van de mijnwerkers en gezinnen die er ooit woonden en werkten. Verder stijgen naar Collado de los Mena op 467 meter. Machtig uitzicht naar het westen en het noorden. Even wat steiler afdalen, daarna wordt de route breder. Op duidelijke T-splitsing linksaf (rechtsaf lijkt logischer, maar loopt dood!). Afdalen naar de Barranco de la Lima op ca. 350 meter (weg naar rechts naar alleenstaand huis negeren). In de Barranco naar rechts en langs amandel- en olijvenbomen licht stijgen over brede weg naar volgende ‘pas’ die je al lange tijd ziet liggen. Daarna wordt de weg beter en op een gegeven moment zelfs half-verhard. Zeer steil dalen tot eerste huizen van La Cueva del Pájaro , hier pik je de groen-witte markering weer op. Markering volgen tot informatiebord (begin- en eindpunt) en via de rambla weer zelfde weg terug naar de Casa Lado. 

Wandelkaarten en -gidsen over Cabo de Gata

Georganiseerd naar Cabo de Gata

De volgende reisorganisaties hebben wandelreizen in hun programma naar Cabo de Gata:

Wandelen Cabo de Gata

De wandelroute op kaart & GPS

Hieronder zie je hoe deze wandelroute als rode lijn op de kaart loopt. Het geeft je een idee van de locatie van de route en de loop van het wandelpad. Download de gpx-track via de link ‘Download file’.

Download file: Cueva-del-Pajaro.gpx

Meer GPS-tracks van onze wandelroutes

Als je speciaal geïnteresseerd bent in GPS-tracks tijdens je wandelvakantie: alle tracks van onze wandelroutes zijn gegroepeerd en te downloaden op onze pagina Wandelen met GPS.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *