Skip to main content

Rondwandeling El Argamasón

Rondwandeling El Argamasón

Deze korte en eenvoudige wandeling is toch de moeite waard door het bijzondere landschap waar je doorheen loopt. Reizigers die ooit in Jordanië zijn geweest, vergelijken het gebied vanwege het gele, gepolijste gesteente met de ‘Wadi Rum’. Het heeft ook wel wat weg van het droge ‘Wilde Westen’.
De Rio Alías schijnt het hele jaar door water te bevatten, maar dat water loopt ook deels ondergronds. Tijdens onze wandeling zagen we vooral wat met water gevulde poelen. Hier kun je ook schilpadden, slangen en diverse soorten vogels tegenkomen.

Locatie

Locator Cabo de Gata

Wandelgebied: Wandelgebied Cabo de Gata
Wandelafstand: ca. 5 km (rondje)
Looptijd: ca. 1,5  uur.
Stijgen: 49 meter
Dalen: 50 meter
Zwaarte van de wandeltocht: Licht. Paar kleine, steile klimmetjes, kan glad zijn bij regen
Beschreven: Nee, niet in de gidsen die wij ter beschikking hebben. De route loopt deels gelijk met de Sendero del Rio Alías
Markering: Paaltjes, maar op cruciale plekken ontbreken ze
Horeca: Nergens (in El Argamasón is wel een klein winkeltje)
Reisgidsen en wandelkaarten: kijk op onze pagina met gidsen en kaarten.

Oleander en bamboe

Je auto kun je het beste ergens in het kleine dorpje neerzetten en dan de toegangsweg, die je met de auto hebt genomen, zo’n 750 meter ‘oplopen’ . Als je de Rio Alías bent overgestoken, verlaat je na een bord met ‘Sendero Rio Alías’ het asfalt en sla je linksaf naar de bedding van de rivier. Hier ga je opnieuw linksaf en volg je de loop van de Rio Alías over een breed ‘zandpad’. Je loopt in eerste instantie langs en door grote bamboe- en rietbossen en oleanderstruiken. Naarmate je verder loopt, wordt de uitgesleten rivierbedding steeds smaller. Dit is het spectaculairste deel van de route. Uiteindelijk wandel je door een soort ‘gang’ die doodloopt op een hoge wand. Voor je daar bent, kun je naar links nog even een uitstapje maken naar een oude watermolen (Molino de Abajo) die sporadisch gerestaureerd wordt en waar je een lunchpauze kunt plannen. Aan de parkeerplaats, boven de molen, vind je een informatiebord.

Onduidelijk spoor

Als je het einde van de kloof hebt bereikt (deze loopt nog wel door maar een ‘muur’ verspert je de weg), wandel je een stukje terug en klim je rechts via een onduidelijk spoor de kloof uit. Niet helemaal naar boven lopen, maar halverwege kun je langs wat houten hekken en over grote rotsplaten je weg naar rechts vervolgen (pas op bij nat weer!). Je ziet de kloof waarin je hebt gelopen nu onder je liggen. Uiteindelijk bereik je het werkelijke einde van de kloof. Je vervolgt je wandeling dan over een brede, golvende en onverharde weg aan de andere zijde van de kloof, terug naar het dorp. Het laatste deel loop je weer over een smal pad tussen wat kassen, boomgaarden en akkers door en bereik je uiteindelijk de eerste huizen en je auto.

De wandelroute op kaart en GPS

Hieronder zie je hoe deze wandelroute als rode lijn op de kaart loopt. Het geeft je een idee van de locatie van de route en de loop van het wandelpad. Download de gpx-track via de link ‘Download file’.

Download file: El-Argamason.gpx

Meer GPS-tracks van onze wandelroutes

Als je speciaal geïnteresseerd bent in GPS-tracks tijdens je wandelvakantie: alle tracks van onze wandelroutes zijn gegroepeerd en te downloaden op onze pagina Wandelen met GPS.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *