Rondwandeling Los Escullos via Presillas

Rondwandeling Los Escullos via Presillas

Wandelgebied: Wandelgebied Cabo de Gata.
Wandelafstand: ca. 9 km.
Looptijd: ca. 2,5 uur.
Stijgen: 135 meter.
Dalen: 135 meter.
Zwaarte van de wandeltocht: Licht. Deze wandeling kent maar weinig echte hoogteverschillen en gaat grotendeels over goede, onverharde paden.
Beschreven: Nee, niet in de gidsen die wij ter beschikking hebben. Wij hebben deze tocht zelf samengesteld.
Markering: Deels met houten paaltjes
Horeca: Camping Los Escullos (beperkt open buiten het hoogseizoen). Eventueel Pozo de los Frailes (dan moet je even van de route afwijken)
Reisgidsen en wandelkaarten: kijk op onze pagina met gidsen en kaarten.

Korte routebeschrijving

Deze middellange tocht is een variant van de ruim 17 km lange rondwandeling van Los Escullos via San José in hetzelfde gebied. Een deel van dat traject, vanaf Camping Los Escullos tot Pozo de los Frailes, loopt gelijk met deze wandeling. Alleen lopen we nu niet langs de kust terug naar Los Escullos, maar kiezen we voor een vervolg door het ‘binnenland’. Maak deze wandeling bij voorkeur aan het einde van de middag als de bergen mooi rood kleuren!

Barranco de la Capitana

Deze mooie halve-dag-wandeling begint bij Camping Los Escullos waar je de auto ook kwijt kunt. Je volgt een tijdje een pad door en langs de Barranco de la Capitana, met aan je linkerhand de toppen van de Cerro del Muchuelo. Na Cortijada de los Cortijos Grandes (enkele losse huizen en een fotogenieke oude watermolen) gaat een mooi, licht stijgend pad verder tot bijna aan de rand van het dorp Pozo de los Frailes. Voor horeca moet je even afwijken van de route en doorlopen naar het centrum van het dorp en op hetzelfde punt weer terugkeren.
Zo’n 200 meter voor de eerste zichtbare huizen van Pozo de los Frailes ga je scherp rechts en steek je, langs wat losse huizen (Los Puertas), even later de AL-4200 over die je een heel klein stukje (ca 75 meter) naar rechts volgt. Dan sla je een breed en onverhard pad linksaf in (er staat een bordje ‘doodlopende weg’) en wandel je richting de imposante Sierra de Cabo de Gata. Imposant omdat de hoogste toppen niet boven de 400 meter komen en tóch heb je het gevoel tegen een dijk van een gebergte aan te kijken.

Zangvogels in de struiken

De brede, golvende weg stopt na 1,5 km bij een toegangsweg naar een alleenstaand huis en gaat dan meteen over in een veel smaller rotspad langs een bergwand. Je blijft het pad dalend volgen tot aan de rand van Presillas Bajas. Je zou de route langer kunnen maken door links de route SLA-101 (Caldera de Majada Redonda) te volgen. Dit pad is volgens het bord aan het begin van de route 2,7 km lang (heen en terug dus 5,4 km).
Wij slaan net voor de eerste huizen van het gehucht (je blijft dus ‘laag’) rechtsaf de Rambla Redonda in. Dit fijne en beschutte pad langs cactussen en agaven daalt rustig aan tot aan de AL-4200. In de lente staat het hier bloemen. Er zitten ook veel zangvogels in de bomen en struiken.
Je gaat de verharde weg onderdoor via twee brede tunnelbuizen; aan de linkerkant kun je makkelijk ‘afdalen’. Je komt dan in een smalle rambla terecht met veel losliggende stenen. Blijf dit ‘pad’ volgen tot aan de verharde toegangsweg naar de camping. Hier rechtsaf en de weg aflopen naar de camping en de auto.

De wandelroute op kaart en GPS

Hieronder zie je hoe deze wandelroute als rode lijn op de kaart loopt. Het geeft je een idee van de locatie van de route en de loop van het wandelpad. Download de gpx-track via de link ‘Download file’.

Download file: Escullos-via-Presillas-Bajas.gpx

Meer GPS-tracks van onze wandelroutes

Als je speciaal geïnteresseerd bent in GPS-tracks tijdens je wandelvakantie: alle tracks van onze wandelroutes zijn gegroepeerd en te downloaden op onze pagina Wandelen met GPS.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tips of vragen?

Heb je tips, suggesties, opmerkingen, goeie Spaanse grappen, kritiek of complimenten? Laat het weten! Neem contact met ons op, we geven antwoord.

Niks missen over wandelen in Andalusië?

Volg de wandelaars die via e-mail op de hoogte blijven over wandelen in Andalusië. Schrijf je in!

Volg ons

© www.wandeleninandalusie.nl 

Logo Wandelen in Andalusië