Skip to main content

Rondwandeling Los Escullos via Presillas

Rondwandeling Los Escullos via Presillas

Wandelgebied: Wandelgebied Cabo de Gata.
Wandelafstand: ca. 12 km.
Looptijd: ca. 2,5 – 3 uur.
Stijgen: 160 meter.
Dalen: 150 meter meter.
Zwaarte van de wandeltocht: Licht. Deze wandeling kent maar weinig echte hoogteverschillen en gaat grotendeels over goede, onverharde paden.
Beschreven: Nee, niet in de gidsen die wij ter beschikking hebben. Wij hebben deze tocht zelf samengesteld.
Markering: Deels met houten paaltjes
Horeca: Los Escullos, Camping Los Escullos (beperkt open buiten het hoogseizoen) en Pozo de los Frailes.
Reisgidsen en wandelkaarten: kijk op onze pagina met gidsen en kaarten.

Locatie

Locator Cabo de Gata

Korte routebeschrijving

Deze middellange tocht volgt een deel van de ruim 17 km lange rondwandeling van Los Escullos via San José in hetzelfde gebied. Het deel vanaf Los Escullos tot Pozo de los Frailes loopt gelijk met die wandeling. Alleen lopen we nu niet langs de kust terug naar Los Escullos, maar kiezen we voor een vervolg door het ‘binnenland’. Maak deze wandeling bij voorkeur aan het einde van de middag als de bergen mooi rood kleuren!

Barranco de la Capitana

Deze makkelijke halve-dag-wandeling begint op de parkeerplaats bij Los Escullos waar je goed de auto ook kwijt kunt. Langs een hek loop je naar Camping Los Escullos en vanaf daar volg je een tijdje een pad door en langs de Barranco de la Capitana, met aan je linkerhand de toppen van de Cerro del Muchuelo. Na Cortijada de los Cortijos Grandes (enkele losse huizen en een fotogenieke oude watermolen) gaat een mooi, licht stijgend pad verder tot bijna aan de rand van het dorp Pozo de los Frailes. Voor horeca moet je even doorlopen naar het centrum van het dorp en op hetzelfde punt weer terugkeren.
Vanaf de horeca loop je een klein stukje terug naar de route en steek je, langs wat losse huizen (Los Puertas), de AL-4200 over die je een heel klein stukje (ca 75 meter) naar rechts volgt. Dan sla je een breed en onverhard pad linksaf in (er staat een bordje ‘doodlopende weg’) en wandel je richting de imposante Sierra de Cabo de Gata. Imposant omdat de hoogste toppen niet boven de 400 meter komen en tóch heb je het gevoel tegen een dijk van een gebergte aan te kijken.

Zangvogels in de struiken

De brede, golvende weg stopt na 1,5 km bij een toegangsweg naar een alleenstaand huis en gaat dan meteen over in een veel smaller rotspad langs een bergwand. Je blijft het pad dalend volgen tot aan de rand van Presillas Bajas. Je zou de route langer kunnen maken door links de route SLA-101 (Caldera de Majada Redonda) te volgen. Dit pad is volgens het bord aan het begin van de route 2,7 km lang (heen en terug dus 5,4 km).
Wij slaan net voor de eerste huizen van het gehucht (je blijft dus ‘laag’) rechtsaf de Rambla Redonda in. Dit fijne en beschutte pad langs cactussen en agaven daalt rustig aan tot aan de AL-4200. In de lente staat het hier bloemen. Er zitten ook veel zangvogels in de bomen en struiken.
Je gaat de verharde weg onderdoor via twee brede tunnelbuizen; aan de linkerkant kun je makkelijk ‘afdalen’. Je komt dan in een smalle rambla terecht met veel losliggende stenen. Blijf dit ‘pad’ volgen tot aan de verharde toegangsweg naar camping Los Escullos. Hier rechtsaf en voor de ingang van de camping linksaf en ‘via het hek van de heenweg’ doorlopen tot aan de parkeerplaats in Los Escullos.

De wandelroute op kaart en GPS

Hieronder zie je hoe deze wandelroute als rode lijn op de kaart loopt. Het geeft je een idee van de locatie van de route en de loop van het wandelpad. Download de gpx-track via de link ‘Download file’.

Download file: Los_Escullos_via_Presillas.gpx

Meer GPS-tracks van onze wandelroutes

Als je speciaal geïnteresseerd bent in GPS-tracks tijdens je wandelvakantie: alle tracks van onze wandelroutes zijn gegroepeerd en te downloaden op onze pagina Wandelen met GPS.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *