Skip to main content

Wandelroute Sendero El Pinsapar

Klassieke, maar schitterende hoogtewandeling. Je wandelt langs Pinsapo’s, de zeldzame Spaanse zilverspar die alleen in dit deel van Spanje groeit.

Let op: Voor deze wandeling is een vergunning nodig. Hoe je deze krijgt lees je in het artikel Handleiding permit aanvragen voor Sierra de Grazalema.

Wandelgebied: Sierra de Grazalema, klik hier voor meer informatie.
Wandelafstand: ca. 12 km.
Looptijd: ca. 4 uur.
Hoogteverschil: Starten op 1000 meter hoogte, dan klimmen tot 1300 meter, vervolgens langzaam afdalen tot ca. 450 meter.
Zwaarte van de wandeltocht: middelzware tocht, normale conditie vereist, heuvelachtig tot bergachtig terrein.
Reisgidsen en wandelkaarten: kijk op onze pagina met gidsen en kaarten.

Locatie

Locator Sierra de Grazalema

Pinsapo: de Spaanse zilverspar

Klassieke, maar schitterende wandeling op hoogte. Vooral in het begin loop je langs de Spaanse zilverspar die alleen in dit deel van Spanje veelvuldig voorkomt en hier vooral op de noordoosthelling van El Pinar (1654 m) groeit. Hij lijkt op de spar die we kennen, maar heeft veel fijnere en zachte naalden. De spar, die 30 meter hoog kan worden en een overblijfsel is van de laatste ijstijd toen het ook in dit deel van Europa veel natter en koeler was, komt alleen voor tussen de 1000 en 1700 meter. Door de ijstijd verdween veel bos onder het ijs. Maar de boom heeft zich door het speciale microklimaat in de Sierra de Grazalema en de Sierra de las Nieves kunnen handhaven. Het hout schijnt weinig waard te zijn. Eres mas malo que la madera de pinsapo (‘je bent slechter dan het hout van een pinsapo’) is een gevleugelde uitspraak in de Grazalema. Om de zeldzame Abies Pinsapo te beschermen, heeft de overheid het gebied tot beschermd natuurgebied verklaard.

Wandelroute Sendero El Pinsapar
Richting het Pinsapo-woud.

Korte routebeschrijving

Vanaf de parkeerplaats langs de CA-531is het lekker klimmen naar de ruige en beboste Cerro de San Cristobal met schitterend uitzichten naar het noorden met enorme ravijnen, kliffen en getande rotspieken. Het verbluffend mooie pad eindigt bij een groene picknick plek midden in de het bos. Vervolgens lange tijd afdalen naar Benamahoma. Dat laatste deel van de wandelroute gaat langs een ietwat saaie brede weg en is minder interessant. In Benamahoma is niet veel te doen, maar er is in ieder geval een winkel en een café. Er rijden bussen langs de hoofdweg, maar wij durfden het risico niet te nemen en regelden een lift.

Wandelroute Sendero El Pinsapar

Wandelkaarten en -gidsen over de Sierra de Grazalema

Georganiseerd naar Sierra de Grazalema

De volgende reisorganisaties hebben wandelreizen in hun programma naar de Sierra de Grazalema:

De wandelroute op kaart

Hieronder zie je hoe deze wandelroute als rode lijn op de kaart loopt. Het geeft je een idee van de locatie van de route en de loop van het wandelpad. Download de gpx-track via de link ‘Download file’.

Download file: Sendero-el-Pinsapar.gpx

Meer GPS-tracks van onze wandelroutes

Als je speciaal geïnteresseerd bent in GPS-tracks tijdens je wandelvakantie: alle tracks van onze wandelroutes zijn gegroepeerd en te downloaden op onze pagina Wandelen met GPS.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *