Skip to main content

Rondwandeling Almonaster la Real

Almonaster la Real is een interessant en levendig stadje in het westelijk deel van de Sierra de Aracena. Boven het dorp prijkt een goed bewaarde (en gerestaureerde) mezquita uit de 10e eeuw en een kerk uit de 13e eeuw. Deze mooie wandeling van 9 km biedt voldoende variatie en uitdaging om een prettige halve dag mee te vullen. Zeker bij zeer warm weer aan te raden omdat je lange tijd onder of tussen de bomen loopt. Bijzonder is dat je twee keer een spoorlijn oversteekt; de lijn tussen Huelva en Badajóz in Extremadura.

Wandelgebied: Sierra de Aracena
Wandelafstand: 9 km
Looptijd: 3 uur
Hoogteverschil: ca. 360 meter
Zwaarte van de wandeltocht: Licht. Meestal is het heerlijk struinen tussen de kastanjebomen. Er zit één vrij lange, maar niet al te steile klim in de route waarna een mooie afdaling naar Almonaster volgt. Deze wandeling is zonder gps-track niet te volgen omdat sommige paden lijken te zijn dichtgegroeid!
Beschreven: Ja. In de Cicerone-gids Walking in Andalucía van Guy Hunter-Watts (Walk 5. Almonaster circuit).
Markering: zeer slecht, totaal niet te vertrouwen. Sporadisch een paaltje met rood, wit, geel.
Horeca: Nergens, alleen begin- en eindpunt.
Reisgidsen en wandelkaarten: kijk op onze pagina met gidsen en kaarten.
Meer wandelroutes in dit gebied: kijk op Wandelroutes in Sierra de Aracena

Locatie

Locator Sierrade Aracena

Korte routebeschrijving

Deze wandeling is om meerdere redenen de moeite waard. Niet alleen is Almonaster la Real een prettige en levendige plaats met een aantal leuke terrassen en pleintjes, de wandeling zelf is afwisselend en kent door de vele kastanjebomen genoeg schaduw. Zeker in de herfst kleuren de bossen hier schitterend geel en rood en blijf je tamme kastanjes rapen. Ook stuit je een paar keer op een riviertje of beek wat weer uitnodigt om een langere rustpauze te houden. Het landschap heeft soms wat weg van het Franse platteland: rustig, golvend met soms wat plukken bos of een gehuchtje.

Alleen het begin van de route is ‘saai’ omdat je bijna een kilometer langs de verharde weg loopt. Pas daarna volgt een dalend, breed pad over grote keien. Het brede pad wordt allengs smaller waarna een stijgend en ‘intiem’ pad volgt dat even langs een riviertje loopt. Mocht je hier al willen lunchen, wijk dan even van het pad af en zoek een plekje boven de rivier.


Blijf na de wandeling zeker nog even in Almonaster la Real ‘hangen’. Boven het dorp ligt een gratis te bezoeken kasteel, kerk en mezquita (moskee) die weliswaar in 1975 zwaar gerestaureerd werden, maar vanaf waar je een geweldig uitzicht hebt op Almonaster la Real en op de wijde omgeving. Naast de moskee ligt ook nog een stierenarena die veel later (in 1891) is gebouwd en plaats biedt aan 1000 toeschouwers. Ook de kerktoren is pas in de 13e eeuw aangebouwd. In het stadje zelf vind je aantal gezellig terrassen in diverse smalle straatjes. Een paar goede restaurants liggen in de Calle Real en wat hogerop aan de hoofdstraat. Al met al heeft Almonaster meer sfeer dan bijvoorbeeld Jabugo of Galaroza.
Parkeertip: een grote en zeer goed bereikbare (gratis) parkeerplaats vind je aan de doorgaande Calle Carretera.

De wandelroute op kaart & GPS

Hieronder zie je hoe deze wandelroute als rode lijn op de kaart loopt. Het geeft je een idee van de locatie van de route en de loop van het wandelpad. Download de gpx-track via de link ‘Download file’.

Download file: Almonaster.gpx

Meer GPS-tracks van onze wandelroutes

Als je speciaal geïnteresseerd bent in GPS-tracks tijdens je wandelvakantie: alle tracks van onze wandelroutes zijn gegroepeerd en te downloaden op onze pagina Wandelen met GPS.

Comments (2)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *